الویت بندی عصاره های سیر ( Allium sativum)، نعناع فلفلی (Mentapiperita) و پونه کوهی (Oregano vulgare) در بهبود رشد و ایمنی فیل ماهی پرورشی (Huso huso)
|
عباس نیکبخش بیدرونی ، حبیب وهابزاده رودسری* |
دانشگاه آزاد اسلامی |
|
چکیده: (1689 مشاهده) |
بکارگیری مواد جاذب غذایی گیاهی افزون بر تحریک به گرفتن غذا موجب بهبود شاخصهای رشد و تحریک سیستم ایمنی و سرانجام منجر به کاهش مصرف آنتیبیوتیکها و تنشهای محیطی در پرورش ماهی میشود. در این پژوهش تأثیر عصاره های سیر، نعناع و پونه کوهی بر شاخصهای رشد و شاخصهای ایمنی فیلماهی جوان پرورشی بررسی شد. تعداد 60 قطعه فیلماهی با میانگین وزن 25/360±2 گرم در 12 مخزن با حجم مفید 350 لیتر آب و با تراکم 5 قطعه در هر مخزن در مرکز تحقیقات علوم و فنون دریایی دکتر کیوان پرورش یافتند. آزمایشات به صورت 4 تیمار با 3 تکرار برای هریک در نظر گرفته شد .طی شصت روز به میزان 2/1 درصد وزن بدن 4 بار در روز با غذای اکسترود حاوی 1/0 گرم در کیلوگرم عصاره پونه کوهی ، 1/0 گرم در کیلوگرم عصاره نعناع فلفلی و 5/0 گرم در کیلوگرم عصاره سیر تغذیه شدند. زیستسنجی هر 15 روز یکبار انجام شد و میانگین نرخ رشد، نرخ رشد ویژه، ضریب تبدیل غذایی، ضریب چاقی و شاخصهای ایمنی حاصل از نمونه گیری خون محاسبه و ارزیابی شد. ضریب تبدیل غذایی در تیمارهای پونه کوهی و نعناع فلفلی بطور معنیداری پایین بود (05/0P<). در حالیکه تیمار سیر دارای ضریب تبدیل بالایی بود (05/0P<). میانگین نرخ رشد ویژه (SGR)، نرخ رشد و ضریب چاقی در تیمار سیر نسبت به سایر تیمارها بطور معنیداری پایینتر بود (05/0P<). نتایج نشان داد که تعداد گلبولهای سفید، گلبولهای قرمز، هموگلوبین، درصد هماتوکریت، میانگین حجم متوسط گلبولی (MCV)، غلظت متوسط گلبول قرمز (MCH)، میانگین میزان (MCHC)، نوتروفیل، لنفوسیت، ائوزینوفیل، لیزوزیم، میزان IgM و میزان ALP سرم خون فیلماهی جوان در تمام تیمارهای اختلاف معنیداری نداشت (05/0P>). مقادیرآنزیم های کبدی ALT و AST بطور قابل توجهای در تیمارهای پونه کوهی و نعناع فلفلی کمتراز تیمار سیر بود (05/0P<). در مجموع استفاده از 1/0گرم در کیلوگرم عصاره پونه کوهی و نعناع فلفلی در جیره غذایی فیلماهی جوان باعث بهبود شاخصهای رشد گردیدولی استفاده از 5/0 گرم در کیلوگرم عصاره سیر باعث بهبود شاخصهای رشد نشد. همچنین هیچ یک از تیمارها موجب تقویت ایمنی غیراختصاصی (ایمنی سلولی یا همورال) نگردید. نتایج نشان داد که درتمام تیمارها طی دوره تحقیق، بازماندگی تفاوت معنی داری نداشته است.بنابراین در تغذیه فیل ماهی پرورشی الویت استفاده به ترتیب با پونه کوهی،نعنا فلفلی و سیر به عنوان افزودنی می باشد.
|
|
واژههای کلیدی: عصاره، پونه کوهی، نعناع فلفلی، سیر، رشد، ایمنی، فیل ماهی پرورشی |
|
متن کامل [PDF 719 kb]
(419 دریافت)
|
نوع مطالعه: كاربردي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1398/1/30 | پذیرش: 1398/6/26 | انتشار: 1398/10/1
|
|
|
|