گروه بیولوژی دریا، واحد لاهیجان، دانشگاه آزاد اسلامی، لاهیجان، ایران
چکیده: (2580 مشاهده)
در یک آزمایش تغذیهای، تأثیر 2 جیره غذایی حاوی دو سطح از فلز روی (50 و 200 میلیگرم بر کیلوگرم غذا) و جیره شاهد (فاقد روی) بر نرخ فعالیت آنزیم پیروواتکیناز و الگوی الکتروفورتیک عضله در ماهی سفید دریای خزر (Rutilus frisii) بررسی گردید. بدین منظور270 عدد ماهی با میانگین (± انحراف معیار) وزن 06/0± 56/0 گرم در 9 آکواریوم 50 لیتری بهطور تصادفی توزیع گردیده و به مدت سه ماه 3 بار در روز تغذیه شدند. میزان بیان پروتئینهای عضله با روش الکترفورز، مقدار فلز روی و نیز فعالیت آنزیم پیروواتکیناز (PK) در عضله اندازهگیری شدند.بیشترین مقدار روی در عضله در انتهای دوره، در جیره حاوی 200 میلیگرم روی بر کیلوگرم غذا (02/0±3/5 میکروگرم برگرم) مشاهده گردید. الگوی پروتئین الکتروفوروز پروتئینهای استخراجی از عضله ماهی سفید، شامل زنجیره میوزین سنگین (HC) و زنجیرههای میوزین سبک (LC) بود. زنجیره سبک سه باند پروتئینی ویژه (LC1F, LC2F, LC3F) را نشان داد که در میزان LC2F و LC3F تغییراتی در طی دوره آزمایش مشاهده شد. میزان فعالیت آنزیم PK در پایان دوره آزمایش بهطور معنیداری افزایش یافت (05/0 P≤). همبستگی مثبت (95/0 r =) و معنیداری (05/0 P≤)بین میزان آنزیم پیروواتکیناز و افزایش وزن در بچه ماهیان تغذیهشده با جیره حاوی 50 میلیگرم روی بر کیلوگرم غذا با سایر بچهماهیان مشاهده گردید. بهطورکلی استفاده از جیره حاوی 200 میلیگرم روی بر کیلوگرم غذا تأثیری بر شدت تراکم باندهادر الگوی پروتئینی و فعالیت آنزیم PK عضله سفید در بچهماهیان سفید نداشت.