مقایسه ترکیبات و ارزش غذایی آزولا (Azolla filiculoides) وحشی و پرورشی
|
هومن رجبی*، گلنوش وارسته، رضا عصاره، محمد رضا خوانساری |
|
|
چکیده: (4379 مشاهده) |
تحقیق حاضر به بررسی میزان رطوبت، پروتئین، چربی و خاکستر آزولای (Azolla filiculoides) وحشی و پرورشی به منظور کاربرد تغذیهای آن برای انسان و دام پرداخت. همچنین ترکیب اسیدهای چرب آزولا به عنوان یکی از اجزای مهم برای تصمیمگیری در رابطه با ارزش غذایی در هر یک از اشکال وحشی و پرورشی مقایسه گردید. نمونههای آزولا برای این منظور از منطقه پیر بازار تالاب انزلی جمعآوری و برای بررسی روند رشد و تکثیر در آکواریومهای حاوی محیط کشت مناسب پرورش داده شدند. استخراج روغن از هر دو نوع آزولا با روش فولچ (Folch) انجام گرفت. شناسایی ترکیب اسیدهای چرب آزولا پس از انجام فرآیند متیله کردن با استفاده از دستگاه طیفسنج گازی انجام گرفت. نتایج این پژوهش نشان داد که تفاوت معنیداری در میزان درصد اسیدهای چرب اشباع (SFAs)، اسیدهای چرب غیراشباع با یک پیوند دوگانه (MUFAs) و اسیدهای چرب غیراشباع با چند پیوند دوگانه (PUFAs) بین آزولای وحشی و پرورشی وجود ندارد (05/0P>). با این وجود مقدار اسیدپالمتیک، اسید مارگاریک، اسید سیس- اولئیک، اسید لینولئیک و اسید آلفا-لینولنیک در آزولای وحشی به شکل معنیداری بیشتر از آزولای پرورشی بود (05/0P<). در مقابل میزان اسید لیگنوسریک در آزولای پرورشی به شکل معنیداری بالاتر از آزولای وحشی بود (05/0P<). با توجه به سطح مناسب چربی در هر دو نوع آزولا میتوان از آن در مصارف تغذیهای دام، طیور و حتی انسان استفاده نمود، هر چند که آزولای وحشی از سطح مناسبتری از چربی برخوردار بود. بعلاوه سرعت بالای تکثیر و زمان کوتاه دو برابر شدن آزولا در شرایط آزمایشگاهی این امکان را فراهم میآورد که بتوان مقادیر مناسبی روغن از این سرخس آبزی تهیه نمود. |
|
واژههای کلیدی: Azolla filiculoides، تکثیر، اسیدهای چرب، ارزش غذایی، تالاب انزلی، ایران. |
|
متن کامل [PDF 575 kb]
(1776 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1394/6/4 | پذیرش: 1394/6/4 | انتشار: 1394/6/4
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|