گروه علوم آبزیان، پژوهشکده تالاب بینالمللی هامون، پژوهشگاه زابل، زابل، ایران ، akhosravanizadeh@gmail.com
چکیده: (49 مشاهده)
این مطالعه باهدف بررسی اثربخشی مکمل آنزیمی تریپسین خوکی در جیره غذایی ماهی کپور معمولی جهت بهبود رشد ماهی و ارتقا عملکرد دستگاه گوارش انجام شد.تعداد 120 قطعه ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) با میانگین وزن (12/0±45/15 گرم) بهطور تصادفی به چهار گروه تقسیم شدند. ماهیان با جیرههای غذایی حاوی سطوح مختلف تریپسین (01/0، 02/0 و 04/0 درصد) به مدت هشت هفته تغذیه شدند و پارامترهای مختلف رشد، شاخصهای بیوشیمیایی خون و فعالیت آنزیمی روده در آنها اندازهگیری شدند.نتایج نشان داد که استفاده از تریپسین در جیره بهطور قابلتوجهی عملکرد رشد را بهبود میبخشد و به افزایش وزن بدن و بهبود ضریب تبدیل غذایی منجر میشود (p<0/05). غلظت بهینه تریپسین 02/0 درصد تعیین شد. درحالیکه مکملسازی جیره با آنزیم تأثیر قابلتوجهی بر ترکیب شیمیایی بدن ماهی نداشت (p>0/05)، منجر به افزایش جزئی فعالیت تریپسین در روده شد (p>0/05). پارامترهای بیوشیمیایی خون مانند گلوکز، پروتئین کل، آلبومین، گلوبولین و نیتروژن اورهای خون در تیمارهای مختلف اختلاف معنیداری با یکدیگر نداشتند.یافتههای این مطالعه نشان داد که مکملسازی جیره غذایی با تریپسین میتواند بهطور مؤثری عملکرد رشد ماهی کپور معمولی را بهبود بخشد (p<0/05) و بهعنوان یک استراتژی پایدار برای بهینهسازی تولید آبزیان و کاهش هزینههای خوراک برجسته شود.
Khosravanizadeh A, Rahdari A, Khandan Barani H. Effects of adding porcine trypsin enzyme supplement to the diet of common carp (Cyprinus carpio) on growth, body composition, blood biochemical indices, and intestinal enzyme activity. JAD 2025; 19 (3) :1-19 URL: http://aqudev.liau.ac.ir/article-1-886-fa.html
خسروانی زاده علی، راهداری عبدالعلی، خندان بارانی هاشم. اثرات افزودن مکمل آنزیمی تریپسین خوکی به جیره کپور معمولی (Cyprinus carpio) بر رشد، ترکیبات لاشه، شاخصهای بیوشیمیایی خون و فعالیت آنزیمی روده. نشریه توسعه آبزی پروری. 1404; 19 (3) :1-19