:: دوره 10، شماره 1 - ( 1-1395 ) ::
جلد 10 شماره 1 صفحات 22-11 برگشت به فهرست نسخه ها
مقایسه اثرات 2- فنوکسی اتانول، عصاره گل میخک و PI222 به عنوان مواد بیهوشی بر میزان گلوکز و هورمون کورتیزول پلاسمای خون در ماهی کپور نقره‏ای (Hypophthalmichthys molitrix )
سمیه تجار، مژگان خدادادی**، مهران جواهری
گروه شیلات، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز
چکیده:   (3228 مشاهده)

افزایش نیازکارگاه­های تکثیرو پرورش ماهی به استفاده از بیهوش­کننده­ها ، مطالعه تأثیر بیهوش­کننده­های جدید را به منظور جایگزینی و معرفی یک ماده با کم‏ترین آسیب و استرس به ماهی را طلب می­کند. در این مطالعه به بررسی اثرات سه ماده بیهوشی 2- فنوکسی اتانول، عصاره گل میخک وPI222   بر شاخص­های استرس (گلوکز و هورمون کورتیزول) در  ماهی کپورنقره­ای (Hypophthalmichthys  molitrix) پرداخته شده است. ابتدا 120 عدد ماهی با بهترین دوز هریک از مواد بیهوشی (بر این اساس که بیهوشی را در کم‏تر از3 دقیقه و ریکاوری را در کم‏تر از5 دقیقه ایجاد کند) (2- فنوکسی اتانول 300 قسمت در میلیون، عصاره گل میخک وPI222 50 قسمت در میلیون) بیهوش و سپس در زمان­های 0، 6 و 24 ساعت بعد از ریکاوری مورد خونگیری قرار گرفتند و میزان گلوکز و هورمون کورتیزول آن­ها جهت تعیین میزان استرس وارده در حین بیهوشی مورد بررسی هماتولوژیک قرار گرفت. نتایج نشان داد که 2- فنوکسی اتانول باعث افزایش معنی­دار گلوکز (05/0P<) گردید و به عنوان ماده بیهوش کننده استرس زا و عصاره گل میخک و PI222  به دلیل عدم تغییرات معنی­دار در این شاخص­ها به عنوان بیهوش­کننده­های مناسب تشخیص داده شدند.

واژه‌های کلیدی: بیهوشی، استرس، Hypophthalmichthys molitrix، 2- فنوکسی اتانول، عصاره گل میخک، PI222.
متن کامل [PDF 590 kb]   (1166 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1395/5/23 | پذیرش: 1395/5/23 | انتشار: 1395/5/23


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 10، شماره 1 - ( 1-1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها