@article{ author = {Bivareh, MohammadReza and Jafaryan, Hojatollah}, title = {Effect of Two Commercial prebiotics A-Max concentrate, Celmanax liquid and their combination on some differential Growth parameter, feed performance and Resistance to Environmental Stresses in common carp (Cyprinus carpio) fry}, abstract ={This experiment was conducted to evaluate the effect of different levels of two commercial prebiotic A-Max and celmanax liquid different levels of  common carp fry on growth performance, nutritional efficiency and resistance to stresses of ammonia, thermal, Acidic (pH = 2) and basic (pH = 12) challenges in carps fry for 60 days. For this purpose, 1560 fish fry with average mean weight 1.23 ± 0.885(g) (±SD) were obtained and, transferred to the laboratory. After 7 days adaptation to the laboratory conditionsو the fish fry were randomly divided in to 13 experimental treatments with three replications (12 treatments and the control). The fish were fed with four concentration, 0.3, 0.5, 0.7 and 1 g.kg-1 of two prebiotic A-Max and celmanax liquid, separated separately and mixed. Length and weight of fish were measured at the beginning and end of the study. Also, at the end of study, the fish were challenged with environmental stress. The results showed that addition of 1 g.kg-1 probiotic A-Max with compared to other levels significantly increased the final weight, weight gain, longitudinal variation coefficient, specific growth rate, survival percentage, food efficiency, protein ratio, fatty ratio And the optimum amount of food conversion ratio and the least amount of food intake (p <0.05). While the maximum final length and length increase in the treatment containing 0.7 g.kg-1 and the highest daily mean growth were recorded in treatments containing 0.5 and 0.7 g.kg-1 of celmanax liquid (p <0.05). The addition of A-Max and celmanax liquid prebiotics to the diet increased Frys resistance against the challenge tests. (P <0.05). Finally, the present results suggest that diet containing 1 g.kg-1 A-Max Compared to similar levels of celmanax liquid and mix these two probiotics could improve growth, feed parameters and resistance time to the challenge test of Cyprinus carpio Frys.  }, Keywords = {Perbiotic, A-Max, Celmanax, Growth, feeding, resistance}, volume = {12}, Number = {4}, pages = {1-16}, publisher = {معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان}, title_fa = {تأثیر دو پربیوتیک تجاری ایمکس، سلماناکس مایع و مخلوط آن‌ها باهم در جیره غذایی بچه ماهیان نورس کپور معمولی (Cyprinus carpio) بر عملکرد رشد، کارایی تغذیه و میزان مقاومت در برابراسترس‌های محیطی}, abstract_fa ={مطالعه حاضر باهدف بررسی اثر دو پربیوتیک تجاری ایمکس و سلماناکس مایع  در جیره غذایی بچه ماهیان نورس کپور معمولی به‌صورت مجزا و ترکیبی بر عملکرد رشد، کارایی تغذیه و میزان مقاومت در برابر استرس‌های آمونیاک، دما، پی­اچ اسیدی و پی­اچ قلیایی به مدت 60 روز انجام شد. بدین منظور، تعداد 1560 قطعه بچه ماهی با میانگین وزنی (g)28/0±3/1 (میانگین±انحراف معیار) تهیه و پس از گذشت یک هفته جهت سازگاری با شرایط جدید به شکل تصادفی در 13 تیمار آزمایشی هرکدام با سه تکرار (12 تیمار آزمایشی و یک تیمار شاهد) به نسبت مساوی در سطوح g.kg-1  3/0، 5/0، 7/0 و 1 از دو پربیوتیک ایمکس و سلماناکس مایع به‌صورت مجزا  و مخلوط باهم تقسیم شدند. تمام بچه ماهیان در ابتدا و انتهای دوره مطالعه زیست‌سنجی شده و در انتهای مطالعه تحت استرس‌های محیطی قرار گرفتند. نتایج این تحقیق نشان داد، افزودن g.kg-1 1 پربیوتیک ایمکس باعث افزایش معنی‌دار وزن نهایی، افزایش وزن، ضریب تغییرات طولی، نرخ رشد ویژه، درصد بازماندگی، نرخ کارایی غذا، نسبت کارایی پروتئین، نسبت کارایی چربی و مقدار بهینه ضریب تبدیل غذایی و کمترین مقدار غذای خورده شده روزانه می­گردد (05/0P<). درحالی‌که بیشترین طول نهایی و افزایش طول در تیمار g.kg-1 7/0 سلماناکس مایع و بیشترین میانگین رشد روزانه در تیمارهای g.kg-1 5/0 و 7/0 از این پربیوتیک ثبت شد (05/0P<). مدت‌زمان زنده‌مانی بچه ماهیان در برابر استرس‌های محیطی نیز در تمام تیمارهای تحت تأثیر پربیوتیک به شکل معنی‌داری بالاتر از گروه شاهد بود (05/0P<). درمجموع بر اساس نتایج تحقیق حاضر افزودن g.kg-1 1 پربیوتیک ایمکس در مقایسه با سایر سطوح در نظر گرفته‌شده از پربیوتیک سلماناکس مایع و مخلوط پربیوتیک­های سلماناکس مایع و ایمکس  به‌منظور بهبود شاخص‌های رشد، تغذیه و مدت‌زمان مقاومت در برابر استرس‌های محیطی در جیره غذایی بچه ماهیان نورس کپور معمولی پیشنهاد می‌گردد.  }, keywords_fa = {پربیوتیک, ایمکس, سلماناکس, رشد, تغذیه, مقاومت}, url = {http://aqudev.liau.ac.ir/article-1-471-en.html}, eprint = {http://aqudev.liau.ac.ir/article-1-471-en.pdf}, journal = {Journal of Aquaculture Development}, issn = {2322-3545}, eissn = {0000-0000}, year = {2019} } @article{ author = {Hosseinjani, Adel and Khara, Hossein and JamalzadFallah, Fariborz and HaghighiKhomami, Maryam}, title = {Combining GIS/AHP for sustainable development zones of cold water Fish aquaculture: A case study from Chalevand’s River-Guilan province}, abstract ={    In recent decades, the reproduction and production of Coldwater fish investment has been increasing in Iran. One of the most important concerns in the fisheries management is the determining of suitable areas for sustainable development. The aim of this study was about the zoning suitable areas for construction Coldwater fish sites in Chelevand’s River by using a combination of hierarchical process analysis and geographic information system. In this study, the main criteria for Coldwater fish’s suitable areas including biological, socioeconomic and ecological criteria’s identified and used available resources and fisheries experts for criteria’s standards. Then criteria’s evaluated and weighed by fisheries experts in 36 questionnaires. Then questionnaires analyzed by AHP method and paired comparison and also, criteria’s weighted, standardization of maps and overlapped in the ARCGIS 9.3 software. The results showed that water quality, Safe activity and hydrology with 0.135, 0.125 and 0.123, respectively were the most important criteria’s. The study identified 47% of Choland River Marginal lands in Guilan province is the most suitable for construction Coldwater fish sites, which has the potential for planning for aquaculture development in this area.}, Keywords = {Analytical Hierarchy Process, sustainable development, Guilan province, Chalevand’s River, aquaculture}, volume = {12}, Number = {4}, pages = {17-27}, publisher = {معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان}, title_fa = {پهنه بندی مناطق مناسب جهت احداث کارگاه‌های پرورش ماهیان سردآبی با استفاده از تلفیق روش GIS/AHP (مطالعه‌ی موردی: رودخانه چلوند- استان گیلان)}, abstract_fa ={در دهه­های اخیر سرمایه­گذاری در بخش تکثیر و پرورش ماهیان سردآبی رشد روزافزونی در کشور داشته است. یکی از مهم ترین دغدغه­ها در مدیریت شیلاتی، یافتن مناطق و پهنه های مناسب به منظور سرمایه­گذاری در بخش آبزی­پروری با رویکرد توسعه پایدار است. این پژوهش با هدف پهنه­بندی مناطق مناسب جهت احداث کارگاه­های پرورش ماهیان سردآبی در رودخانه چلوند با استفاده از تلفیق روش تحلیل فرآیند سلسله مراتبی و سامانه اطلاعات جغرافیایی صورت گرفته است. در ابن مطالعه شاخص­ها و ضوابط انتخاب مناطق مناسب پرورش ماهیان سردآبی شامل شاخص­های زیستی، اقتصادی- اجتماعی و بوم شناختی شناسایی گردیدند. استانداردهای مختلف برای شاخص­ها با استفاده از منابع موجود و نظرات خبرگان شیلاتی تعیین گردید. سپس شاخص­ها در قالب تهیه پرسشنامه و توزیع در بین 36 نفر از کارشناسان و خبرگان شیلاتی براساس فرآیند تحلیل سلسله مراتبی و مقایسه زوجی مورد ارزیابی و وزن­دهی قرار گرفتند. سپس با استفاده از استاندارد نمودن نقشه­ها باکمک معیارهای محدودیت و همچنین روش همپوشانی لایه­های مختلف وزن داده شده در محیط نرم افزار 9.3ARCGIS، پهنه های مناسب برای احداث کارگاه­های پرورش ماهیان سردآبی در منطقه مطالعاتی مشخص گردیدند. براساس نتایج به­دست آمده بیشترین وزن به     شاخص­های کیفیت آب، ایمنی فعالیت و هیدرولوژی منطقه به ترتیب با 135/0 ، 125/0 و 123/0 اختصاص یافت. باتوجه به محدوده مطالعاتی47 % از اراضی حاشیه رودخانه چلوند در استان گیلان به عنوان پهنه­های مناسب احداث کارگاه­های پرورش ماهیان سردآبی تعیین گردید که قابلیت برنامه­ریزی برای توسعه آبزی­پروری در این بخش را دارد.}, keywords_fa = {فرآیند تحلیل سلسله مراتبی, مکان یابی, آبزی پروری, توسعه پایدار, رودخانه چلوند, استان گیلان}, url = {http://aqudev.liau.ac.ir/article-1-596-en.html}, eprint = {http://aqudev.liau.ac.ir/article-1-596-en.pdf}, journal = {Journal of Aquaculture Development}, issn = {2322-3545}, eissn = {0000-0000}, year = {2019} } @article{ author = {Roohi, Abolghasem and NaderiJolodar, Mahdi and Nasrollazadeh, Hossein and Fazli, Hasan and AfraeiBandpaei, Mohammad Ali and Rowshantabari, Mojgan and Makhlogh, Asiyeh and Tahami, Fatemeh Sadat and Khodaparast, Norbakhsh and Mirzaei, Rahman and Hossienpour, Hami}, title = {Natural Production assessment of Azad Sanandaj reservoir to produce fish}, abstract ={The aim of this research was to study the biological parameters, primary and secondary production assessments and fish production capacity in Azad Sanandaj reservoir. In this study, planktonic and macro invertebrates accompanied with chlorophyll a measurements were conducted in one year trial from June 2015 to June 2016. Phytoplankton were gathered with water bottle sampler in three layers; surface, mid and near-bottom layers, zooplankton were collected by plankton net, determining the initial production capacity in the reservoir by measuring the chlorophyll content and studying its macrobenthos by bottom grab sampler to investigate episodes and infusions. Data showed that chlorophyll a concentration was 3.5±0.5 mg.m2; the highest mean was in winter with 8.8±1.4 mg.m2 and its lowest average in summer with 0.6 ± 1.0 mg.m2. Fish production capacity, based on the primary production (328g.m3 with 168 g.m3 dry weight) was estimated of 218 kg/hectare. The composition and species diversity of phytoplankton showed that 54 species were identified in the Azad Sanandaj reservoir. In this study, six groups of phytoplankton; Bacillariophyta, Chrysophyta, Pyrophyta, Cyanophyta, Chlorophyta and Euglenophyta were identified with 20, 1, 9, 6, 16, and 2 species, respectively. Also, the annual average of phytoplankton was 13.4±2.10 ind.m3 and 7.7±3.3 mg.m3. Zooplankton species composition was 25 species belonged to the three groups; Copepods, Cladocera and Rotatoria, the last with 18 species dominant throughout the year. The average zooplankton abundance was recorded with 8333±20658 ind.m3. The macrobenthos in Azad Sanandaj reservoir was belonged to only one group, Oligochaeta, its average abundance and biomass were 1145.5±847 ind.m2 and 4.1±2.8 g.m2.  The findings of this research indicated oligotrophic and oligomesotrophic of the reservoir in which it seems to be changed into eutotroph due to increase of aquaculture activity in future. According to the primary production, the lake can produce 222 kg of fish.  }, Keywords = {Azad Sanandaj reservoir, Plankton, macrobenthos, Trophy level, Iran }, volume = {12}, Number = {4}, pages = {29-49}, publisher = {معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان}, title_fa = {ارزیابی توان تولیدات طبیعی سدآزاد سنندج جهت تولید ماهی}, abstract_fa ={هدف از این تحقیق بررسی پارامترهای زیستی آب پشت سد سنندج و برآورد میزان تولید اولیه و ثانویه و در نهایت توان تولید ماهی بود. در این مطالعه جوامع پلانکتونی و کفزیان به صورت فصلی به همراه سنجش مقدار کلروفیلa طی یکسال از خرداد 1394 تا خرداد 1395 مورد بررسی قرار گرفتند. جمع آوری فیتوپلانکتون بوسیله نسکین از سه لایه سطحی، میانی و لایه نزدیک بستر، زئوپلانکتون توسط تور پلانکتون، تعیین توان تولید اولیه پشت سد دریاچه از طریق سنجش میزان کلروفیلa و بررسی ماکروبنتوزها کفزیان (اپی فونها و اینفونها، Infuna) توسط نمونه‌بردار گرب (bottom grab sampler) صورت گرفت. بررسی میزان کلروفیلa  در دریاچه پشت سد آزاد سنندج طی فصول مختلف نشان داد که میانگین سالانه آن 5/0±5/3 میلی گرم بر متر مکعب بوده که بیشترین میزان میانگین کلروفیل در فصل زمستان با 4/1±8/8 میلی گرم بر متر مکعب و کمترین میزان میانگین آن در فصل تابستان با  میانگین 1/0±6/0 میلی گرم بر متر مکعب که پتانسیل تولید ماهی از طریق میزان کلروفیل a  با تولید اولیه فیتوپلانکتونی 324 گرم در متر مکعب و وزن خشک 162 گرم در متر مکعب، 218 کیلوگرم در هکتار می­باشد. ترکیب و تنوع گونه ای فیتوپلانکتون ها نشان داد که در مجموع 54 گونه در دریاچه پشت سد آزاد سنندج شناسائی گردید که در این مطالعه 6 گروه فیتوپلانکتونی Bacillariophyta ، Chrysophyta، Pyrophyta، Cyanophyta، Chlorophyta و Euglenophyta به ترتیب با 20، 1، 9، 6، 16، و 2 گونه مشاهده شدند. همچنین میانگین سالانه فیتوپلانکتون ها 105×0/2±4/13عدد در متر مکعب و میانگین زی توده آنها 3/3±3/7  میلی گرم بر متر مکعب بود. ترکیب گونه زئوپلانکتون با 25 گونه متعلق به 3 گروه Copepods، Cladocera و Rotatoria بوده که گروه گردان تنان (Rotifera)  بیشترین تعداد گونه (18 گونه) را دارا بودند. همچنین میانگین تراکم  زئوپلانکتون  8333±20658 عدد در متر مکعب بود. ماکروبنتوزهای موجود در دریاچه پشت سد آزاد سنندج متعلق به تنها یک گروه یعنی Oligochaeta (با دو خانواده Tubificidae و Lumbriculidae) بوده که میانگین تراکم و زی توده آن به ترتیب 3/847±5/1145 عدد در متر مربع و  8/2±1/4 گرم بر متر مربع به ثبت رسید. یافته های این تحقیق بر اساس وضعیت تغذیه گرایی (سطح تروفیکی =Trophic index) بیانگر الیگوتروف و الیگومزوتروف این دریاچه بوده است. با توجه به میزان تولیدات اولیه این دریاچه توان تولید 222 کیلو گرم ماهی را دارد.   [1] Rotifera /Rotatoria  }, keywords_fa = {دریاچه سد آزاد سنندج, پلانکتون, بنتوز, سطح تروفی}, url = {http://aqudev.liau.ac.ir/article-1-504-en.html}, eprint = {http://aqudev.liau.ac.ir/article-1-504-en.pdf}, journal = {Journal of Aquaculture Development}, issn = {2322-3545}, eissn = {0000-0000}, year = {2019} } @article{ author = {Saremi, Narges and Mousavi, Seyed Mohammad and Zakeri, Mohammad and Zanguee, Nasim}, title = {Effects of ethanolic extract of cumin seeds (Cuminum cyminum) on gastric enzymes and some serological parameters of Cyprinus carpio fingerlings}, abstract ={      In this study, the effects of dietary administration of different levels of Cumin (Cuminum cyminum) ethanolic extract on some digestive enzymes activities and some serum parameters of Common carp juveniles (Ciprinus carpio) were examined. For this purpose, 150 juveniles of C. carpio (mean weight: 20.3±0.89 g) were randomly distributed in fifteen 300 liters fiberglass tanks (10 fish per tank). Five isonitrogenous and isocaloric diets were provided to contain 0 (as a control), 0.5, 1, 1.5 and 2.0 % of ethanolic Cumin extract. The fish were fed 3 times daily at 8:00, 13:00 and 17:00 based on satiation method for 8 weeks. At the end of the experimental period, the levels of digestive enzymes activities (Amylase, Lipase and Alkaline phosphatase) and some serum parameters (total protein, albumin, glucose, cholesterol, LDL, HDL, triglyceride, calcium, phosphorus) were analyzed. According to the results of these study, addition of different levels of Cumin ethanolic extract to juveniles of Common carp diet, significantly enhanced the digestive enzymes activities (Amylase, Lipase and Alkaline phosphatase) in treatments groups in comparison with the control group (P<0/05). In serum total protein, albumin, glucose and cholesterol in fish fed by cumin extract supplemented diets. Also, adding cumin extract to diet of C. carpio juveniles significantly (P<0.05) led to an increasing trend on serum phosphorus levels. There was not any significant difference between treated groups and the control group for calcium, triglyceride, LDL and HDL concentration. The levels of serum triglyceride and LDL in treatments groups were decreased. With increasing of cumin ethanolic extract also the levels of serum HDL and calcium in treatments groups were increased but these differences were not significant (P>0.05). According to the results of present study, diets containing cumin extract particularly in high doses can improve digestive enzymes activity and serum parameters of juveniles of Common carp. The treatment contain 1.5% ethanolic extract of Cumin seed has been suggested as the most appropriate supplementary level in the diet of juveniles Common carp (C. carpio).  }, Keywords = {Cyprinus carpio, Cuminum cyminum, Gastric Enzymes, serum parameters}, volume = {12}, Number = {4}, pages = {51-69}, publisher = {معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان}, title_fa = {اثرات عصاره الکلی زیره سبز بر آنزیم‌های گوارشی و برخی پارامترهای سرمی ماهی انگشت قد کپور معمولی Cyprinus carpio}, abstract_fa ={در این مطالعه اثرات سطوح مختلف عصاره اتانولی زیره سبز بر فعالیت برخی آنزیم­های گوارشی و پارامترهای سرمی در ماهیان جوان کپور معمولی مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور 150 قطعه ماهی (با میانگین وزنی ابتدایی 89/0 ± 3/20 گرم و وزن نهایی 35/0 ± 34/26 گرم) به طور تصادفی در 15 تانک پلی اتیلنی300 لیتری، توزیع شدند. 5 جیره غذایی با سطح پروتئین و انرژی یکسان دارای مقدار صفر، 5/0، 1، 5/1 و 2 درصد عصاره اتانولی زیره سبز تهیه شدند. ماهی­ها 3 بار در روز و به مدت 8 هفته غذادهی شدند. در پایان دوره آزمایشی سطوح فعالیت آنزیم­های گوارشی (آمیلاز، لیپاز و آلکالین فسفاتاز) و برخی از پارامترهای سرمی (پروتئین کل، آلبومین، گلوکز، کلسترول،HDL ، LDL، تری­گلیسیرید، کلسیم و فسفر) اندازه­گیری گردید. براساس نتایج به دست آمده، افزودن سطوح مختلف عصاره الکلی زیره سبز به جیره غذایی ماهی جوان کپور معمولی فعالیت آنزیم­های گوارشی (آمیلاز، لیپاز و آلکالین فسفاتاز) را در تیمارهای آزمایشی در مقایسه با گروه شاهد به طور معنی­داری افزایش داد (05/0>P). آنالیزهای صورت گرفته کاهش معنی­دار پروتئین کل، آلبومین، گلوکز و کلسترول سرم را در ماهی­های تغذیه شده با جیره­های حاوی عصاره زیره سبز نشان دادند (05/0>P). همچنین افزودن عصاره الکلی زیره سبز به جیره غذایی ماهیان جوان کپور معمولی به طور معنی­داری باعث افزایش سطوح فسفر سرم گردید (05/0>P). نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که جیره­های غذایی حاوی عصاره زیره سبز به خصوص در غلظت­های بالا می­توانند فعالیت آنزیم­های گوارشی و پارامترهای سرمی ماهیان جوان کپور معمولی را بهبود ببخشند. با توجه با رشد بهتر این تیمار، تیمار حاوی 5/1 درصد عصاره اتانولی زیره سبز به عنوان مناسب­ترین سطح مکمل در جیره غذایی ماهیان جوان کپور معمولی پیشنهاد می­گردد.  }, keywords_fa = {کپور معمولی, زیره سبز, آنزیم‌های گوارشی, پارامترهای سرمی}, url = {http://aqudev.liau.ac.ir/article-1-475-en.html}, eprint = {http://aqudev.liau.ac.ir/article-1-475-en.pdf}, journal = {Journal of Aquaculture Development}, issn = {2322-3545}, eissn = {0000-0000}, year = {2019} } @article{ author = {safavi, fahimeh and bagheri, tahereh}, title = {Effect of synbiotic Biomin Imbo (Biomin Imbo®) on hematological indices, growth, feed efficiency, carcass composition and survaival of Caspian kutum (Rutilus frisii Kutum)}, abstract ={The aim of this study was to investigate the effects of dietary supplementation of synbiotic Biomin Imbo, on growth performance, feed efficiency, survival, carcass composition and some hematological indices of kutum fingerlings. The experiment designed using a completely randomized scheme in 4 treatments, including 0, 0.5, 1 and 1.5 g/kg synbiotic in diet. 480 fish were fed for 60 days with the above treatments and then sampling to the different treatments was conducted to evaluate the mentioned factors. The results showed that the synbiotic Biomin Imbo could improve some growth performance as gain weight, percentage of gain weight, length and specific growth rate as well. The results of this study suggest that a synbiotic supplement Biomin Imbo significantly affect carcass composition of Kutum (P>0/05), increase in carcass protein and decrease in carcass fat, although the effect on the amount of dry matter and body ash was not significant (P<0.05). 1 and 1.5 g/kg of synbiotic in diet confirmed significant increase total white cells, hematocrit, hemoglobin and lymphocyte percentage as a non-specific immune parameters. The results of this study showed that a synbiotic Biomin Imbo can be used as a dietary supplement for improving growth and feed efficiency as well as a stimulus for non-specific defense system of Kutum.  }, Keywords = {resistance improve, probiotics, prebiotics, Rutilus frisii. }, volume = {12}, Number = {4}, pages = {71-82}, publisher = {معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان}, title_fa = {تاثیر سین بیوتیک بایومین ایمبو (BiominImbo®) بر شاخص های هماتولوژی، رشد، بهره‌وری غذا، ترکیب شیمیایی لاشه و بقای ماهی سفید خزری (Rutilus frisii)}, abstract_fa ={هدف از این پژوهش بررسی اثرات سطوح مختلف مکمل غذایی سین بیوتیک بایومین ایمبو، بر عملکرد رشد و بهره وری غذایی، بازماندگی، ترکیب شیمیایی لاشه و برخی پارامترهای هماتولوژی بچه ماهی سفید (Rutilus frisii) انگشت قد بود. آزمایش با استفاده از طرح کاملاً تصادفی در قالب 4 تیمار آزمایشی شامل سطوح 0، 5/0، 1 و 5/1 گرم در کیلوگرم جیره انجام شد. 480 عدد ماهی 13± 2213 میلی­گرم به مدت 60 روز با تیمارهای فوق تغذیه شدند و سپس نمونه برداری از تیمارهای مختلف جهت بررسی فاکتورهای ذکر شده انجام شد. نتایج نشان داد سین بیوتیک بایومین ایمبو می­تواند عملکرد رشد را از قبیل افزایش وزن، درصد افزایش وزن، افزایش طول و نیز نرخ رشد ویژه به خوبی بهبود بخشد. همچنین مکمل غذایی سین بیوتیک بایومین ایمبو به شکل معناداری ترکیب لاشه بچه ماهیان سفید را تحت تاثیر قرار داد (P>0/05)، به طوری که میزان پروتین لاشه افزایش و میزان چربی لاشه کاهش یافت. سطوح 1 و 5/1 گرم سین بیوتیک در هر کیلوگرم جیره به شکل معناداری تعداد کل گلبول سفید، هموگلوبین و همچنین درصد لنفوسیت را افزایش داده بود. بنابراین سین بیوتیک بایومین ایمبو می­تواند به عنوان یک مکمل غذایی مناسب جهت بهبود رشد و کارایی تغذیه و همچنین به عنوان یک محرک جهت سیستم دفاع غیر اختصاصی بچه ماهیان سفید مورد استفاده قرار گیرد. بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه دز یک گرم سین بیوتیک بایومین ایمبو در هر کیلوگرم خوراک بهترین مقدار مصرف در ماهی سفید می­باشد و در مقایسه با سایر گروه­ها بهترین نتایج حاصل شده است.  }, keywords_fa = {سین بیوتیک, تغذیه, بازماندگی, رشد, ماهی سفید (Rutilus frisii)}, url = {http://aqudev.liau.ac.ir/article-1-469-en.html}, eprint = {http://aqudev.liau.ac.ir/article-1-469-en.pdf}, journal = {Journal of Aquaculture Development}, issn = {2322-3545}, eissn = {0000-0000}, year = {2019} } @article{ author = {Ziaeinejad, Saeid and Delavarian, Raziyeh and Khaki, Forogh and Jphari, Sayed Ali}, title = {Tissue accumulation of colloids of silver nanoparticles on gill and caudal pedancle muscle tissues in common carp (Cyprinus carpio)}, abstract ={Considering the increasing use of nanoparticles and their release in the aquatic environment, the danger to the environment is likely to endanger the environment. The aim of this study was to investigate tissue accumulation of silver nanoparticles and their impact on survival in edible fish common carp (Cyprinus carpio). For this purpose, over a period of 60 days, the fish exposed to different concentrations of silver nanoparticles (0, 0.025, 0.05, 0.1 and 0.2 ppm). Adaptation period was considered during 2 weeks. 25 pieces of common carp were taken in each tank and the experiment was performed with five treatments and three replications. At the end of the treatment period, results from the accumulation of silver nanoparticles in gill and muscle tissues, show significant differences between treatments. With increasing concentrations of silver nanoparticles, tissue accumulation in different tissues increased (p<0.05), however 0.2 ppm of nanosilver showed highest accumulation in all tissues. The highest accumulation was observed in the muscle tissue and the lowest in the gills. The results of survival at the end of 60 days treated showed a slight decline with increasing concentrations of nanoparticles, and the difference between control treatment and 0.2 nanosilver group was significant (p>0.05). It seems that the presence of silver nanoparticles, both as environmental pollutants and for the purpose of using nanoparticle nanoscale, results in tissue accumulation, especially in the internal tissues of fish, and has a negligible negative effect on aquatic survival. Given that fish, especially common carp, have a specific place in the human food chain, it is very important to prevent the introduction of these new substances into the food chain or the environment of the inhabitants of the aquatic ecosystems. On the other hand, the use of nanoparticle technology is not recommended as a treatment for aquatic diseases.  }, Keywords = {Silver nano particle, Common carp (Cyprinus carpio), tissue accumulation, survival }, volume = {12}, Number = {4}, pages = {83-94}, publisher = {معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان}, title_fa = {تجمع بافتی‌‌کلوئید نانو ذرات نقره در بافت‌های آبشش و عضله ساقه دمی در ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio)}, abstract_fa ={با توجه به روند روز افزون مصرف نانو ذرات و رهایش آن در بوم سازگان آبی، بیم خطرات احتمالی برای محیط زیست و پیرو آن، برای انسان می­رود. هدف از پژوهش حاضر، بررسی تجمع بافتی نانو ذرات نقره و تأثیر آن بر بازماندگی در ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) است. به این منظور، طی یک دوره 60 روزه، ماهیان در معرض غلظت­های متفاوت نانو ذرات نقره (0، 025/0، 05/0، 1/0 و 2/0 ppm ) قرار داده شد. طول دوره­ی آداپتاسیون 2 هفته در نظر گرفته شد. در هر تانک 25 قطعه ماهی کپور معمولی قرار داده و آزمایش با 5 تیمار و 3 تکرار انجام شد. نتایج حاصل از تجمع نانو ذرات نقره در بافت آبشش و عضله ساقه دمی ماهی کپور معمولی، در پایان دوره تیمار بندی، اختلاف معناداری را بین تجمع بافتی در تیمارها با غلظت­های متفاوت، نشان داد. با افزایش غلظت نانو ذرات نقره مورد استفاده، تجمع بافتی در بافت­های مختلف افزایش یافته (05/0>p)، با این حال غلظت 2/0 ppm نانو نقره دریافتی، بیشترین میزان تجمع نانو نقره را در همه­ی بافت­ها نشان داد. کمترین تجمع بافتی در آبشش و بیشترین تجمع در بافت عضله ساقه دمی مشاهده شد. نتایج درصد بازماندگی در پایان دوره 60 روزه­ی تیمار بندی با افزایش غلظت نانو ذرات، افزایش کمی را نشان داده، با این حال، هیچ اختلاف معناداری بین درصد بازماندگی در دوز­های مختلف رویارویی ماهیان با نانو ذرات نقره وجود ندارد (05/0<P). به نظر می­رسد که حضور نانو ذرات نقره چه به عنوان آلاینده محیطی و چه به هدف استفاده از فنانوری نانو باعث تجمع بافتی به خصوص در بافت­های داخلی ماهی و تأثیر منفی هر چند اندک بر بازماندگی آبزی دارد. با توجه به این که ماهیان به خصوص ماهی کپور معمولی در زنجیره غذایی انسان جایگاه مشخصی دارد، بنابر این جلوگیری از ورود این مواد جدید به چرخه غذایی یا محیط زیستمندان ساکن بوم سازگان­های آبی بسیار مهم می­باشد. از طرف دیگر، استفاده از فناوری نانو ذرات نقره به عنوان روش درمانی جهت مبارزه با بیماری­های آبزیان توصیه نمی­شود.  }, keywords_fa = {نانو ذرات نقره, کپور معمولی (Cyprinus carpio), تجمع بافتی, بازماندگی}, url = {http://aqudev.liau.ac.ir/article-1-502-en.html}, eprint = {http://aqudev.liau.ac.ir/article-1-502-en.pdf}, journal = {Journal of Aquaculture Development}, issn = {2322-3545}, eissn = {0000-0000}, year = {2019} } @article{ author = {Yahyavi, Mazyar and Gharibnia, Parisa and RohaniGhadikolaei, Kionars}, title = {Effects of seaweed extracts as an alternative culture media on the growth rate and Chlorophyll a and carotenoid rate of microalga Nanochloropsis oculata}, abstract ={Because of pigments, vitamins, fatty acids and proteins and high nutrition value, micro-algae's have important role in aquaculture. Many researchers have done in micro-algae's recently. Hence in this study that was done in aquaculture research center of Marine Ecology of Persian Gulf and Oman sea Institute, we investigated the effects of water extracts of three macroscopic algae, including green (Ulva lactuca, Enthromorpha intistialis), Brown (Colpo meniasinuosa   Sargassum illicifoliu) and Red (Gracilaria corticata Hypnea valentiea) on Growth rate, Chlorophyll a, and carotenoid of microalgae (Nanochloropsis oculata). After collecting from Persian Gulf coastal waters samples were washed dried and extracted. Extracts were cultured in two phases the complementary and replace with F2 culture media for 14 days. The results showed that water extracts have higher density, specific growth index and carotenoid content in S. illicifolium as a complementary and lower result in H. valentieas a replacement with significant differences (P<0.05). Minimum, Chlorophyll a has been observed in E.   intistialis treatment and maximum in S. illicifolium  treatment with significant differences (P<0.05). Maximum carotenoid in S. illicifolium treatment and Minimum in H. valentiea treatment with significant differences (P<0.05). Finally it can be concluded that this algae extracts can be used as an auxiliary and rich maker in improvement of these parameters.  }, Keywords = {Macroscopic algae exctract, Culture Media. Growth Rate, Chlorophyll a, carotenoid, Nanochloropsiso aculata }, volume = {12}, Number = {4}, pages = {95-106}, publisher = {معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان}, title_fa = {تاثیر عصاره 6 گونه جلبک ماکروسکوپی به عنوان محیط کشت جایگزین بر روی رشد، میزان کلروفیل a وکارتنوِئید جلبک میکروسکوپی Nanochloropsis oculata}, abstract_fa ={ریزجلبک ها بدلیل داشتن رنگدانه، ویتامین، اسیدهای چرب و پروتئین از اهمیت غذایی بالایی برخوردارند که از اینرو درامر آبزی پروری نقش کلیدی را ایفا میکنند. مطالعات متعددی بر روی محیط کشت ریز جلبکها انجام شده است. یکی از این محیط کشتها، مواد غنی سازی چون عصاره جلبک های ماکروسکوپی می باشد. از اینرو این تحقیق با مطالعه تأثیر عصاره حلال آبی سه گروه جلبک ماکروسکوپی سبز) Enthromorpha intistialis , Ulva lactuca)، قهوه ای (Colpomenia sinuosa, Sargassum illicifolium)  و قرمز (Gracilaria corticata  , Hypnea valentiea ) بر روی روند رشد،میزان کلروفیل a  و کارتنوئید جلبک   Nanochloropsis oculata در فایکولب پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان مورد بررسی قرار گرفت. این ریزجلبک با استفاده از عصاره جلبکهای ماکروسکوپی در دو مرحله بصورت مکمل و جایگزین محیط 2F ، بمدت 14 روز کشت داده شد. نتایج نشان داد تیمارهای عصاره حلال آبی از نظر تراکم نهایی، نرخ رشد ویژه بیشترین میزان را در  S. illicifolium بعنوان مکمل و کمترین را در   H. valentiea بعنوان جایگزین دارا بود (05/0>P). بیشترین میزان کلروفیل a در تیمار حاوی عصاره S. illicifolium بعنوان مکمل و کمترین میزان را در  intistialis E. بعنوان جایگزین بود (05/0< P). بیشترین میزان کاروتنوئید درتیمار حاوی عصاره S. illicifolium  به­عنوان مکمل و کمترین میزان را در  H. valentiea بعنوان جایگزین بود (05/0P<). بنابراین می توان نتیجه گرفت که استفاده از عصاره این جلبکها به عنوان محیط کشت کمکی و غنی ساز می تواند تا حدود زیادی به بهبود فاکتورهای مورد بررسی کمک کند.}, keywords_fa = {عصاره جلبک ماکروسکوپی, محیط کشت, کلرفیل a, کاروتنوئید, Nanochloropsis oculata}, url = {http://aqudev.liau.ac.ir/article-1-463-en.html}, eprint = {http://aqudev.liau.ac.ir/article-1-463-en.pdf}, journal = {Journal of Aquaculture Development}, issn = {2322-3545}, eissn = {0000-0000}, year = {2019} } @article{ author = {Kamali, Maziar and jorjani, sara and ghelichi, afshi}, title = {Effect of red pepper (Capsicum annuum) and ginger (Zingiber officinale) on growth and nutrition performance, survival rate and body composition of Astronotus ocellatus}, abstract ={The aim of this study was evaluated the effect of red pepper and ginger addition to the diet on growth, feed, survival rate and body composition parameters of Astronotus ocellatus fish. In this research, 4 different treatments with 3 replication such as control treatment (commercial feed with no additional supplement), red pepper (55 mg/kg), ginger (1%) and mix of red pepper and ginger with same quantity were done. In this survey 132 fish with initial weight of 2.44±0.06 gr used. All of fishes were fed 3 times per day according to 5 % of fishes body weight for 8 weeks. Results showed that growth parameters such as FBW, SGR and %BWI had significant differences between different treatments (P<0.05), but separated red pepper and ginger treatments had a better performance than control treatment. Nutritional parameters showed that FI, FE and PER had significant differences between different treatments (P<0.05), but red pepper treatment had a better performance than other treatments. Also, ginger and mix of red pepper and ginger treatments had lower performance than control treatment. There was significant differences between body composition factors of different treatments (P<0.05), but red pepper treatment had a better performance than other treatments. There is highest and significant differences of survival rate belong to red pepper treatment (P<0.05). According to these results, red pepper treatment with best mention performance suggested as appropriate treatment for Oscar ornamental fish culture.}, Keywords = {Oscar fish (Astronotus ocellatus), Red pepper (Capsicum annuum), Ginger (Zingiber officinale), Growth, Nutrition, Body composition.}, volume = {12}, Number = {4}, pages = {107-120}, publisher = {معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان}, title_fa = {تأثیر فلفل قرمز (Capsicum annuum) و زنجبیل (Zingiber officinale) بر شاخص های رشد، تغذیه، بازماندگی و ترکیب لاشه ماهی اسکار Astronotus ocellatus}, abstract_fa ={هدف از این تحقیق ارزیابی اثر فلفل قرمز و زنجبیل در جیره بر شاخص­های رشد، تغذیه، بازماندگی و ترکیب لاشه ماهی اسکار Astronotus ocellatus بود. در این تحقیق 4 تیمار مختلف شامل تیمار شاهد (غذای تجاری)، فلفل قرمز (55 mg/kg)، زنجبیل در سطح 1% و ترکیب فلفل قرمز و زنجبیل (با سطوح مذکور) در 3 تکرار انجام شد. در این آزمایش تعداد 132 عدد ماهی اسکار با وزن اولیه 06/0±44/2 گرم به مدت 8 هفته با 3 نوبت غذادهی در روز و 5% وزن بدن مورد تغذیه قرار گرفتند. نتایج بدست آمده از شاخص­های رشد بیانگر وجود اختلاف معنی­دار بین تیمارهای مختلف در فاکتورهای وزن نهایی، ضریب رشد ویژه و درصد افزایش وزن بدن می­باشد (05/0P<)، ولی تیمارهای مجزای فلفل قرمز و زنجبیل دارای عملکردی بهتر از شاهد بودند. یافته­های مربوط به شاخص­های تغذیه حاکی از وجود اختلاف معنی­دار در فاکتورهای غذای خورده شده، نسبت کارایی غذا و نسبت کارایی پروتئین بود (05/0P<)، با این وجود عملکرد شاخص­های تغذیه­ای تیمار فلفل قرمز در مقایسه با سایر تیمارها دارای برتری بوده و همچنین تیمارهای زنجبیل و ترکیب 2 گانه دارای عملکرد ضعیف­تری از شاهد بودند. در فاکتورهای ترکیبات لاشه ماهیان اسکار، اختلافات معنی­داری بین تیمارهای مختلف وجود داشت (05/0P<). بطوریکه تیمار فلفل قرمز دارای عملکرد مطلوبی در مقایسه با تیمارهای دیگر بود. همچنین بیشترین درصد بازماندگی بصورت معنی­دار با سایر تیمارها مربوط به تیمار فلفل قرمز بود (05/0P<). با توجه نتایج بدست آمده، تیمار حاوی فلفل قرمز بعنوان تیمار مناسب در بهبود سطح عملکرد پرورش ماهیان آکواریومی اسکار معرفی می­شود.}, keywords_fa = {اسکار (Astronotus ocellatus), فلفل قرمز (Capsicum annuum), زنجبیل (Zingiber officinale), رشد, تغذیه, ترکیب لاشه.}, url = {http://aqudev.liau.ac.ir/article-1-354-en.html}, eprint = {http://aqudev.liau.ac.ir/article-1-354-en.pdf}, journal = {Journal of Aquaculture Development}, issn = {2322-3545}, eissn = {0000-0000}, year = {2019} } @article{ author = {Mazandarani, ohammad and Hajimoradloo, Abdolmajid and Hoseini, Ameneh}, title = {Survey on helminthic infections in abdominal cavity of common bream (Abramis brama orientalis) in Alagol dam (Golestan, Iran)}, abstract ={Common bream (Abramis brama orientalis) is one of the valuable bony fish of Caspian Sea and Aras Lake. In the present study parasite infections of Common bream in Alagol Lake have been studied. In this regard, 31 fish specimens were considered for abdominal cavity parasite study. After biometry and parasite isolation, final detection of parasites species was done in Iranian National Parasitology Museum, faculty of veterinary medicine of the Tehran University. According to the result 2 nematodes parasite including Eustrongylides excisus and Anisakis simplex and 2 trematode parasites including Asymphyllodora tinca and Pronoprymna ventricosa were isolated from abdominal cavity of specimens. Result showed 58% of specimens were infected with parasite that Asymphyllodora tinca has highest prevalence and intensity of parasites and Eustrongylides excisus has lowest prevalence and intensity of parasites in this study. In this study Anisakis and Eustrogylides because of their zoonotic properties are most important in human health so in this regard, health hazards should be considered by consumers.}, Keywords = {Common beam, parasite infections, trematode, nematode }, volume = {12}, Number = {4}, pages = {121-130}, publisher = {معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان}, title_fa = {انگل‌های کرمی محوطه شکمی ماهیان سیم معمولی (Abramis brama orientalis) دریاچه آلاگل (گلستان، ایران)}, abstract_fa ={ماهی سیم معمولی (Abramis brama orientalis) از جمله ماهیان با ارزش استخوانی دریای خزر و دریاچه سد ارس می­باشد. در بررسی حاضر  وضعیت آلودگی انگلی ماهی سیم معمولی در حوزه آبریز گرگانرود (سد گلستان) مورد بررسی قرار گرفته است. در این راستا تعداد 31 قطعه ماهی سیم معمولی از نظر ابتلا به آلودگی انگلی محوطه شکمی مورد بررسی قرار گرفتند. پس از بیومتری و جداسازی انگل­ها تایید نهایی گونه انگل در موزه انگل­شناسی دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران صورت پذیرفت. بر اساس نتایج حاصل از این بررسی 2 گونه نماتودی شامل: Eustrongylides excisus و Anisakis simplex و دو گونه انگل ترماتودی شامل  Asymphyllodora tinca و Pronoprymna ventricosa از محوطه شکمی ماهیان سیم معمولی این ناحیه جداسازی شد.  بر اساس نتایج 58% از نمونه­ها آلوده به انگل بودند که  بیش­ترین درصد شیوع و فراوانی انگل مربوط به گونه Asymphyllodora tinca (03/29) و کمترین شیوع و فراوانی انگل مربوط به گونه Eustrongylides excisus بود. در بررسی حاضر دو گونه انگلی آنیزاکیس و استرونژیلوئیدس به­دلیل زنونوز بودن، به لحاظ بهداشت و سلامت انسانی از اهمیت بالایی برخوردارند که در این راستا مخاطرات بهداشتی توسط مصرف کنندگان باید مد نظر قرار گیرد.}, keywords_fa = {سیم معمولی, آلودگی انگلی, ترماتود, نماتود}, url = {http://aqudev.liau.ac.ir/article-1-490-en.html}, eprint = {http://aqudev.liau.ac.ir/article-1-490-en.pdf}, journal = {Journal of Aquaculture Development}, issn = {2322-3545}, eissn = {0000-0000}, year = {2019} } @article{ author = {Vahabnezhad, Arezu and TaghaviMotlahgh, Sayed Aminollah and Katirayee, Elham}, title = {Feeding habits of Trichiurus lepturus in the Persian Gulf (Coastal Waters of Bushehr)}, abstract ={   From February 2013 to January 2014, the feeding habits of Trichurus lepturus in coastal waters of Bushehr, along the south coast of Iran in the Persian Gulf were studied by monthly sampling and stomach content analysis. In study area, T. lepturus was euryphagous, which fed on fishes, crustacean (shrimp) and Molluscs (cephalopoda) as 82, 9 and 9 percent respectively, among which, Atule mate (accounting for 57.20), Clupeidae and Upeneus sulphureus were the main prey components. Gastro-Somatic Index (GaSI), indicating the highest level in the month of February (1.41%) and lowest level in April (0.98%). In this study Cannibalism were seen during the autumn and winter season in the cutlass fishes that can be attributed to the high abundance of this species in the ecosystem and feeding behavior cumulative in the coastal waters of the Persian Gulf.}, Keywords = {Trichiurus lepturus, Feeding, Gastro-Somatic Index and Perisan Gulf}, volume = {12}, Number = {4}, pages = {131-142}, publisher = {معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان}, title_fa = {عادات غذایی ماهی یال‌اسبی سربزرگ (Trichiurus lepturus) درآب‌های خلیج فارس (محدوده آب‌های استان بوشهر)}, abstract_fa ={تحقیق حاضر ب‍ا ه‍دف‌ ب‍ررس‍ی عادات غذایی ماهی یال­اسبی سربزرگ (Trichiurus lepturus) در سواحل خلیج فارس (استان بوشهر)، از ب‍ه‍م‍ن‌ 1392ت‍ا دی 1393، و ب‍ص‍ورت‌ ماهانه انجام شد. در این بررسی، 494 عدد ماهی بیومتری شد و رابطه طول مخرجی و وزن، شاخص فراوانی وقوع شکار (FP)، شاخص معدی  (GaSI)و شاخص خالی بودن معده (CV) محاسبه شد. شاخص خالی بودن معده(CV)  نشان داد که ماهی یال اسبی، گونه­ای پرخوری است. حداکثر میزان شاخص معدی (GaSI) ماهی یال­اسبی سربزرگ در بهمن ماه (41/1 درصد) و حداقل آن در فروردین (98/0 درصد) بدست آمد. نتایج بررسی محتویات معده نشان داد که گروه­های مختلف ماهیان استخوانی با 82درصدو سخت­پوستان و نرم­تنان هر کدام با 9 درصد محتویات معده این ماهی را تشکیل داده بودند. شاخص­های تغذیه­ ای محاسبه شده برای هر ماده غذایی نشان داد ماهی گیش دم زرد با بالاترین فراوانی وقوع شکار (FP)،20/57 درصد، غذای اصلی و ساردین ماهیان غذای فرعی و بزماهی غذای اتفاقی این ماهی می­باشند. نتایج تحقیق حاضر نشان داد که ماهی یال اسبی دامنه وسیعی از طعمه­ها از گروه ماهیان استخوانی را مورد تغذیه قرار می­دهد که نشان دهنده این واقعیت است که نوع تغذیه ماهی یال اسبی گوشتخواری با تنوع بالای سفره غذایی است. در این تحقیق در طی فصل­های پاییز و زمستان هم­نوع خواری در بین ماهیان یال­اسبی دیده شد که نسبت بالای هم­نوع­خواری را می­توان با فراوانی این گونه در آب­های خلیج فارس و رفتار تجمعی تغذیه­ای آنها نسبت داد.}, keywords_fa = {یال اسبی سربزرگ, عادات تغذیه‌ای, شاخص معدی و خلیج فارس}, url = {http://aqudev.liau.ac.ir/article-1-348-en.html}, eprint = {http://aqudev.liau.ac.ir/article-1-348-en.pdf}, journal = {Journal of Aquaculture Development}, issn = {2322-3545}, eissn = {0000-0000}, year = {2019} }