[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
آمار مقالات
تعداد دوره های نشریه: 14
تعداد شماره ها: 54
تعداد مشاهده ی مقالات: 1363101
تعداد دریافت (دانلود) مقالات: 544579

تعداد کل نویسندگان: 2063
نویسندگان غیر تکراری: 1589
نویسندگان تکراری: 474
درصد نویسندگان تکراری: 23

مقالات دریافت شده: 859
مقالات پذیرفته شده: 545
مقالات رد شده: 301
مقالات منتشر شده: 496

نرخ پذیرش: 63.45
نرخ رد: 35.04

میانگین دریافت تا پذیرش: 138 روز
میانگین دریافت تا اولین داوری: 6.1 روز
میانگین پذیرش تا انتشار: 354.1 روز

آمار تفکیکی سه سال اخیر:
مقالات دریافت شده: 106
مقالات پذیرفته شده: 78
مقالات رد شده: 15
مقالات منتشر شده: 58

نرخ پذیرش: 73.58
نرخ رد: 14.15

میانگین دریافت تا پذیرش: 75 روز
میانگین دریافت تا اولین داوری: 4.5 روز
میانگین پذیرش تا انتشار: 288.6 روز
____
..
:: دوره 19، شماره 3 - ( 7-1404 ) ::
جلد 19 شماره 3 صفحات 48-36 برگشت به فهرست نسخه ها
اثر خوراکی ماکروجلبک قهوه‌ای (Dictyota dichoyoma) بر عملکرد رشد و بیان ژن‌های مرتبط با رشد (GH و IGF-1) در کپور معمولی (Cyprinus carpio)
رقیه صفری1* ، سید حسین حسینی فر1 ، علی شعبانی1 ، حامد غفاری2 ، مهدی رییسی3 ، سیدرضا خالقی1 ، هین وان دان4 ، متین یاشیزی5 ، مینا رهبر1 ، مهدی نوری6
1-گروه تکثیر و پرورش آبزیان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران ، fisheriessafari@yahoo.com
2- گروه علوم جانوری، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی شهرکرد، شهرکرد، ایران
3- گروه علوم جانوری و آبزی پروری، دانشگاه دالهوس، نوا سوتیا، کانادا
4- گروه شیلات، دانشگاه چیانگ مای، چیانگ مای، تایلند
5- گروه علوم جانوری، دانشگاه اسکندرون، حایات، ترکیه
6- گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران
چکیده:   (66 مشاهده)
       مطالعه حاضر با هدف بررسی اثرات به­کارگیری ماکروجلبک قهوه­ای (Dictyota dichoyoma) بر عملکرد رشد و بیان ژن­های مرتبط با رشد (GH و IGF-1) در ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) پایه­ریزی گردید. بدین منظور آزمایش در قالب طرح کاملاًتصادفی شامل سطوح صفر (شاهد)، 25/0، 5/0 و 1 درصد ماکروجلبک قهوه‌ای با 4 تیمار و 3 تکرار و به مدت 8 هفته اجرا گردید، که در آن 120 عدد ماهی کپور با میانگین وزن 1 ± 22 گرم مورد استفاده قرارگرفت. در پایان دوره شاخص‌های رشد، میزان بقا و بیان ژن‌های مرتبط با رشد مورد بررسی قرارگرفت. نتایج نشان داد که استفاده از جیره حاوی مکمل ماکروجلبک قهوه‌ای موجب بهبود معنی‌دار وزن نهایی، افزایش وزن، نرخ رشد ویژه و ضریب تبدیل غذایی در مقایسه با گروه شاهد شد (p<0.05). بیشترین افزایش وزن در تیمارهای 5/0 درصد و 1 درصد ماکروجلبک مشاهده شد. همچنین ضریب تبدیل غذایی در تمام تیمارهای حاوی ماکروجلبک به‌طور معنی‌داری بهتر از گروه شاهد بود (p<0.05) و بهترین عملکرد مربوط به تیمارهای 5/0 درصد و 1 درصد بود. درصد بقا نیز با افزایش دوز ماکروجلبک بهبود یافت و تفاوت معنی‌داری با گروه شاهد نشان داد (p<0.05). در بررسی بیان ژن‌های رشد، سطوح مختلف ماکروجلبک تأثیر معنی‌داری بر افزایش بیان هورمون رشد (GH) و فاکتور رشد شبه انسولینی-1 (IGF-1) داشت (p<0.05).  در بیان IGF-1، گروه‌های دریافت‌کننده ماکروجلبک نسبت به شاهد تفاوت معنی‌داری نشان دادند (p<0.05اما بین خود این گروه‌ها تفاوتی مشاهده نگردید (p>0/05). همچنین، بیان ژن GH در تمام تیمارهای حاوی ماکروجلبک به‌طور معنی‌داری بالاتر از شاهد بود (p<0.05) و بیشترین میزان مربوط به تیمار 1% ماکروجلبک بود. یافته‌ها نشان داد که افزودن ماکروجلبک قهوه‌ای به‌ویژه در سطوح 5/0 درصد و 1 درصد به جیره غذایی ماهی کپور معمولی می‌تواند موجب بهبود عملکرد رشد، بازده تغذیه‌ای و بقا شود. همچنین، این مکمل با افزایش بیان ژن‌های مرتبط با رشد، احتمالاً از طریق تحریک مسیرهای رشد، اثرات مثبت خود را اعمال می‌کند.
 
واژه‌های کلیدی: جلبک قهوه‌ای، رشد، بیان ژن، ماهی کپور
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1404/4/20 | پذیرش: 1404/5/11 | انتشار: 1404/7/1
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Safari1 R, Hoseinifar1 S H, Shabani1 A, Ghafari H, Raeisi M, Khaleghi1 R, et al . Dietary effect of brown macroalga (Dictyota dichotoma) on growth performance and related gene expression (GH and IGF-1) in common carp (Cyprinus carpio). JAD 2025; 19 (3) :36-48
URL: http://aqudev.liau.ac.ir/article-1-906-fa.html

صفری1 رقیه، حسینی فر1 سید حسین، شعبانی1 علی، غفاری حامد، رییسی مهدی، خالقی1 سیدرضا، و همکاران. و همکاران.. اثر خوراکی ماکروجلبک قهوه‌ای (Dictyota dichoyoma) بر عملکرد رشد و بیان ژن‌های مرتبط با رشد (GH و IGF-1) در کپور معمولی (Cyprinus carpio). نشریه توسعه آبزی پروری. 1404; 19 (3) :36-48

URL: http://aqudev.liau.ac.ir/article-1-906-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 19، شماره 3 - ( 7-1404 ) برگشت به فهرست نسخه ها
نشریه توسعه آبزی پروری Journal of Aquaculture Development
Persian site map - English site map - Created in 0.07 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4714