Journal of Aquaculture Development
نشریه توسعه آبزی پروری
JAD
Agriculture
http://aqudev.liau.ac.ir
1
admin
2322-3545
0000-0000
8
10.61186/aqudev
14
8888
13
fa
jalali
1400
7
1
gregorian
2021
10
1
15
3
online
1
fulltext
fa
آنزیمهای سرم خون و سیستم آنتیاکسیدانی کبد ماهیان کفال خاکستری (Mugil cephalus) تغذیه شده با سطوح مختلف مخمر نانوایی (Saccharomyces cerevisiae)
Blood serum enzymes and antioxidant system of liver in grey mullet, Mugil cephalus Linnaeus 1758, fed with different levels of Saccharomyces cerevisiae yeast
تخصصي
Special
پژوهشي
Research
<span style="color:black;"><span style="font-family:B Zar;">اخیرا استفاده از پروبیوتیک­ها به­منظور افزایش سلامت و ایمنی آبزیان مورد توجه قرار گرفته است. لذا هدف از مطالعه حاضر، بررسی تاثیر سطوح مختلف مخمر نانوایی (</span></span><em><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:Times New Roman,serif;">Saccharomyces cerevisiae</span></span></span></em><span style="color:black;"><span style="font-family:B Zar;">) بر آنزیم­های سرم خون (آلکالین فسفاتاز (</span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">ALP</span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:B Zar;">)، آسپارتات اسپارتات آمینوترانسفراز (</span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">AST</span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:B Zar;">) وآلانین آمینوترانسفراز (</span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">ALT</span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:B Zar;">)) و سیستم آنتی اکسیدانی کبد (سوپراکسیداز دیسموتاز (</span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">SOD</span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:B Zar;">)، گلوتاتیون پراکسیداز (</span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">GPX</span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:B Zar;">)، مالون­دی­آلدئید (</span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">MDA</span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:B Zar;">) و کاتالاز (</span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">CAT</span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:B Zar;">)) ماهی کفال خاکستری (</span></span><em><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">Mugil</span></span></span></span></em> <em><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">cephalus</span></span></span></span></em><span style="color:black;"><span style="font-family:B Zar;">) به مدت 60 روز بود. این آزمایش به­صورت طرح کاملا تصادفی در قالب 4 تیمار و هر یک در 3 تکرار طراحی شد. مخمر ساکارمایسیس سروزیا در 3 سطح 2، 4 و 6 درصد وزن غذا به جیره غذایی پایه اضافه شد. همچنین یک تیمار بدون افزودن مخمر بعنوان تیمار شاهد در نظر گرفته شد. ماهیان کفال­خاکستری با وزن اولیه 56/5 گرم به­صورت تصادفی در 12 مخزن فایبر گلاس 60 لیتری با تعداد 20 قطعه ماهی در هر مخزن توزیع شدند. در پایان دوره آزمایش، نتایج نشان داد که بیشترین فعالیت آنزیم­های </span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">CAT</span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:B Zar;">، </span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">SOD</span></span></span></span> <span style="color:black;"><span style="font-family:B Zar;">و کمترین فعالیت آنزیم­های </span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">ALT</span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:B Zar;"><span style="font-size:10.0pt;"> و</span></span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">ALP</span></span></span></span> <span style="color:black;"><span style="font-family:B Zar;">و میزان </span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">MDA</span></span></span></span> <span style="color:black;"><span style="font-family:B Zar;">در تیمار حاوی 6 درصد مخمر مشاهده شد که با بقیه تیمار­ها دارای تفاوت معنی­دار بود (05/0></span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:Times New Roman,serif;">P</span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:B Zar;">). نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که مخمر مایسیس سروزیا اثرات مطلوبی بر میزان فعالیت آنزیم­های سرم خون و سیستم </span></span> <span style="color:black;"><span style="font-family:B Zar;">آنتی­اکسیدانی کبد ماهی کفال خاکستری دارد.</span></span>
The potential use of dietary probiotics to enhance the immunity and health of aquatic animal’s hasrecently attracted intensive attention. The purpose of this study was to investigate the effect of different levels of<em> Saccharomyces cerevisiae </em>yeast on blood serum enzymes (aspartate aminotransferase (AST), alanine aminotransferase (ALT) and alkaline phosphatase (ALP)) and antioxidant systems (Superoxidase dismutase (SOD), Glutathione peroxidase (GPX), <em>Malondialdehyde</em> (MDA) catalase (CAT)) in grey mullet, <em>Mugil cephalus </em>for 60 days. This experiment was designed as a completely random design in four treatments and each in three replicates. <em>S.cerevisiae </em>was added to the basic food in three rations of 2, 4 and 6 %, of the food weight. Also a treatment without <em>S. cerevisiae</em>was chosen as control. Grey mullet with an initial weight of 5.56g were randomly distributed on 12 fiberglass tanks of 60Ll with twenty fish in each tank. At the end of the experiment<span dir="RTL">,</span> the results showed that the highest activity of CAT<span dir="RTL">,</span> SOD<span dir="RTL">,</span> and the lowest activity of ALT, ALP enzymes and MDA level were observed in group containing 6% of yeast that had significant difference with other treatments (P<0.05). The results of this study showed that <em>S.cerevisiae</em> yeast had desirable effects on the amount of serum enzyme activities and antioxidant systems of liver of <em>M. cephalus</em>
ماهی کفال خاکستری, مخمر ساکارومایسیس سروزیا, سیستم آنتی اکسیدانی, آنزیمهای کبد
: Grey mullet, Saccharomyces cerevisiae yeast, Antioxidant system, Liver enzymes
1
11
http://aqudev.liau.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-177-5&slc_lang=fa&sid=1
paria
Akbary
پریا
اکبری
paria.akbary@gmail.com
10031947532846008108
10031947532846008108
Yes
Marine Sciences Faculty, Fisheries Group, Chabahar Maritime University, Chabahar, Iran
دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار