1-بخش تحقیقات اصلاح و تهیه بذر، مؤسسه تحقیقات برنج کشور، رشت، ایران ، sajjadshaker53@gmail.com
چکیده: (37 مشاهده)
با افزایش جمعیت جهان، تقاضا برای غذا بهطور قابل توجهی افزایش خواهد یافت. برنج و آبزیان برای امنیت غذایی جهان بسیار مهم هستند زیرا، غذای اصلی بیش از نیمی از جمعیت جهان را تأمین میکنند. شیوههای متداول مورد استفاده برای افزایش تولید، علاوه بر هزینه بالا، بر سلامت انسان و شرایط محیطی تأثیر منفی میگذارند. سیستم تلفیقی برنج و آبزیان در اراضی شالیزاری، یک استراتژی مؤثر برای افزایش بهرهبرداری از منابع و توسعه کشاورزی اکولوژیک است. این مطالعه، مزایا و محدودیتهای سیستمهای تلفیقی برنج و آبزیان را با تمرکز بر تأثیر آن بر تولید پایدار غذا در اکوسیستم شالیزار بررسی میکند. نتایج نشان داد که سیستم تلفیقی برنج و آبزیان دارای مزایای اجتماعی، اقتصادی و زیستمحیطی فراوانی از جمله افزایش عملکرد و کیفیت برنج، افزایش تولید آبزیان، کاهش ورودی کودهای شیمیایی و جیره غذایی آبزیان، کنترل بیولوژیکی آفات، بیماریها و علفهای هرز، بهبود حاصلخیزی خاک و کیفیت آب، کاهش انتشار گازهای گلخانهای (CH4 و N2O)، افزایش اشتغال و درآمد برای روستاییان و پایداری تولید غذا در اکوسیستم شالیزار میباشد. با این حال، پذیرش این سیستمها عمدتاً بهدلیل نبود برنامههای ترویجی، کمبود سرمایه اولیه و عدم تخصص و دانش کافی، محدود شده است. بنابراین بهمنظور افزایش پذیرش و توسعه سیستمهای تلفیقی برنج و آبزیان، یک برنامه ترویجی منسجم همراه با حمایت سازمانهای دولتی و غیردولتی مورد نیاز است.