1- گروه بیوتکنولوژی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران ، damyar.info@gmail.com 2- باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان ایران، واحد اصفهان، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران
چکیده: (37 مشاهده)
زالوها از جمله نرمتنان آبزی هستند که از دیرباز تا کنون مورد توجه در حوزه طب سنتی و درمان میباشد. یکی از معضلات پرورش دهندگان زالو، زمان قرنطینه و هضم خون توسط زالو فیمابین دو تغذیه می باشد، که باعث میشود زالوها دیرتر رشد کنند و به سایز مورد نظر جهت ارائه به بازار برسند. لذا به کارگیری تکنیکهای پیشرفته برای پرورش سریعتر و با کیفیتتر لارو زالو از بدو تولد تا مرحله بازار از مهمترین اهداف حوزه صنعت زالو است. استفاده از پروبیوتیکها در دام و آبزیان باعث میشود، هضم خوراک تسهیل گردد، ولی تا کنون هیچ پژوهشی بر روی زالوی طبی بومی ایرانی (Hirudoorientalis) انجام نشده است. هدف ما در این تحقیق کاهش بازه زمانی دوره رشد و افزایش قدرت هضم خون با اضافه کردن باکتری پروبیوتیک لاکتوباسیلوسپلانتاروم (Lactobacillusplantarum) به عنوان مکمل غذایی به خون و آب زالوها بود. این تحقیق با هفت تیمار و پنج تکرار در شرایط آزمایشگاهی با طرح آماری یک طرفه مورد بررسی قرارگرفت. تیمارها شامل خون و آب هر کدام حاوی باکتری لاکتوباسیلوسپلانتاروم با غلظت 108CFU/mL و غلظت 106CFU/mL و غلظت 104CFU/mL و گروه شاهد بدون هیچ غلظتی از باکتری بودند. نتایج نشان داد که مکمل پروبیوتیک لاکتوباسیلوس پلانتاروم با غلظت 108CFU/mL از طریق خون و نیز از طریق جذب پوست(محلول در آب زالوها) بیشترین تأثیر را در هضم سریع خون مصرفی و رشد معنی دار زالوها داشته است (05/0>p). بنابراین میتوان گفت استفاده از برخی باکتریها در دوره پرورش زالو میتواند بهره وری مزرعه را افزایش دهد، دوره رشد را کوتاهتر و بازگشت سرمایه پرورش دهندگان را تسریع بخشد.