fa
jalali
1395
2
1
gregorian
2016
5
1
10
3
online
1
fulltext
fa
تاثیرارزش افزوده و صادرات بخش شیلات برمتغیرهای اقتصادی بخش کشاورزی در ایران
Study of Value Added and Fishery Export on Economic variables agriculture in Iran
بخش شیلات منبع مهم اشتغال ، درآمد و تغذیه برای بسیاری از مردم در سواحل شمالی و جنوبی کشور بشمار می رود و نقش بسزایی در پیشبرد اهداف اقتصادی بخش کشاورزی و کشور دارد. لذا در این مطالعه به بررسی تاثیرارزش افزوده و صادرات شیلاتی برمتغیرهای مهم اقتصادی بخش کشاورزی درایران پرداخته می شود.در این تحقیق از داده های سری زمانی درطی دوره 1392-1368 استفاده شده است. همچنین دراین مطالعه به منظور بررسی تاثیر نوسانات متغیرها بر یکدیگر و ارتباط بین متغیرها از روش الگوی خودتوضیح برداری ( VAR)،آزمون های ایستایی ، واکنش آنی و الگوی تجزیه واریانس استفاده شده است. به منظوربررسی VAR پایایی متغیرهای الگوازآزمون دیکی فولرتعمیم یافته ((ADF استفاده شده است که براساس نتایج به دست آمده تمامی متغیرهادرسطح پایا بوده و نیازی به تفاضل گیری ندارد.نتایج نشان می دهد که اثرشوک وارده برمتغیر رشدارزش صادرات شیلاتی برمتغیر رشدارزش افزوده کشاورزی نوسانات معنادار را نشان می دهداثرشوک وارده برمتغیر رشدارزش افزوده شیلاتی برمتغیر رشدارزش افزوده کشاورزی درتمام دوره ها همراه با روندی مثبت بوده واثراین شوک بر روی متغیررشدارزش صادرات کشاورزی روندی منفی داشته است.
The relationship between economic variable Agriculture's and fishery production point of view of economic policy analysis macroeconomic issues to resolve it. So much Right and precise identification of this relationship is to ensure that all basic variables Effective, prepare the Background for the implementation of economic success Provide a The main objective of this study was to evaluate the economic impact of fishery production Economic variables agricultural sector in Iran over During the period 1368-1392 The method used in this research is the Vector Error Correction or VAR. The obtained results show the Analysis of variance Explain changes, fisheries export value growth in the long term on the most of variable value growth of agricultural exports. Changing the way that the value of exports growth 92.96 percent variable indicates export fisheries sector.Also explained the changes fisheries export value added growth in the long term on the most of variable value growth of agricultural exports. So that this variable agricultural value added growth 2.52 percent the rate of growth in fisheries export value less than the percentage that explains the changes. The effect of variable shock on growth of value-added agricultural exports of fisheries on variable value added showing the positive and negative Fluctuations. Variable shock effect on the growth of agricultural value added fisheries Changing agricultural value added growth in all courses have a positive trend Unlike shock variable effects on the growth of agricultural value added growth of agricultural exports had a negative trend.
VAR model, Growth variables fisheries sector, impulse response function Analysis of variance Static variables.
الگوی خودتوضیح برداری, ,تابع واکنش آنی ,تجزیه واریانس,ایستایی متغیرها
1
12
http://aqudev.liau.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-141-2&slc_lang=fa&sid=1
2016/10/10
1395/7/19
2016/10/10
1395/7/19
S.
Eskandari
Department of Faculty of Agricultural and Natural Resources, Sciences and Research Branch, Islamic Azad University
سحر
اسکندری
sahareskandari69@yahoo.com
0031947532846003362
0031947532846003362
Yes
گروه علوم اقتصادکشاورزی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی
S.Y.
Zeraatkish
Faculty of Agricultural and Natural Resources, Sciences and Research Branch, Islamic Azad University
سید یعقوب
زراعت کیش
sahareskandari69@yahoo.com
0031947532846003363
0031947532846003363
No
گروه علوم اقتصادکشاورزی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی
fa
کاربرد و فعال سازی چهار نوع بستر بیوفیلتر در سیستم مدار بسته پرورش کپور معمولی
Application and Activation of Four Types of Biofilter Media in Common Carp Recirculating Aquaculture System
یکی از مهمترین معایب سیستمهای مدار بسته کنونی، بالا بودن سرمایه گذاری در آنهاست و این مسئله، کاربرد این سیستمها را محدود ساخته است. بیوفیلترها از بخشهای خیلی مهم و هزینهبر این سیستمها هستند، به طوری که انتخاب نوع بیوفیلتر، در موفقیت تکنیکی و اقتصادی سیستم مدار بسته بسیار حائز اهمیت است. به همین دلیل در تحقیق حاضر، کاربرد و فعال سازی بیوفیلترهای متشکل از چهار نوع ماده (کاه جو، پوشال چوب و اسفنج به عنوان بسترهای ارزان قیمت و لولههای مشبک پی وی سی جهت مقایسه) در سیستم مدار بسته پرورش کپور معمولی مورد بررسی قرار گرفت. برای اجرای این تحقیق 12 سیستم مدار بسته آزمایشگاهی طراحی گردید، که هر سیستم شامل یک تانک پلی اتیلن 90 لیتری برای پرورش بچه ماهیان و یک تانک 45 لیتری به عنوان راکتور بیوفیلتر بود. بچه ماهیان کپور معمولی (میانگین وزن اولیه، 8/4 گرم) با تراکم 50 قطعه در هر تانک ذخیره سازی شدند. نتایج نشان داد که در همه سیستمها مقادیر نیتروژن آمونیاکی و نیتریت با یک فاصله زمانی ابتدا افزایش و سپس کاهش یافت، ولی غلظتهای نیترات طی دوره فعال سازی بیوفیلترها روند افزایشی داشت. همه بیوفیلترها در روزهای 31-28، دوره سازگاری را گذرانده و کاملاً فعال سازی شدند. هرچند در بیوفیلتر پی وی سی در روز 31 نیز مقادیر نیتریت کمی بالا بود. از نظر پارامترهای رشد و تغذیه، بین تیمارهای آزمایشی اختلاف معنی داری وجود نداشت، ولی بچه ماهیان سیستم جریان باز نسبت به تیمار پی وی سی اختلاف معنی داری نشان دادند (0.05p<). بنابراین بیوفیلترهای متشکل از کاه جو، تراشه چوب و اسفنج توانستند به خوبی در شرایط سیستم مدار بسته پرورش کپور معمولی فعال سازی شوند.
High capital investment is one of disadvantages of current recirculating aquaculture systems (RAS) that restricted adoption and application of them. Biofilters are very important and expensive components of RAS, as proper selection of them are critical to both the technical and economical success of a RAS. Hence In this research application and activation of four types of biofilter media (barley straw, wood chips, sponge and PVC pore pipes) in the common carp recirculating aquaculture system were studied. 12 pilot recirculating aquaculture systems constructed to conduct this research. Each system consisted from a polyethylene tank (90 L) for rearing of fingerlings and a black polyethylene tank (45 L) as a biofilter reactor. Stocking density of common carp fingerlings (mean weight: 4.8 g) in the each tank was 50 individuals. Results showed that TAN and NO2-N concentrations increased initially and then decreased during activation period. Nitrate nitrogen increased during the activation period of biofilters. All biofilters reached steady state conditions and activated completely at days 28-31, while PVC biofilter had relatively high concentration of NO2-N even at day 31. Growth and feeding parameters showed no significant differences between treatments, but there was significant difference between flow throw system and treatment PVC (p<0.05). In conclusion barley straw, wood chip and sponge biofilters were well activated under common carp recirculating aquaculture systems.
biofilter, activation, ammonia, common carp
بیوفیلتر, فعال سازی, آمونیاک, کپور معمولی
13
25
http://aqudev.liau.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-121&slc_lang=fa&sid=1
2016/10/102016/10/10
1395/7/19
2016/10/102016/10/10
1395/7/19
A.
Irani
Department of Fisheries, Faculty of Fisheries and Environmental, Agricultural sciences and Natural sources University of Gorgan
عبدالجبار
ایرانی
j_irani55@yahoo.com
0031947532846002905
0031947532846002905
Yes
گروه شیلات، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
A.
Hajimoradlo
Department of Fisheries, Faculty of Fisheries and Environmental, Agricultural sciences and Natural sources University of Gorgan
عبدالمجید
حاجی مرادلو
0031947532846002906
0031947532846002906
No
گروه شیلات، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
N.
Agh
Urmia Lake Research Instittut, Urmia University
ناصر
آق
0031947532846002907
0031947532846002907
No
پژوهشکده مطالعات دریاچه ارومیه، دانشگاه ارومیه
R.
Ghorbani
Department of Fisheries, Faculty of Fisheries and Environmental, Agricultural sciences and Natural sources University of Gorgan
رسول
قربانی
0031947532846002908
0031947532846002908
No
گروه شیلات، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
fa
ارزیابی پتانسیل دریاچه گلابر زنجان جهت توسعه آبزی پروری بر اساس برخی از پارامترهای فیزیکی و شیمیای آب
Determination of fisheries potential development of Golabar Lake by investigation on same physical and chemical parameter
در این مطالعه فاکتورهای مهم کلیدی کیفی آب ازقبیل درجه حرارت ، pH ،EC ،اکسیژن محلول ، کاتیونها و آنیونهای شاخص آب و تولیدات اولیه در کل پهنه آبی دریاچه گلابر در استان زنجان به منظور افزایش تولید و توسعه پایدار آبزی پروری مورد بررسی قرار گرفت. این بررسیها نشان می دهدکه مقادیر pH آب کل پهنه آبی دریاچه بامیانگین 8 و میزان قلیائیت بیکربنات با میانگین 6/347 میلی گرم بر لیتر خصوصیات بافری مناسب بر خوردار بوده ومقادیر آنیونها و کاتیونها محلول هیچکدام از این پارامترها در حد فاکتور محدود کننده جهت آبزی پروری اعم از گرم آبی و سرد آبی محسوب نمی گردد . میانگین اکسیژن محلول سطح و عمق دریاچه به ترتیب 2/9 و 2/5 میلیگرم درلیتر بوده که در حد مطلوب و استاندارد آبزی پروری قرارداشته اما میزان حداقل اکسیژن محلول ثبت شده 4/0 میلیگرم در لیتر و همچنین کمبود اکسیژن لایه تحتانی تا حد صفر در بر خی از ماههای نمونه بر داری از نکات قابل توجه بعنوان عامل محدود کننده محسوب می گردد. با توجه به نتایج حاصل و شرایط اقلیم منطقه مورد مطالعه حدود 5 ماه از سال درجه حرارت آب بالای 15 درجه سانتی گراد بوده و در این فاصله زمانی قابلیت پرورش ماهی فراهم می باشد. بر اساس نتایج این تحقیق حدود 90 هکتار از سطح دریاچه جهت توسعه آبزی پروری انتخاب گردید و بر اساس روابط موجود و با توجه به عمق و لایه بندی حرارتی از منبع آبی دریاچه گلابر سالانه به میزان 360 تن ماهی قزل آلا به شیوه پرورش در قفس می توان تولید نمود.
Water quality parameter such as pH , DO , caution , anion and primary production of Golabar Lake at Zanjan provence were investigated for increasing production and sustainable development .The average pH level were 8 the average bicarbonate alkalinity concentration were 347.6 mg/l which indicate a high buffering capacity. The anion and caution level were within the limiting concentration .The mean Concentration of dissolve oxygen in Epilimnion and Hypolimntic were 9.2 and 5.2 mg/l respectively. The minimum dissolve oxygen level of o.4 mg/l and Hypolimntic concentration of zero is concern for aquaculture development. The temperature variation showed that about five month of the years the temperature of water is about 15oc. With respect to depth and Termocline 90 hectare of the lake were recognized suitable for 360 metric ton production of trout.
Zanjan, Golabar Lake, primary production, aquaculture, dissolve oxygen
دریاچه گلابر, تولیدات اولیه , آبزی پروری , زنجان , اکسیژن محلول
27
37
http://aqudev.liau.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-87-4&slc_lang=fa&sid=1
2016/10/102016/10/102016/10/11
1395/7/20
2016/10/102016/10/102016/10/11
1395/7/20
H.
Babaei
Inland Water AquacultureResearch Center, Iranian Fisheries Science Research Institute, Agriculture Research Education and Extension organizing(REEO)
هادی
بابائی
0031947532846002909
0031947532846002909
Yes
سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی
S.H.
Khodaparast
Inland Water AquacultureResearch Center, Iranian Fisheries Science Research Institute, Agriculture Research Education and Extension organizing(REEO)
سید حجت
خداپرست
sharifi_seyed@yahoo.com
0031947532846002910
0031947532846002910
No
سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی
A.R
Mirzajani
Inland Water AquacultureResearch Center, Iranian Fisheries Science Research Institute, Agriculture Research Education and Extension organizing(REEO)
علیرضا
میرزاجانی
0031947532846002911
0031947532846002911
No
سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی،
fa
تأثیر تجویز عصاره پونه (Mentha longifolia) بر فاکتورهای بیوشیمیایی خون و شاخصهای رشد ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio)
Effect of administration of Mint Extract (Mentha longifolia) on Blood Biochemical Parameters and growth performance in Common Carp (Cyprinus carpio)
هدف از این مطالعه، ارزیابی پیشبالینی تأثیر تجویز عصاره آبی-الکلی پونه بر فاکتورهای بیوشیمیایی خون و شاخصهای رشد ماهی کپور معمولی است. در این آزمایش، 144 عدد ماهی کپور معمولی (با میانگین وزنی 75/10±85/87 گرم) به مدت 45 روز با غذای تجاری غنیشده با عصاره هیدرو الکلی پونه در غلظتهای 0/0 (کنترل)، 1/0، 5/0 و 1 درصد به ازای هر کیلوگرم غذا تغذیه شدند. پس از گذشت 15،30 و 45 روز از آغاز آزمایش، 9 ماهی از هر تیمار بهصورت تصادفی صید و از ساقهی دمی آنها خونگیری شد. تلفاتی در بین ماهیها در طی دوره آزمایش مشاهده نگردید. افزایش معنیداری در سطوح گلوکز، فعالیت آنزیم آلانین آمینوترانسفراز (ALT) و آلکالینفسفاتاز (ALP) در ماهیهای تحت تیمار 5/0 و 1 درصد عصارهی پونه در روز 45 مشاهده شد (05/0p<). سطح آنزیم آسپارتات آمینوترانسفراز (AST)، لاکتات دهیدروژناز (LDH)، کلسترول خون و آلبومین در روزهای 30 و 45 آزمایش در خون ماهیهای تحت تیمار غلظتهای 1 درصد عصارهی پونه بهطور معنیداری افزایش یافت (05/0p<). همچنین افزایش معنیداری در سطح تریگلیسرید و کراتینین خون ماهیهای تحت تیمار غلظت 1 درصد عصارهی پونه در روز 30 آزمایش دیده شد. درحالیکه سطح گلبولین خون ماهیهای تحت تیمار غلظت 1 درصد عصارهی پونه در روز 45 از آزمایش بهطور معنیداری کاهش یافت (05/0p<)؛ اما فعالیت آنزیم کراتین فسفوکیناز (CPK) تنها در روز 15 آزمایش بهطور معنیداری در خون ماهیهای تحت تیمار غلظت 1/0 درصد عصارهی پونه افزایش یافت. تجویز 5/0 و 1 درصد از عصارهی پونه سبب کاهش نرخ رشد ویژه، وزن بهدستآمده و وزن نهایی در روز 30 و 45 آزمایش و افزایش معنیداری ضریب تبدیل غذایی گردید. درحالیکه بر اساس نتایج این تحقیق، تجویز عصارهی پونه تأثیری بر شاخص چاقی ماهیها نداشت. نتایج مطالعه پیشبالینی بررسی اثر عصاره پونه بر ماهی کپور معمولی حاکی از این است که تجویز پونه (در غلظتهای بیش از 5 گرم) میتواند با ایجاد سمیت سلولی بر فاکتورهای بیوشیمیایی خون و شاخصهای رشد ماهیها تأثیری منفی داشته باشد.
The aim of this study was to assess the effects of horse mint hydroalcoholic extract on blood biochemical factors and growth performance in common carp. In this research, 144 juveniles carp (mean weight 87.85±10.75 gr) were fed with commercial food enriched with horse mint hydro alcoholic extract at 0.0 (control), 0.1, 0.5 and 1 percent (per kg feed) for 45 days. After 15, 30 and 45 days of the experiment, 9 fish were caught and blood samples were taken from their caudal vein by a heparinized syringe. A significant increase was observed in glucose, ALT and ALP activity in fish treated with 0.5 and 1% of horse mint extract on day 45 (P<0.05). AST and LDH activity, cholesterol and albumin levels significantly increased in fish fed with 1% horse mint extract on day 30 and 45. Also, a significant increase was observed in triglyceride and creatinine in fish treated by extract 1% on day 30, but globulin level significantly decreased in fish treated by extract 1% on day 45 (P>0.05). Based on the results CPK only increased in fish treated by 1% of mint extract on day 15. Administration of 0.5 and 1 percent of mint extract reduced the specific growth rate, gained weight and final weight on day 30 and 45. Feed conversion ratio significantly increased on day 30 and 45. However, administration of mint extract did not have any effect on condition factor. The results of the pre-clinical study to evaluate the influence of mint extract (at concentrations of more than 5 gr) on common carp indicated that cell toxicity could be due to the administration of M. longifolia on blood biochemical indices and growth performance.
Biochemical indices, Growth performance, Horse mint, Common Carp
فاکتورهای بیوشیمیایی, شاخصهای رشد, گیاه پونه, ماهی کپور معمولی
39
55
http://aqudev.liau.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-62-4&slc_lang=fa&sid=1
2016/10/102016/10/102016/10/112016/10/11
1395/7/20
2016/10/102016/10/102016/10/112016/10/11
1395/7/20
M.
Banaee
Department of Aquaculture, Natural Resources and the Environment Faculty, Behbahan Khatam Alanbia University of Technology, Behbahan
مهدی
بنایی
mahdibanaee@yahoo.com
0031947532846002912
0031947532846002912
Yes
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه صنعتی خاتمالانبیاء (ص) بهبهان
B.
Nematdoost Hagi
Department of Aquaculture, Natural Resources and the Environment Faculty, Behbahan Khatam Alanbia University of Technology, Behbahan
بهزاد
نعمتدوست حقی
0031947532846002913
0031947532846002913
No
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه صنعتی خاتمالانبیاء (ص) بهبهان
P.
Shokat
Department of Aquaculture, Natural Resources and the Environment Faculty, Behbahan Khatam Alanbia University of Technology, Behbahan
پروانه
شوکت
0031947532846002914
0031947532846002914
No
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه صنعتی خاتمالانبیاء (ص) بهبهان
fa
ارزیابی کیفیت اسپرم ماهیان سفید(Rutilus frisii ) و آزاد دریای خزر(Salmon trutta caspius) قبل و بعد از انجماد
Evaluation of Capian kutum (Rutilus frisii kutum) and Caspian salmon (Salmon trutta caspius) sperm quality before and after of cryopreservation
در خارج از فصل تکثیر، تهیه و دستیابی به سلولهای جنسی ماهیان امری غیر ممکن است لذا جهت آسانتر نمودن تحقیقات و نیز بهبود مدیریت تکثیر ماهیان، اقداماتی در جهت نگهداری این سلولها در بهترین کیفیت جهت افزایش زمینه فعالیتهای تحقیقاتی و مدیریت تکثیر صورت گرفته است که مهمترین آن حفاظت انجمادی است. در این بررسی 11مولد نر ماهی آزاد دریای خزربا متوسط طول
3/5 ± 8/37 سانتیمتر و وزن 7/24 ± 3/523 گرم و 23 مولد نر ماهی سفید با متوسط طول 1/7 ± 1/36 سانتیمتر و وزن 6/21 ± 3/631 گرم با رسیدگی جنسی مناسب مورد ارزیابی قرار گرفتند. پس از تهیه نمونه اسپرم، فاکتورهایی چون درصد تحرک، مدت تحرک، تراکم، اسمولالیته و pH اندازهگیری شد. پس از این مرحله نمونه های اسپرم ماهیان آزاد دریای خزر به نسبت 1 : 3 با محلول رقیق کننده حاوی ترکیبات 3/0 مول گلوکز،10% متانول و 10% زرده تخم مرغ رقیق شده و با روش دستی منجمد گردید. اسپرم ماهیان سفید دریای خزر نیز به نسبت 1 : 3 با دو محلول رقیق کننده شامل ترکیبات350 میلی مول گلوکز، 30 میلیمول تریس، پلی اتیلن گلیکول 4% و350 میلیمول گلوکز، 30 میلیمول تریس و 2% گلیسرول رقیق و با دستگاه Planner Kryo به روش اتوماتیک منجمد شد. تمامی نمونه ها طی مدت آزمایش در ازت مایع نگهداری شدند. سپس 1 تا 3 ماه بعد از اولین تاریخ انجماد، نمونه ها از انجماد خارج شده، کیفیت آنها با اندازه گیری مدت و درصد تحرک مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد درصد تحرک در نمونه های اسپرم ماهی آزاد یک و سه ماه بعد از انجماد نسبت به اسپرم تازه بطور معنیداری کاهش یافته است. لیکن مدت تحرک علی رغم کاهش عددی در نمونه منجمد شده تفاوت معنیداری را با نمونه تازه نشان نداد. نتایج در ماهیان سفید نشان داد که درصد تحرک و مدت زمان تحرک در نمونه های اسپرم یک و سه ماه بعد از انجماد نسبت به اسپرم تازه بطور معنیداری کمتر شده است. همچنین درصد تحرک و مدت زمان تحرک نمونههای اسپرم بعد از سه ماه انجماد بطور معنی داری کمتر از نمونه هایی بود که تنها یک ماه در شرایط انجماد نگهداری شده بودند. در ارزیابی ماندگاری اسپرم ماهی سفید از دو ماده محافظ سرما شامل گلیسرول با غلظت 2% و اتیلن گلی کول با غلظت 4% استفاده شد. نتایج نشان داد که نمونه اسپرمهایی که به آنها اتیلن گلی کول اضافه شده بود بعد از خارج شدن از انجماد همگی مرده بودند و تحرکی در این اسپرمها مشاهده نشد. این در حالی بود که در نمونه های حاوی گلیسرول ماندگاری اسپرم کاملا حفظ شده بود. با توجه به نتایج، به نظر میرسد تفاوتهای گونهای امری بسیار مهم است که در روند فرآیند انجماد اسپرم مد نظر قرار گیرد.
In out of the propagation time, the sex cells preparation is so difficult. Thus, the cryopreservation is helped to better investigations and propagation program management quality. In this study, 11 male of Caspian trout (Salmo truta caspius) (with mean length and weight 37/8 ± 5/3 cm and 523/3 ± 24/7 respectively) and 23 male of Caspian kutum (Rutilus frisii kutum) (with mean length and weight 36/1 ± 7/1 cm and 631/3 ± 21/6 g respectively) were evaluated. All the fish were good at the initial examination of sexual maturity. After sperm sampling, their quality were tested. In this step, the parameters such as motility, duration of mobility, density, pH and osmolality were measured. After this stage, the sperm samples of Caspian trout in the ratio 1: 3 were diluted with the aqueous solution containing compounds (0.3M Glucose, 10% Methanol, 10% egg yolk) and the freezing process was done manually and the sperm was frozen in liquid nitrogen. The sperm samples of Caspian kutums were diluted (ratio of 1: 3) with two soluble diluent containing compounds (350 mM glucose, 30 mM Tris and 4% Polyethylene glycol) and (350 mM glucose, 30 mM Tris and 2% Glycerol) and were frozen automatically by Planner Kryo instrument and placed in liquid nitrogen. The sperm samples were thawed 1 to 3 months after the date of the first freezing and their quality were assessed by measuring percent and timing motility. The results showed significant differences between fresh and frozen/thawed sperm of the Caspian trout regarding motility percent. There were not found a significant difference in duration of mobility between fresh and frozen/thawed sperm Caspian trout. The results showed a significantly decrease of the motility percent and mobility duration of Caspian kutum frozen/thawed sperm compared with fresh sperm. The results showed that the sample of Caspian kutum sperm that were diluted by ethylene glycol after thawing and were immotile of them. However, the samples were diluted by glycerol, after thawing, were alive and motile. According to the results, it seems very important species differences that must be fully considered in the process of freezing sperm.
Cryopreservation, Caspian Kutum, Caspian trout, mobility duration
انجماد اسپرم, ماهی سفید دریای خزر, ماهی آزاد دریای خزر, زمان تحرک
57
67
http://aqudev.liau.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-272-2&slc_lang=fa&sid=1
2016/10/102016/10/102016/10/112016/10/112016/10/10
1395/7/19
2016/10/102016/10/102016/10/112016/10/112016/10/10
1395/7/19
M.
Binaii
Aquatic Animal Health Department,Caspian Sea Ecology Research Center, Iranian Fisheries Research Organization, Agriculture Research Education and Extension organization, Sari
محمد
بینایی
0031947532846002915
0031947532846002915
Yes
پژوهشکده اکولوژی دریای خزر، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری
R.
Pourgholam
Aquatic Animal Health Department,Caspian Sea Ecology Research Center, Iranian Fisheries Research Organization, Agriculture Research Education and Extension organization, Sari
رضا
پور غلام
0031947532846002916
0031947532846002916
No
پژوهشکده اکولوژی دریای خزر، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری،
Sh.
Baradaran Novairi
Aquaculture Department, International Sturgeon Research Institute, Iranian Fisheries Research Organization, Agriculture Research Education and Extension organization, Rasht
شهروز
برادران نویری
0031947532846002917
0031947532846002917
No
موسسه تحقیقات بین المللی تاسماهیان دریای خزر، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی رشت
M.
Ghiasi
Aquatic Animal Health Department,Caspian Sea Ecology Research Center, Iranian Fisheries Research Organization, Agriculture Research Education and Extension organization, Sari
مریم
قیاسی
ghiasimaryam4@gmail.com
0031947532846002918
0031947532846002918
No
پژوهشکده اکولوژی دریای خزر، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری
M.
Bahmani
Aquaculture Department, International Sturgeon Research Institute, Iranian Fisheries Research Organization, Agriculture Research Education and Extension organization, Rasht,
محمود
بهمنی
0031947532846002919
0031947532846002919
No
موسسه تحقیقات بین المللی تاسماهیان دریای خزر، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی رشت
M.
Ghaneii Tehrani
Aquatic Animal Health Department,Caspian Sea Ecology Research Center, Iranian Fisheries Research Organization, Agriculture Research Education and Extension organization, Sari
محمود
قانعی تهرانی
0031947532846002920
0031947532846002920
No
پژوهشکده اکولوژی دریای خزر، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری،
fa
تکثیروپرورش انبوه لارو شیرونومیده (Chironomus albidus) در شرایط پرورشی
Breeding and mass production of chironomid (Chironomus albidus) larvae under rearing conditions
این پژوهش به منظور تکثیر و پرورش لاروشیرونومیده(Chironomus albidus) بومی استان گیلان در شرایط پرورشی جهت تولید انبوه در سیستم پرورشی و استفاده در تغذیه لارو و بچه ماهیان انجام شد. در این بررسی چهار عدد سینی فلزی با ابعاد 10×65×65 سانتی متر و شش عدد حوضچه پلاستیکی 35 لیتری طراحی و ساخته شد. سینی ها و حوضچهها بطور عمودی نصب و به سیستم آبرسانی و هوادهی مجهز شدند. در بخشی از فضای پرورش یک دستگاه حوضچه فایبرگلاس2تنی برای جمعآوری دستههای تخم استفاده شد. پس از جمعآوری و معرفی تودههای تخم به سینی و حوضچههای پلاستیکی، میزان برداشت لارو شیرونومیده طی یک دوره متوالی پرورش محاسبه گردید. مشخص گردید با تکمیل چرخه زندگی پشه شیرونومیده در شرایط محصور پرورشی هر روز به میزان 978/0 کیلوگرم زیتوده لارو شیرونومیده از هر مترمربع تولید و برداشت میشود. نتایج نشان میدهد که در روز پانزدهم، میزان برداشت لاروها بصورت درصدی از نخستین گروه کشت شده شیرونومیدهها به میزان 382 گرم درمترمربع رسید و در ادامه با رشد تمام جمعیت یک گروه از لاروها در روزشانزدهم، مقدار 2 کیلوگرم درمترمربع لارو شیرونومیدهبطور متناوب و روزانه برداشت شد.
Breeding and cultivation of native Chironomid (Chironomus albidus) midges of the Guilan Province were carried out to produce larvae in rearing system and to be also used for feeding fish larvae and fingerlings. In this study, 4 metal trays (65×65×10 cm) and 6 plastic basins with the capacity of 35 L were designed and built. Trays and basins were installed vertically and then equipped with aeration and water supply systems. In small part of the rearing site, a 2-liter fiberglass tanks was used for collection of egg clutches. After collection and introduction of egg clutches into the trays and plastic basins, the amount of harvested Chironomid larvae were calculated during a consecutive rearing period. A total of 0.978 kg/m2 larvae of Chironomid will be produced and harvested daily under rearing conditions. Results obtained from this study revealed that 382 g/m2chironomid larvae were harvested on the 15th day of rearing as a percentage of the first reared group and then a total of 2 kg/m2 larvae were obtained periodically from all the population of a group on the 16th day of rearing.
Chironomid, live food, mass culture, nutrition
شیرونومیده, غذای زنده, پرورش انبوه, تغذیه
69
81
http://aqudev.liau.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-122&slc_lang=fa&sid=1
2016/10/102016/10/102016/10/112016/10/112016/10/102016/10/10
1395/7/19
2016/10/102016/10/102016/10/112016/10/112016/10/102016/10/10
1395/7/19
H.R.
PouraliFoshtomi
International Sturgeon Research Institute
حمیدرضا
پورعلی فشتمی
0031947532846002921
0031947532846002921
Yes
موسسه تحقیقات بین المللی تاسماهیان دریای خزر، بخش آبزی پروری
M.
Alimoradi
BaharMedical laboratory
معصومه
علیمرادی کروسنژاد
0031947532846002922
0031947532846002922
No
آزمایشگاه تشخیص پزشکی مهر
Z.
Padjand
International Sturgeon Research Institute
ذبیح اله
پژند
0031947532846002923
0031947532846002923
No
موسسه تحقیقات بین المللی تاسماهیان دریای خزر، بخش آبزی پروری
H.
Yeganeh Rasteh Kenari
International Sturgeon Research Institute
هوشنگ
یگانه راسته کناری
0031947532846002924
0031947532846002924
No
موسسه تحقیقات بین المللی تاسماهیان دریای خزر، بخش آبزی پروری
S.
Soheil Naghshi
International Sturgeon Research Institute
سعیده
سهیل نقشی
0031947532846002925
0031947532846002925
No
موسسه تحقیقات بین المللی تاسماهیان دریای خزر، بخش آبزی پروری
fa
اثر فصل تخم ریزی بر ترکیب اسبدهای چرب فیله ماهی مید (Liza klunzingeri) در منطقه هندیجان
Effect of spawning season on component of muscle fatty acids Liza kluzingeri in Hendijan region
رشد جمعیت جهان موجب نیاز روزافزون به منابع غذایی متنوع و مختلف ازجمله آبزیان شده است. آبزیان امروزه در تأمین پروتئین، بهبود تغذیه و سلامت عمومی انسانها و توسعهی اقتصادی کشورها دارای نقش مؤثری میباشند. در این تحقیق اثر فصل تخمریزی بر ترکیب ماهی مید (Liza klunzingeri) و شاخص IA و IT در منطقه هندیجان موردبررسی قرار گرفت. جهت انجام این مطالعه 45 عدد ماهی مید (Liza klunzingeri) طی سه مرحله (رسیدگی جنسی، اوج رسیدگی جنسی و بعد از تخمریزی) در فاصله زمانی ماههای شهریور، آبان، آذر و دی سال 1391 با روش تور پیالهای (پورساین) دو قایقی جمعآوری شدند. تجزیهوتحلیل دادهها به کمک نرمافزار SPSS16 و آزمون مقایسه دانکن انجام شد که وجود یا عدم وجود اختلاف معنیدار در سطح 95 درصد تعیین گردید. نتایج نشان داد، میزان مجموع اسیدهای چرب اشباع (SfA) 51/43، 07/43، 31/13، مجموع اسیدهای چرب تک غیراشباع (MUFA) 78/28، 33/27، 58/17، مجموع اسیدهای چرب چند غیراشباع (PUFA) 98/22، 47/22، 48/36، اسید ایکوزاپنتانوئیک اسید (EPA) 61/10، 22/10، 23/12 و اسید دکوزاپنتانوئیک (DHA) 53/0، 61/0، 33/1 به ترتیب در مراحل قبل از رسیدگی جنسی، اوج رسیدگی جنسی و بعد از تخمریزی بود. شاخص IT در طی سه مرحله کمتر از یک بوده اما شاخص IA تنها در مرحله بعد از تخمریزی کمتر از یک مشاهده شد. بنابراین میتوان نتیجه گرفت که بافت ماهیچه ماهی مید (Liza klunzingeri) در مرحله بعد از تخمریزی، دارای ارزش غذایی بالاتری میباشد.
Liza klunzingeri, IT, IA, Fatty acids, spawning season
اسیدهای چرب,Liza klunzingeri, IA,IT, فصل تخمریزی.
83
92
http://aqudev.liau.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-153-3&slc_lang=fa&sid=1
2016/10/102016/10/102016/10/112016/10/112016/10/102016/10/102016/10/21
1395/7/30
2016/10/102016/10/102016/10/112016/10/112016/10/102016/10/102016/10/21
1395/7/30
A.
Moradi
Department of Fisheries, Ahvaz Branch, Islamic Azad University, Ahvaz
آرش
مرادی
0031947532846002927
0031947532846002927
No
گروه شیلات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز
M.
Khodadadi
Department of Fisheries, Ahvaz Branch, Islamic Azad University, Ahvaz
مژگان
خدادادی
mjkhodadadi@gmail.com
0031947532846002926
0031947532846002926
Yes
گروه شیلات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز
M.
Javahery Baboli
Department of Fisheries, Ahvaz Branch, Islamic Azad University, Ahvaz
مهران
جواهری بابلی
0031947532846002928
0031947532846002928
No
گروه شیلات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز
fa
تعیین میزان هماوری، رابطه هماوری- وزن، قطر تخمک و نسبت جنسی کرم پرتار Perinereis nuntia در آبهای ساحلی خلیج فارس محدوده بندرعباس
Determination of fecundity, weight – fecundity relationship, oocyte diameter and sex ratio of polychaete Perinereis nuntia in the coastal waters of Persian Gulf (Bandar Abbas, Iran)
کرم پرتار Perinereis nuntia یکی از مناسب ترین غذاهای زنده جهت مولدسازی میگوهای پنائیده در سراسر دنیا محسوب میشود. در تحقیق پیش رو برخی خصوصیات زیست شناختی کرم پرتار P. nuntia، مانند نسبت جنسی، هماوری، رابطه هماوری مطلق با وزن و همچنین قطر تخمک مورد بررسی قرار گرفت. نمونه برداری در یک دوره یک ساله و به صورت ماهانه، از دی ماه سال1391 تا آذرماه سال 1392 در 3 ایستگاه ساحلی در شهر بندرعباس صورت گرفت. نتایج نشان داد که با توجه به Semelparous بودن این کرم پرتار و افت یکباره جمعیت بالغین در ماه خرداد، بیشترین درصد فراوانی بالغین نر و ماده در دوره یک ساله زندگی در ماههای اسفند، فروردین و اردیبهشت میباشد. نسبت جنسی نر به ماده 1:1 محاسبه شد.کمترین و بیشترین هماوری به ترتیب به میزان 49006 عدد تخمک مربوط به کرم با وزن 642 میلیگرم و 393245 عدد تخمک مربوط به کرم با وزن 1626 میلیگرم بود. به این ترتیب میانگین هماوری برای این کرم پرتار در آبهای ساحلی بندرعباس 94716 ± 192344 عدد تخمک به ازای هر کرم بالغ محاسبه شد. رابطه هماوری مطلق و وزن برای 200 عدد کرم پرتار مورد مطالعه به صورت 74904 – X42/255=y با ضریب همبستگی 736/0 محاسبه گردید. همچنین بیشترین میانگین قطر تخمک مربوط به کرم در آخرین مرحله رسیدگی جنسی (مرحله 4) و به میزان 255 میکرومتر بود. نتایج پژوهش کنونی نشان داد که این گونه کرم پرتار از هماوری بسیار بالایی برخوردار بوده و در نتیجه میتواند گونه مناسبی جهت تکثیر و پرورش محسوب گردد.
Perinereis nuntia is one of the best live foods for Penaeid shrimps broodstock in the world. In this study some biological characteristics of P. nuntia including: sex ratio, fecundity, fecundity-weight correlation and oocyte diameter were studied. Sampling was done monthly in one-year period from January 2012 to December 2013, at 3 stations in the coastal zone of Bandar Abbas. The results showed that the highest frequencies of males and females occurred in March, April and May due to the fact that this species is semelparous and population of adults sharply drops in June. Sex ratio of this species was 1:1. Minimum and maximum absolute fecundity were observed in a 642 mg specimen with 49006 eggs and a 1626 mg specimen with 393245 eggs, respectively; and mean fecundity of this species in the coastal waters of Bandar Abbas was 192344 ± 94716 eggs per each adult. The correlation between total fecundity and weight of 200 polychaete worms was calculated as y=255.42 x-74904 with 0.736 correlation coefficient. The maximum mean of oocyte diameter was 255 µm observed in the last stage of sexual maturation (stage 4). This species can be considered as a suitable species for propagation and culture due to high rate of fecundity.
fecundity, oocyte diameter, effect of weight, Polychaete Perinereis nuntia, Persian Gulf
هماوری, قطر تخمک, تاثیر وزن, کرم پرتار Perinereis nuntia, خلیج فارس
93
104
http://aqudev.liau.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-123&slc_lang=fa&sid=1
2016/10/102016/10/102016/10/112016/10/112016/10/102016/10/102016/10/212016/10/11
1395/7/20
2016/10/102016/10/102016/10/112016/10/112016/10/102016/10/102016/10/212016/10/11
1395/7/20
M.
Darya
Department of Fisheries, Faculty of Marine and Atmospheric Sciences and Technologies, University of Hormozgan, Bandar Abbas
مهرنوش
دریا
0031947532846002929
0031947532846002929
Yes
گروه شیلات، دانشکده علوم و فنون دریایی و جوی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس
M.M.
Sajjadi
Department of Fisheries, Faculty of Natural Resources, University of Guilan, Sowmeh Sara
میر مسعود
سجادی
mmsajjadi@hotmail.com
0031947532846002930
0031947532846002930
No
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه سرا
I.
Sourinejad
Department of Fisheries, Faculty of Marine and Atmospheric Sciences and Technologies, University of Hormozgan, Bandar Abbas
ایمان
سوری نژاد
0031947532846002931
0031947532846002931
No
گروه شیلات، دانشکده علوم و فنون دریایی و جوی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس
fa
مدلسازی سه بعدی زمان تجدیدپذیری آب در خلیج گرگان به منظور توسعه آبزیپروری
Three Dimensional Modeling results assessment of Water Renewal Time in order to Development of Aquaculture in the Gorgan Bay
زمان تجدیدپذیری آب از جمله شاخصهای مهم در تعیین مکانهای احداث مزارع پرورش ماهی حصاری در بومسازگانهای دریایی میباشد. این مقیاس زمانی بیانگر مدت زمان لازم جهت تعویض 63 درصد از آب موجود در یک پیکره آبی با آبهای تازه وارد از محیطهای مجاور همچون دهانه، تنگه، رودخانه و یا کانالها میباشد. در این تحقیق بهمنظور بررسی زمان تجدیدپذیری آب در خلیج گرگان نسبت به جفت نمودن بههنگام دو ماژول هیدرودینامیکی و انتقال-پخش مدل سه بعدی مایک3 اقدام گردیده است. اجرای مدل بر روی مشهای بیساختار مثلثی و در 3 لایه 1 متری و با در نظر گرفتن عوامل سرعت و جهت باد، ورودی رودخانهها، بارش، تبخیر و نوسان آب در دهانه آشورآده-بندرترکمن انجام گردید. جهت تعیین زمان شروع مدلسازی نسبت به بررسی منحنی نوسان سطح آب در دهانه ورودی خلیج گرگان اقدام گردید .بر این اساس بهترین زمان جهت در نظر گرفتن محاسبات آغاز روند رو به افزایش سطح آب در خلیج گرگان انتخاب شد. جهت مدلسازی اغتشاش از مدل اختلاطی اسماگورینسکی در صفحه افق و در راستای قایم استفاده شده است. زمان تجدیدپذیری محلی در 31 ناحیه از خلیج و در شبکههایی به مساحت 8/16 کیلومترمربع محاسبه گردید. نتایج مدلسازی نشان داد که زمان تجدیدپذیری محلی در خلیج گرگان کاملاً به رژیم پویایی جریان حاکم بر آن وابسته میباشد و میزان این شاخص زمانی با حرکت از سمت شرق به غرب افزایش مییابد. زمان تجدیدپذیری کل در خلیج گرگان معادل 25/50 روز محاسبه گردید. میزان تجدیدپذیری در امتداد قائم و در لایههای متناظر با هر سلول مشابه بوده است. بیشینه این شاخص زمانی در ناحیه 31ام واقع در منتهیالیه غربی تالاب میانکاله معادل 3/65 روز و کمینه آن در ناحیه 1ام همجوار با دهانه آشورآده-بندرترکمن معادل 5/1 روز میباشد. بر اساس بررسی میزان تجدیدپذیری محلی، بهترین محلها بهمنظور احداث و توسعه مزارع پرورش ماهی در منتهیالیه بخشهای شمال شرقی و شرقی خلیج گرگان در نواحی 1ام تا 6ام میباشد.
Water Renewal Time is an important index for determines pen culture fish farms location in the marine ecosystem.Thetime scalerepresents,the time it takesto replace63 percent of the water in awater bodywithfresh waterisimportedfromneighboringareas such as spans, strait, river and channels.In this research, in order to investigate the Renewal Time in the Gorgan Bay, two modules from three dimensional MIKE3 model including Hydrodynamic and Advection-Dispersion were coupled as real time.Modeling was performed on unstructured triangular meshes and three layers with one meterThickness with considering factors such as wind speed, wind direction, rivers input, precipitation, evaporation and water fluctuations in spans of Ashooradeh-BandareTorkman.In order to determining of start time modeling, water level fluctuations were investigated in the spans of Gorgan Bay. Accordingly, the best time for consideration of calculations, the trend beginning of water level risingwas selected in the Gorgan Bay.Mixed model of smagorinsky in horizontal plan and in vertical direction was used for turbulence modeling.Local Renewal Time calculated in 31 areas and meshes with 16.8 km2 in the Gorgan Bay.The modeling results represented, local Renewal Time strongly influenced by prevailing hydrodynamic regime in the Gorgan Bay and this time index increasing by moving east to west.Integral Renewal Time was calculated 50.25 days.Renewal Time was similarity in vertical direction and same layer corresponding to each cell.Maximum amount of this time scaling was 65.3 days in 31th area located at the western end of the lagoon Miankaleh and the minimum was 1.5 days in first area and neighboring by Ashooradeh-BandareTorkmanopenings.In based of local Water Renewal Time, the best places in order to building and development of fish farms are the extreme of north-eastern and eastern parts of the Gorgan Bay in zones 1 to 6.
Gorgan Bay, Renewal Time, MIKE3, Advection-Disspersion, Pen Cult
خلیج گرگان, تجدیدپذیری, مایک3, انتقال-پخش, پرورش حصاری
105
118
http://aqudev.liau.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-51-2&slc_lang=fa&sid=1
2016/10/102016/10/102016/10/112016/10/112016/10/102016/10/102016/10/212016/10/112016/10/17
1395/7/26
2016/10/102016/10/102016/10/112016/10/112016/10/102016/10/102016/10/212016/10/112016/10/17
1395/7/26
S.
Sharbaty
Department of Fisheries, Gorgan University Agricultural Sciences and Natural Resources
سعید
شربتی
s_sharbaty@yahoo.com
0031947532846002932
0031947532846002932
Yes
گروه شیلات، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
fa
مطالعه اپیدمیولوژیک تاثیر برخی فاکتورهای فیزیکی و شیمی آب و مدیریت مزارع پرورشی در وقوع بیماری لکه سفید (White Spot Disease) در میگوی پاسفید (Litopenaeus vannamei) در استان سیستان و بلوچستان
An epidemiologic investigation on some physical and chemical factors of water and farming management for White Spot Disease (WSD) incidence in cultured Litopenaeus vannamei in Sistan and Baluchestan province, Iran
بیماری لکه سفید میگو هر ساله سبب تلفات سنگین در مزارع پرورش میگو کشور می شود. فاکتورهای فیزیکی و شیمیایی آب از عوامل تاثیر گذار بر بروز بیماری لکه سفید (White Spot Disease) میگو محسوب میشوند. هدف از این تحقیق بررسی میزان تاثیر عوامل خطر در بروز بیماری لکه سفید میگو در مجتمع پرورش میگو غرب باهوکلات (گواتر-چابهار) با استفاده از مدل رگرسیون لجستیک می باشد. طی سالهای 90-1389، فاکتورهای دما، شوری، اکسیژن، pH، آمونیاک، سیلیس و میزان فیتوپلانکتون های آب 12 استخر از مزارع مجتمع پرورش میگو گواتر واقع در استان سیستان و بلوچستان اندازه گیری و ثبت گردید. هر ماه از میگوهای استخرهای مورد بررسی در این طرح نمونه برداری شد. در کل تعداد 1180 قطعه میگوی پرورشی با سفید غربی (Litopenaeus vannamei) مورد بررسی قرار گرفت. نمونه ها بوسیله PCR جهت حضور و عدم حضور بیماری لکه سفید مورد آزمایش قرار گرفت. آنالیز نتایج با نرم افزارهای (PASW Statistics 18, SPSS) تاثیر فاکتورهای اکسیژن، دما و شفافیت را در بروز بیماری لکه سفید در منطقه مورد مطالعه نشان داد. از بین فاکتورهای تاثیرگذار مورد مطالعه در بروز بیماری بعضی فاکتورهای خطر نقش مهمتری از سایر فاکتورهای مورد مطالعه در بروز بیماری لکه سفید داشتند و بعضی از فاکتورهای مورد مطالعه در بروز بیماری لکه سفید بی تاثیر بودند. بهنظر میرسد بروز بیماری لکه سفید به بعضی شرایط اکولوژی منطقه و فاکتورهای بیولوژی میزبان بستگی دارد که در این مطالعه مورد ارزیابی قرار نگرفتند.
Background and Objectives: white spot disease (WSD) in shrimps causes heavy losses in shrimp farming in the country. Various studies have reported different physical and chemical factors in water for WSD incidence. The purpose of this study was to determine the rate of studied risk factors in WSD incidence in shrimp culture farms in West Bahu Kalat (Southeastern Iran) by logistic regression model. Methods: Some factors in water such as: temperature, salinity, oxygen, pH, ammonia, silica, transparency and the amount of phytoplankton and some management factors from 12 pounds of shrimp culture farms located in Sistan and Baluchestan province during two years (2010 and 2011) were measured and recorded. 1180 cultured Litopenaeus vannamei from 12 pounds were tested for identification of the white spot virus (WSV) by Nested-PCR method. Results: The data analysis with software (PASW Statistics 18, SPSS) showed effects of oxygen, temperature and transparency factors in incidence of WSD in the studied area. Conclusion: Some risk factors were more importance than others and some risk factors had not affected the incidence of WSD in this study. It seems that WSD incidence related to some ecology of studied area and biologic of host factors are not measured in this study.
Epidemiology, cultured Litopenaeus vannamei, White spot disease, Sistan and Baluchestan province
اپیدمیولوژی, میگوی پرورشی پاسفید غربی, بیماری لکه سفید, استان سیستان و بلوچستان
119
135
http://aqudev.liau.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-183-2&slc_lang=fa&sid=1
2016/10/102016/10/102016/10/112016/10/112016/10/102016/10/102016/10/212016/10/112016/10/172016/10/21
1395/7/30
2016/10/102016/10/102016/10/112016/10/112016/10/102016/10/102016/10/212016/10/112016/10/172016/10/21
1395/7/30
I.
Sharifpour
Department of Aquatic Animal Health & Diseases, Iranian Fisheries Science Research Institute (IFSRI), Tehran
عیسی
شریف پور
isharifpour@yahoo.com
0031947532846002933
0031947532846002933
Yes
سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، بخش بهداشت و بیماریهای آبزیان، تهران
A.
Abedian Amiri
Department of aquaculture, Health & Diseases of Aquatic Animals, Offshore Fisheries Research Center (OFRC), Chabahar
آرمین
عابدیان امیری
0031947532846002934
0031947532846002934
No
سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مرکز تحقیقات شیلاتی آبهای دور، چابهار
S.
Kakoolaki
Department of Aquatic Animal Health & Diseases, Iranian Fisheries Science Research Institute (IFSRI), Tehran
شاپور
کاکولکی
0031947532846002935
0031947532846002935
No
سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، بخش بهداشت و بیماریهای آبزیان، تهران
fa
بررسی تولید و بازار پودر ماهی در توسعه آبزیپروری
Status of production and market of fishmeal on the aquaculture development
با توسعه آبزیپروری، تقاضای پودر ماهی افزایش یافته و وقوع برخی رویدادهای اقلیمی مانند ال نینو سبب نوسان تولید، عرضه و قیمت محصول در بازار میگردد.سالیانه از 33 میلیون تن ماهی کامل و زوائد ماهیان به ترتیب حدود 7 و 1 میلیون تن پودر و روغن ماهی درجهان تولید میشود. پرو و شیلی به دلیل سهولت دسترسی به ذخایر ارزشمند آنچوی، از تولیدکنندهگان عمده این محصولات هستند و در مجموع50 درصد از صادرات غذای ماهی جهان را بر عهده دارند. در سال 2008 سه کشور پرو با تولید حدود 4/1 میلیون تن ، شیلی با تولید 800 هزار تن و تایلند با تولید 470 هزار تن پودر ماهی بیشترین تولید را به خود اختصاص دادند. بیشترین واردات مربوط به چین با حدود 3/1 میلیون تن و بیشترین صادرات با حدود 6/1 میلیون تن مربوط به کشور پرو بوده است. بطوری که در سال 2012 هر تن پودر ماهی در بازار جهانی با میانگین قیمت 7/1461 دلار آمریکا مبادله شد. در ایران 47 کارخانه تولید پودر ماهی با ظرفیت 1200 تن ماده اولیه در روز دایر میباشند. بدلیل مشکل تامین ماده اولیه برای تولید و کاهش واردات و افزایش تقاضای پودر ماهی، قیمت این محصول افزایش یافته است. تقاضا و سهم بالای پودر ماهی در هزینه خوراک ماهیان باعث افزایش متوسط قیمت خرده فروشی این ماهیان پرورشی به میزان حدود 470 درصد شده است. بطوری که برنامه ریزی هدفمند صنعت پودر ماهی کشور و هماهنگی برنامه های صید و آبزی پروری ضرورت توسعه آبزیپروری است.
Regarding increasing demand of fish meal and growth of aquaculture in the world, occurrence of some climate events such as El Nino caused in oscillation of production, supply and price of fish meal in global market. Annually fish meal and fish oil are produced about 7 and 1 million tons respectively from 33 million tons of whole fish and fish waste in the world. Chile and Peru are the major producers of these products due to their abundant reservoirs of Anchovy are responsible of about 50 percent of the fish feed in the world. In 2008 Peru, Chile and Thailand were the main producers of fishmeal with producing 1.4 million tons, 800 and 470 thousand tons, respectively in the world. The most importation was belonged to China with 1.3 million tons and the most exportation was pertained to Peru with 1.6 million tons in 2008. Average global market price of fish meal was 1461/7 $ per ton in 2012. There are 47 fish meal factories in Iran and the maximum capacity production of them is 1200 ton/RM/day. Despite the problems in preparation of raw material for the production, for the reason decrease of fish meal imports and high demand for fish meal price of their products have escalated. Hence, high demand of fish meal and its effect on fish diet cost, has been caused to increase retailing of the fish up to 470 percentage. Furthermore the fish meal industry targeted planning and coordination of fishing and aquaculture programs is the need aquaculture development.
Fish meal, Fish oil, Aquaculture, market, Iran.
پودر ماهی, روغن ماهی, آبزی پروری, بازار, ایران
137
149
http://aqudev.liau.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-107-3&slc_lang=fa&sid=1
2016/10/102016/10/102016/10/112016/10/112016/10/102016/10/102016/10/212016/10/112016/10/172016/10/212016/10/11
1395/7/20
2016/10/102016/10/102016/10/112016/10/112016/10/102016/10/102016/10/212016/10/112016/10/172016/10/212016/10/11
1395/7/20
A.
Adeli
Department of Fisheries, Faculty of Fisheries and Environmental Sciences, Gorgan university of Agricultural Sciences and the Natural Resources
افشین
عادلی
afshinadeli@gau.ac.ir
0031947532846002936
0031947532846002936
Yes
گروه شیلات، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
F.
Baghaei
Department of Fisheries, Faculty of Fisheries and Environmental Sciences, Gorgan university of Agricultural Sciences and the Natural Resources
فهیمه
بقایی
0031947532846002937
0031947532846002937
No
گروه شیلات، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
fa
ریختشناسی بافت بیضه و ساختار اسپرماتوزویید مارماهی دهان گرد خزری (Caspiomyzon wagneri)
Morphological study of the testes tissue and spermatozoid structure in Caspian Lamprey (Caspiomyzon wagneri)
مطالعه تاثیر عوامل محیطی بر ویژگیهای اسپرم ماهیها نیازمند داشتن اطلاعات اولیه در مورد ساختار اسپرم میباشد. با توجه به اینکه در مورد ساختار ریختشناسی اسپرم گونه دهانگرد خزری (Caspiomyzon wagneri) هیچ گونه اطلاعاتی در دسترس نمیباشد. از اینرو مطالعه حاضر، با هدف بررسی ریختشناسی بافت بیضه و ساختار اسپرماتوزویید مارماهی دهانگرد خزری در فصل تولیدمثل به اجرا درآمد. برای بررسی بافتشناسی، از بیضه 15 عدد مارماهی دهانگرد خزری در حال مهاجرت به رودخانه شیرود نمونهبرداری صورت گرفت و مقاطع بافتی از آنها براساس روش پارافینه تهیه گردید. جهت مطالعه شاخصهای ریختشناسی اسپرم شامل: شکل و طول اسپرم، طول، عرض و مساحت سر، طول و عرض تاژک، بیضیواری و کشیدگی سر، اسپرمها پس از استحصال، بلافاصله در محلول گلوتارآلدئید تثبیت و توسط میکروسکوپ الکترونی SEM مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بیضه در مارماهی دهانگرد خزری از نوع لوبولار بوده و لوبولها با سلولهای بینابینی، فیبروبلاستها، رگهای خونی و رگهای لنفاوی احاطه شده است. در زمان نمونهبرداری (اواسط اردیبهشت ماه)، بیضه ماهیان در مرحلهی V رسیدگی قرار داشته و مملو از اسپرماتوزوآ بودند. نتایج مطالعه میکروسکوپ الکترونی نشان داد که اسپرم این گونه در مقایسه با سایر گونههای لامپری کوتاهتر و دارای طول و کشیدگی سر کمتری است و همچنین شکل کیسهی آکروزوم نیز در قسمت قدامی آن بهصورت مسطح میباشد.
Study of the impacts of environmental factors on sperm properties of fishes needs understanding its structure. Since. There is no information is available about morphological structure of Caspian lamprey (Caspiomyzon wagneri). Hence, this study was conducted to survey the histo-morphology of testis and structure of the spermazoid in Caspian lamprey during spawning season. For histological examination, the testis of 15 Caspian lampreys were sampled during their migration to the Shirud River and then, the histological section of these samples were prepared based on paraffin method. For study of the morphological parameters of the spermatozoid, including the shape and length of spermatozoid; length, width and area of the head, length and width of the flagellum, ellipticity and elongation of the spermatozoid, they were studied by Scanning Electron Microscopy (SEM) immediately after spermation and fixation in glutaraldehyde fixative solution. The results showed that the Caspian lamprey has a lobular testis enclosed by interstitial cells, fibroblasts, blood vessels and lymphatic vessels. During the sampling time (mid-May), fish testes were at stage V and full of the spermatozoa. SEM results showed that the sperm of this species compared to other lamprys is shorter and has a smaller head length with less elongation as well as flat anterior face of the acrosome.
Testis, Spermatozoid, Morphology, Lamprey, SEM
بیضه, اسپرماتوزویید, ریختشناسی, لامپری, میکروسکوپ الکترونی
151
159
http://aqudev.liau.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-62-5&slc_lang=fa&sid=1
2016/10/102016/10/102016/10/112016/10/112016/10/102016/10/102016/10/212016/10/112016/10/172016/10/212016/10/112016/10/11
1395/7/20
2016/10/102016/10/102016/10/112016/10/112016/10/102016/10/102016/10/212016/10/112016/10/172016/10/212016/10/112016/10/11
1395/7/20
B.
Mojazi Amiri
Department of Fisheries, Faculty of Natural Resources, University of Tehran, Karaj
باقر
مجازی امیری
0031947532846002938
0031947532846002938
Yes
گروه شیلات، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی کرج، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج
S.
Eagderi
Department of Fisheries, Faculty of Natural Resources, University of Tehran, Karaj
سهیل
ایگدری
soheil.eagderi@ut.ac.ir
0031947532846002939
0031947532846002939
No
گروه شیلات، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی کرج، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج
H.
Poorbagher
Department of Fisheries, Faculty of Natural Resources, University of Tehran, Karaj
هادی
پورباقر
0031947532846002940
0031947532846002940
No
گروه شیلات، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی کرج، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج
M.
Poormoghadam
Department of Fisheries, Faculty of Natural Resources, University of Tehran, Karaj
مریم
پورمقدم
0031947532846002941
0031947532846002941
No
گروه شیلات، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی کرج، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج
N.
Nemati Mobin
Department of Fisheries, Faculty of Natural Resources, University of Tehran, Karaj
نیما
نعمتی مبین
0031947532846002942
0031947532846002942
No
گروه شیلات، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی کرج، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج