دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان- دانشکده شیلات و محیط زیست - گروه تکثیر و پرورش
چکیده: (1641 مشاهده)
در این تحقیق، اثر عصاره گیاه گلرنگ به جیره ماهی کپور معمولی بر زنده مانی در برابر تنش شوری کشنده و پاسخهای فیزیولوژیکی این گونه بررسی گردید. به این منظور، ماهیان انگشت قد با میانگین وزنی 13/0±51/9 گرم به مدت 70 روز با جیرههای حاوی صفر، 5/0، 5/1 و 3 درصد عصاره گیاه گلرنگ تغذیه شدند. پس از این دوره بخشی از ماهیان به طور تصادفی در معرض شوری 20 گرم بر لیتر قرار گرفتند و تلفات آنها طی 10 ساعت ثبت گردید. همچنین، تعدادی از ماهیان به طور تصادفی در معرض شوری 14 گرم بر لیتر قرار گرفتند و شاخصهای بیوشیمیایی سرم آنها طی 72 ساعت بررسی شد. بر اساس نتایج عصاره گلرنگ اثر معنیداری بر رشد ماهی نداشت. تلفات گروه شاهد در مواجهه با شوری 20 گرم بر لیتر به 100 درصد ثبت شد ولی در تیمارهای 3-5/0 درصد عصاره تلفات 35 تا 50 درصد بود. پس از تنش شوری 14 گرم بر لیتر، سطوح کورتیزول و گلوکز سرم افزایش یافت و که این افزایش در تیمار شاهد بیشتر از سایر تیمارها بود. تنش شوری باعث افزایش سدیم سرم و کلر در تمام گروههای مورد بررسی شد ولی اختلاف معنیداری بین تیمارها مشاهده نگردید. همچنین پس از تنش شوری، میزان کلر سرم در تیمار شاهد افزایش یافت ولی در تیمارهای تغذیه شده با عصاره چنین افزایشی مشاهده نشد. بهطور کلی نتایج این تحقیق نشان داد که افزودن 5/0 تا 3% عصاره گیاه گلرنگ به جیره ماهی کپور باعث افزایش مقاومت ماهیان در برابر تنش شوری و کاهش استرس میشود.
Improvement of common carp (Cyprinus carpio) fingerlings resistance to salinity stress with dietary safflower (Carthamus tinctorius L) extract supplementation. JAD 2019; 13 (2) :97-106 URL: http://aqudev.liau.ac.ir/article-1-455-fa.html
مازندرانی محمد، دهقانی میثم، سوداگر محمد، حسینی سید مرتضی. افزایش مقاومت بچه ماهیان کپور معمولی (Cyprinus carpio) به استرس شوری با استفاده از افزودن عصاره گیاه گلرنگ (Carthamus tinctorius) در جیره. نشریه توسعه آبزی پروری. 1398; 13 (2) :97-106