:: دوره 16، شماره 1 - ( 1-1401 ) ::
جلد 16 شماره 1 صفحات 52-43 برگشت به فهرست نسخه ها
ارزیابی اثرات ضد میکروبی کیتین‌ و‌کیتوزان استحصالی از میگوی اروپایی(Palaemon elegans) در دریای خزر
شهریار تقی پور کوه ینه* ، سیده پریا توسلی
دانشگاه آزاداسلامی واحد لاهیجان
چکیده:   (1100 مشاهده)
      میگوی اروپایی (Palaemon elegans) از سخت پوستان ساکن دریای خزر است. کیتین و شکل دانسیته آن (کیتوزان) یک پلیمر­طبیعی با خاصیت ضد­میکروبی است که به­طور طبیعی در اسکلت­خارجی سخت پوستانی مانند میگو وجود دارد.­ از کیتین ­و­کیتوزان به­طور گسترده در صنایع داروسازی،آرایشی­ و ­بهداشتی­،کشاورزی، زیست­پزشکی و­غذایی استفاده می­شود. جهت انجام این مطالعه با نمونه‌بردار دریچ 977 قطعه میگوی P. elegans با میانگین طول­کل 06/17±96/34 میلی­متر و وزن168/0±17/1 گرم درسواحل استان­گیلان صید شدند. میگوها در کیسه­های زیپ­دار حاوی­یخ به آزمایشگاه منتقل و بر­اساس کلید­شناسایی سخت­پوستان شناسایی شدند. پوسته میگو از ضایعات گوشت به صورت دستی جداسازی و سپس پوسته­های تمیز­شده جهت آبگیری ­و­خشک­شدن در­محیط با تهویه مناسب قرار داده شدند. پس از خشک­کردن، پوسته­ها آسیاب و الک شده وحذف ترکیبات معدنی با استفاده از اسیدکلریدریک 2 نرمال، حذف ترکیبات­پروتئینی با هیدروکسیدسدیم  5%، حذف ترکیبات رنگدانه­ای با هیپوکلریت­سدیم 3% انجام شد و درنهایت با حذف گروه­های ­استیل از روی کیتین به دست­آمده کیتوزان حاصل شد. میزان کیتین ­و­کیتوزان به­دست آمده از پوسته میگو به ترتیب 9/18­و4/17درصد محاسبه گردید. خواص ضد­میکروبی کیتین ­و­کیتوزان استخراج­شده روی 5 سویه­ی باکتریایی به روش انتشار دیسک و بر­اساس دستورالعمل NCCLS مورد بررسی قرارگرفت. در نتایج اختلاف معنی­داری در حساسیت باکتری­های گرم ­مثبت با گرم ­منفی در کیتین­ و­کیتوزان در پوسته میگو وجود­ داشت (05/0>p). محدوده­ی حداقل­ غلظت­ بازدارندگی (MIC) وحداقل غلظت ­باکتری­کشی(MBC) برای کیتین به­ترتیب بین500- 125 و1000-250 میکروگرم ­بر­لیتر بود. محدوده­ی حداقل غلظتMIC و MBCبرای کیتوزان به­ترتیب بین500- 250 و1000-500 میکروگرم­بر­لیتر بود. بیشترین هاله عدم رشد باکتری در کیتین ­و­کیتوزان در K. Pneumonia  به ترتیب 08/0± 56/10 و 24/0± 16/15میلی متر بود. کیتوزان نسبت کیتین از هاله عدم رشد بیشتری برخوردار بود. نتایج این بررسی نشان داد که کیتین و کیتوزان بدست آمده قابلیت ضد باکتریایی مناسبی داشته و این قابلیت وجود دارد که از خواص ضد میکروبی آن در صنایع غذایی و دارویی استفاده شود.
واژه‌های کلیدی: کیتین، کیتوزان، ضد‌میکروبی، Palaemon elegans، دریای خزر.
متن کامل [PDF 466 kb]   (510 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1399/10/30 | پذیرش: 1400/2/23 | انتشار: 1401/1/10



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 16، شماره 1 - ( 1-1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها