Journal of Aquaculture Development
نشریه توسعه آبزی پروری
JAD
Agriculture
http://aqudev.liau.ac.ir
1
admin
2322-3545
0000-0000
8
10.61186/aqudev
14
8888
13
fa
jalali
1395
2
1
gregorian
2016
5
1
10
3
online
1
fulltext
fa
تأثیر تجویز عصاره پونه (Mentha longifolia) بر فاکتورهای بیوشیمیایی خون و شاخصهای رشد ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio)
Effect of administration of Mint Extract (Mentha longifolia) on Blood Biochemical Parameters and growth performance in Common Carp (Cyprinus carpio)
تخصصي
Special
پژوهشي
Research
<p dir="RTL">هدف از این مطالعه، ارزیابی پیش­بالینی تأثیر تجویز عصاره آبی-الکلی پونه بر فاکتورهای بیوشیمیایی خون و شاخص­های رشد ماهی کپور معمولی است. در این آزمایش، 144 عدد ماهی کپور معمولی (با میانگین وزنی 75/10±85/87 گرم) به مدت 45 روز با غذای تجاری غنیشده با عصاره هیدرو الکلی پونه در غلظتهای 0/0 (کنترل)، 1/0، 5/0 و 1 درصد به ازای هر کیلوگرم غذا تغذیه شدند. پس از گذشت 15،30 و 45 روز از آغاز آزمایش، 9 ماهی از هر تیمار بهصورت تصادفی صید و از ساقهی دمی آنها خونگیری شد. تلفاتی در بین ماهی­ها در طی دوره آزمایش مشاهده نگردید. افزایش معنیداری در سطوح گلوکز، فعالیت آنزیم آلانین آمینوترانسفراز (<span dir="LTR">ALT</span>) و آلکالین­فسفاتاز (<span dir="LTR">ALP</span>) در ماهی­های تحت تیمار 5/0 و 1 درصد عصاره­ی پونه در روز 45 مشاهده شد (05/0<em><span dir="LTR">p</span></em><span dir="LTR"><</span>). سطح آنزیم آسپارتات آمینوترانسفراز (<span dir="LTR">AST</span>)، لاکتات دهیدروژناز (<span dir="LTR">LDH</span>)، کلسترول خون و آلبومین در روزهای 30 و 45 آزمایش در خون ماهیهای تحت تیمار غلظتهای 1 درصد عصارهی پونه بهطور معنیداری افزایش یافت (05/0<em><span dir="LTR">p</span></em><span dir="LTR"><</span>). همچنین افزایش معنی­داری در سطح تریگلیسرید و کراتینین خون ماهیهای تحت تیمار غلظت 1 درصد عصارهی پونه در روز 30 آزمایش دیده شد. درحالیکه سطح گلبولین خون ماهیهای تحت تیمار غلظت 1 درصد عصاره­­ی پونه در روز 45 از آزمایش بهطور معنیداری کاهش یافت (05/0<em><span dir="LTR">p</span></em><span dir="LTR"><</span>)؛ اما فعالیت آنزیم کراتین فسفوکیناز (<span dir="LTR">CPK</span>) تنها در روز 15 آزمایش بهطور معنیداری در خون ماهیهای تحت تیمار غلظت 1/0 درصد عصارهی پونه افزایش یافت. تجویز 5/0 و 1 درصد از عصارهی پونه سبب کاهش نرخ رشد ویژه، وزن بهدستآمده و وزن نهایی در روز 30 و 45 آزمایش و افزایش معنیداری ضریب تبدیل غذایی گردید. درحالیکه بر اساس نتایج این تحقیق، تجویز عصارهی پونه تأثیری بر شاخص چاقی ماهیها نداشت. نتایج مطالعه پیش­بالینی بررسی اثر عصاره پونه بر ماهی کپور معمولی حاکی از این است که تجویز پونه (در غلظت­های بیش از 5 گرم) می­تواند با ایجاد سمیت سلولی بر فاکتورهای بیوشیمیایی خون و شاخص­های رشد ماهی­ها تأثیری منفی داشته باشد.</p>
<p>The aim of this study was to assess the effects of horse mint hydroalcoholic extract on blood biochemical factors and growth performance in common carp. In this research, 144 juveniles carp (mean weight 87.85±10.75 gr) were fed with commercial food enriched with horse mint hydro alcoholic extract at 0.0 (control), 0.1, 0.5 and 1 percent (per kg feed) for 45 days. After 15, 30 and 45 days of the experiment, 9 fish were caught and blood samples were taken from their caudal vein by a heparinized syringe. A significant increase was observed in glucose, ALT and ALP activity in fish treated with 0.5 and 1% of horse mint extract on day 45 (P<0.05). AST and LDH activity, cholesterol and albumin levels significantly increased in fish fed with 1% horse mint extract on day 30 and 45. Also, a significant increase was observed in triglyceride and creatinine in fish treated by extract 1% on day 30, but globulin level significantly decreased in fish treated by extract 1% on day 45 (P>0.05). Based on the results CPK only increased in fish treated by 1% of mint extract on day 15. Administration of 0.5 and 1 percent of mint extract reduced the specific growth rate, gained weight and final weight on day 30 and 45. Feed conversion ratio significantly increased on day 30 and 45. However, administration of mint extract did not have any effect on condition factor. The results of the pre-clinical study to evaluate the influence of mint extract (at concentrations of more than 5 gr) on common carp indicated that cell toxicity could be due to the administration of <em>M. longifolia </em>on blood biochemical indices and growth performance.</p>
فاکتورهای بیوشیمیایی, شاخصهای رشد, گیاه پونه, ماهی کپور معمولی
Biochemical indices, Growth performance, Horse mint, Common Carp
39
55
http://aqudev.liau.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-62-4&slc_lang=fa&sid=1
M.
Banaee
مهدی
بنایی
mahdibanaee@yahoo.com
10031947532846002912
10031947532846002912
Yes
Department of Aquaculture, Natural Resources and the Environment Faculty, Behbahan Khatam Alanbia University of Technology, Behbahan
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه صنعتی خاتمالانبیاء (ص) بهبهان
B.
Nematdoost Hagi
بهزاد
نعمتدوست حقی
10031947532846002913
10031947532846002913
No
Department of Aquaculture, Natural Resources and the Environment Faculty, Behbahan Khatam Alanbia University of Technology, Behbahan
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه صنعتی خاتمالانبیاء (ص) بهبهان
P.
Shokat
پروانه
شوکت
10031947532846002914
10031947532846002914
No
Department of Aquaculture, Natural Resources and the Environment Faculty, Behbahan Khatam Alanbia University of Technology, Behbahan
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه صنعتی خاتمالانبیاء (ص) بهبهان