افشین قلیچی* ، محمد جعفری ، مهرداد کمالی سنزیقی
- گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، واحد آزادشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، آزاد شهر

هدف از این تحقیق تعیین فلور پلانکتونی استخرهای پرورش ماهیان گرمابی بعد از کوددهی و تعیین میزان رشد ماهی کپور نقره­ای در ارتباط با ترکیب فیتوپلانکتونی بود. برای این منظور 4 استخر پرورش ماهی گرمابی که وسعت هر کدام حدود 12 هکتار بود، انتخاب و بعد از آماده­سازی و آبگیری،  تعداد 2400 قطعه بچه­ماهی کپورنقره­ای به ازای هر هکتار با وزن 120 گرم در آن‌ها رهاسازی شد. میزان کود حیوانی (کود گاوی) مورد استفاده در طول دوره برای تمام استخرها به میزان 7 تن در هکتار بود. از کودهای شیمیایی اوره (با 46٪ ماده فعال N)، نیترات آمونیوم (با 35٪ ماده فعال N) و سوپرفسفات تریپل (با 46% ماده فعال P2O5) جهت تأمین ازت و فسفر مورد نیاز فیتوپلانکتون­ها استفاده شد. میزان کود مصرفی بر اساس عمق رویت صفحه سشی و میزان ازت و فسفر موجود در آب تعیین می­شد. برای بررسی ترکیب پلانکتونی استخرها، 5 نمونه آب از 5 قسمت هر استخر برداشته و پس از مخلوط کردن آن‌ها یک نمونه از آب برداشته و پلانکتون­های موجود در هر نمونه با کمک میکروسکوپ اینورت شناسایی و میزان غالبیت پلانکتونی در این نمونه­ها ثبت می­شد. نمونه­برداری از آب هر 10 روز یک­بار از اردیبهشت تا شهریور صورت گرفت. نمونه­های ماهی نیز از هر استخر بصورت ماهانه صید و طول و وزن آن‌ها ثبت شد. با توجه به نتایج حاصله در این تحقیق در مجموع 9 رده و 53 جنس از فیتوپلانکتون­ها شناسایی شدند. Bacillariophyceae با 18 جنس و Chlorophyceae با 10 جنس تنوع بیشتری نسبت به سایر رده­ها داشتند. میزان رشد ماهی با غالبیت جنس Cryptomonas همبستگی نسبتاً بالایی داشت (71/0).  همچنین غالبیت این گروه پلانکتونی با افزایش میزان کود فسفاته افزایش یافت. همبستگی بین میزان غالبیت Cryptomonas با افزایش مصرف کودهای فسفاته نیز نسبتاً بالا بود (61/0). با توجه به نتایج حاصله از بین گروه­های مختلف فیتوپلانکتونی، جنس Cryptomonas بهترین       فیتو پلانکتون جهت رشد ماهی کپور نقره­ای بود، به­طوری که میزان رشد این ماهی در استخرهایی که غالبیت پلانکتونی آن‌ها در اکثر روزها با Cryptomonas بود، نسبت به سایر استخرها بالاتر بود.

واژه‌های کلیدی: استان گلستان، فلور پلانکتونی، ماهی کپور نقره‌ای (Hypophthalmichthys molitrix)، مزرعه پرورش ماهیان گرمابی
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1395/10/27 | پذیرش: 1395/10/27 | انتشار: 1395/10/27

Ghelichi A, Jafari M, Kamali Sanzighi M. Planktonic flora and the role of its on yield of silver carp (Hypophthalmichthys molitrix) in warm water fish pond. JAD 2017; 10 (4) :91-102