1- گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران گروه زیست شناسی دریا، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران، گروه زیست شناسی دریا، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران ، sakynemashjoor@gmail.com 3- موسسه تحقیقات واکسن و سرمسازی رازی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
چکیده: (2000 مشاهده)
افزودنیهای غذایی فیتوژنیک (با منشا گیاهی)، مشتمل بر پودر گیاه، اسانسها و عصارههای گیاهی هستند که بهعلت وجود ترکیبات زیستفعال فنول و فلاوونوئیدی در ساختار بیوشیمیایی آنها میتوانند، اثرات متعدد و مفیدی را بر سلامت جانداران برجای گزارند. هدف از مطالعه حاضر، بررسی اثرات تجویز خوراکی اسانس گیاه مورد (Myrtus communis) بر شاخصهای بیوشیمیایی و آنتی اکسیدانی سرم خون بچهماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) بوده است. سه گروه 20 تایی بچهماهی کپور معمولی با میانگین وزن 98/2±53/16گرم در 6 تکرار مورد مطالعه قرار گرفتند. یک گروه بهعنوان شاهد و دو گروه دیگر تحت تغذیه با جیره غذایی غنی شده با اسانس گیاه مورد در غلظتهای mg/kg500 و 700 قرار گرفتند. خونگیری از ساقه دمی ماهیان تیمارهای مختلف در پایان دوره 60 روزه تیمار، انجام شد. سپس شاخصهایی چون آنزیمهای کبدی (آسپارتات آمینوترنسفراز(AST)، آلانین آمینوترنسفراز(ALT)، آلکالین فسفاتاز (ALP) و لاکتات دهیدروژناز (LDH))، پروتئین تام و آنزیم آنتی اکسیدانی کاتالاز (CAT)، اندازهگیری شد. آنالیزهای آماری نشان داد که میزان ALP و AST در سرم خون ماهیان در گروههای تیمار در مقایسه با شاهد به طور معنیداری کاهش یافته است(05/0P<). در مقابل ALT و LDH در تیمار با غلظت mg/Kg500اسانس در جیره نسبت به گروههای mg/Kg700 و شاهد بالاتر بوده، ولی تفاوتها معنیداری نبود(05/0P>). تغییرات پروتئین تام نیز معنی دار نبوده، ولی در گروه های تیمار کاهش فعالیت CAT به تبعیت از افزایش غلظت اسانس مشاهده گردید(05/0P<). طبق نتایج به دست آمده میتوان نتیجه گرفت که سطوح این تغییرات بیوشیمیایی سرم غیرطبیعی و متاثر از شرایط تنشزا نبوده و این مکمل غذایی سلامت ماهیان را تحت تاثیر قرار نداده است.
Mohammadian T, Mashjoor S, Ghanei-Motlagh R, Khaj H, Robatkarimi. Effect of diet administration of Myrtus essential oils (Myrtus communis L.) on biochemical and antioxidant parameters of Common carp (Cyprinus carpio) blood serum. JAD 2020; 14 (3) :113-126 URL: http://aqudev.liau.ac.ir/article-1-656-fa.html
محمدیان تکاور، مشجور سکینه، قانعی مطلق رضا، خاج حسین، رباط کریمی صادق. اثرات تجویز خوراکی اسانس مورد (Myrtus communis L) بر فراسنجههای بیوشیمیایی و آنتی اکسیدانی سرم خون بچهماهی کپور معمولی. نشریه توسعه آبزی پروری. 1399; 14 (3) :113-126