1- گروه شیلات و محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران دانشگاه شهرکرد، گروه شیلات و محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران ، fardin.shaluei@gmail.com 3- گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهرکرد، ایران 4- کارخانه تولید خوراک آبزیان فرادانه، شهرکرد، ایران
چکیده: (1475 مشاهده)
عنصر مس یک میکرونوترینت ضرورری در حیوانات برای رشد نرمال، نمو استخوانها، بافت پیوندی، قلب و چندین عضو دیگر است؛ بدین جهت که حدود 30 آنزیم شناخته شده از مس به عنوان کوفاکتور استفاده میکنند. خوراک تجاری باید میزان مس لازم را فراهم سازد، که به ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی فرم مکملی که مس در آن به غذا افزوده میشود، بستگی دارد. با این حال، صنعت خوراک به دلایل اقتصادی همچنان سولفات مس را ترجیح میدهد. این پژوهش به جهت ارزیابی اثرات منابع مختلف مس بر فعالیت آنزیمهای گوارشی و آسیبشناسی روده در ماهی قرمز، Carassius auratusانجام شده است. پنج رژیم آزمایشی شامل مقادیر متفاوت نانوذرات مس(0، 3، 5 و 10 میلیگرم در کیلوگرم جیره) و 3میلیگرم سولفات مس در کیلوگرم جیره غذایی تنظیم و به مدت 8 هفته به ماهی قرمز داده شد (میانگین وزن و طول ابتدایی به ترتیب 67/0±78/7 گرم و 43/0±86/5 سانتیمتر). در مقایسه با گروه شاهد فعالیت لیپاز و پروتئاز رودهای به وسیلهی نانوذرات مس افزایش و آمیلاز کاهش یافت (05/0p<). در این مطالعه، تغذیه ماهی قرمز با سولفات مس منجر به آسیبهای بافتی همچون التهاب و نفوذ فراوان سلولهای آماسی به شکل آنتریت حاد بههمراه پرخونی در بافت روده ماهیان قرمز گردید. با توجه به نتیجه کلی این تحقیق، 3 میلیگرم نانوذره مس در 1کیلوگرم جیره غذایی باعث بهبود سلامت روده و گوارش رودهای شد؛ درحالیکه غلظت مشابه از سولفات مس تأثیرات منفی بر روده و آنزیمهای گوارشی ماهی قرمز داشت. با این وجود، مطالعات بیشتری برای توجیه مکانیسمهای مولکولی نانوذرات مس و همچنین غلظتهای پایینتر سولفات مس نیاز است.
Karimian kakolaki S, Shaloui F, Shadakhtah M, Arab Markadeh M. Effect of dietary copper sulfate replacement with copper oxide nanoparticles on digestive enzymes activity and intestinal histopathology in Gold fish (Carassius auratus). JAD 2021; 15 (2) :115-128 URL: http://aqudev.liau.ac.ir/article-1-682-fa.html
کریمیان کاکلکی سهیلا، شالویی فردین، شادخواست محمد، عرب مارکده مهدی. اثرجایگزینی سولفات مس با نانو اکسید مس در جیره غذایی بر
فعالیت آنزیمهای گوارشی و آسیبشناسی بافت روده ماهی قرمز (Carassius auratus). نشریه توسعه آبزی پروری. 1400; 15 (2) :115-128