1-گروه شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی، گرگان، ایران ، rsafari@gau.ac.ir 2- گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعهسرا، گیلان، ایران
چکیده: (47 مشاهده)
این مطالعه با هدف ارزیابی اثر افزودن سطوح مختلف پودر جعفری (Petroselinum crispum) به جیره غذایی بر پاسخهای بیوشیمیایی ماهی زبرا (Daniorerio) در مواجهه با استرس حمل و نقل انجام شد. تعداد ۳۰۰ عدد ماهی زبرا بهصورت تصادفی به چهار گروه شاهد و سه تیمار با سطوح 5/0، ۱ و ۲ درصد (به ترتیب C، T1، T2و T3) تقسیم شده و به مدت ۸ هفته تغذیه شدند. پس از آن، استرس حمل و نقل بهمدت دو ساعت اعمال گردید. شاخصهای بیوشیمیایی سرم شامل گلوکز، کلسترول، تریگلیسرید، لاکتات دهیدروژناز (LDH)، آنزیمهای کبدی (AST، ALTو ALP) و هورمون کورتیزول ارزیابی شدند. نتایج نشان داد که سطوح گلوکز و کلسترول سرم در تیمارهای جعفری حدود 25 تا 30 درصد کاهش نسبت به گروه شاهد داشتند (05/0>p). سطح تریگلیسرید در تیمارهای دوز بالای جعفری (T2و T3) حدود 20 درصد کمتر از گروههای T1و شاهد بود (05/0>p). با این حال، فعالیت آنزیم LDHتغییرات معنیداری در مقایسه با گروه شاهد نداشت (05/0˃p). فعالیت آنزیمهای کبدی ASTو ALPدر تیمارهای T2و T3کمتر از گروه شاهد بود(05/0>p)، علاوه بر این فعالیت آنزیم ALTو سطح کورتیزول سرم با افزایش میزان جعفری در جیره روند کاهشی نشان داد (05/0>p). این یافتهها نشان داد که استفاده از دوز 1 درصد جعفری در جیره، ضمن بهبود وضعیت بیوشیمیایی و کاهش شاخصهای استرس، میتواند به عنوان گزینهای مقرونبهصرفه و مؤثر در ارتقاء سلامت ماهی زبرا در شرایط استرسزای حمل و نقل مورد استفاده قرارگیرد.