:: دوره 16، شماره 1 - ( 1-1401 ) ::
جلد 16 شماره 1 صفحات 133-117 برگشت به فهرست نسخه ها
تغییرات سطوح شاخص‌های استرس و برخی از هورمون‌های استروئید جنسی مولدین کپور دریایی (Cyprinus carpio) در مراحل مختلف تکثیر مصنوعی
مجید محمدنژاد*
دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرگز
چکیده:   (879 مشاهده)
      خون مستقیماً در بسیاری از فرآیندهای متابولیک نقش داشته و ارزیابی­های خونی و هورمونی می­توانند در امر تشخیص وضعیت فیزیولوژیک ماهیان مفید واقع گردند. در این تحقیق، تغییرات سطوح شاخص­های استرس (گلوکز و کورتیزول) و هورمون­های استروئیدی (تستوسترون، استرادیول و پروژسترون) مولدین کپور دریایی (Cyprinus carpio) در سه مرحله قبل از تزریق هورمون، بعد از تزریق و بعد از تکثیر مصنوعی با هورمون اوالین مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور، مولدین نر و ماده کپور دریایی در 4 تیمار و با دوزهای 4/0، 5/0، 6/0 و 7/0 میلی­لیتر بر کیلوگرم وزن بدن هورمون اوالین مورد تزریق قرارگرفتند. خون­گیری از هر گروه مولدین نر و ماده و به تعداد 3 قطعه ماهی از هر تیمار در طی 3 مرحله انجام پذیرفت. نتایج نشان داد که تزریق هورمون اوالین باعث افزایش سطوح گلوکز و کورتیزول و نیز هورمون­های استروئید جنسی شامل تستوسترون، استرادیول و پروژسترون مولدین نر و ماده ماهی کپور دریایی می­گردد. بیشترین افزایش در دوز 6/0 و 7/0 و کمترین در دوز 4/0 میلی­لیتر بر کیلوگرم هورمون اوالین بود. اما پس از تکثیر مجدداً مقدار شاخص­ها رو به کاهش نهاد (p<0.05). نتایج این بررسی نشان می‌دهد که تزریق هورمون اوالین باعث افزایش استرس و افزایش میزان هورمون­های استروئیدی جنسی در ماهیان می­گردد. ضمن اینکه با افزایش دوز هورمون تزریق شده سطوح هورمون­­های جنسی نیز افزایش می­یابد. به نظر می­رسد دوز 6/0 بهترین تأثیر را داشته است.
واژه‌های کلیدی: تکثیر مصنوعی، استرس، هورمون‌های جنسی، کپور دریایی.
متن کامل [PDF 546 kb]   (469 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1400/5/5 | پذیرش: 1400/8/15 | انتشار: 1401/1/10



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 16، شماره 1 - ( 1-1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها