باتوجه به کاهش شدید و یا عدم تغذیه ماهیان کپور طی زمستان و تاثیرات سوء تغذیه بر سلامت ماهیان، هدف از این مطالعه تعیین تاثیر بررسی تغییرات شاخصهای خونی و برخی از شاخصهای سرمی و ایمنی ماهیان کپور پرورشی طی زمستان گذرانی بود. جهت انجام این مطالعه از ماهیان کپور پرورشی طی دو مرحله، اسفند 1395 (از 30 عدد ماهی با میانگین وزن 7/14 ± 3/152 گرم) و اردیبهشت 1396 (از 30 عدد ماهی با میانگین وزن 2/13 ± 2/181 گرم) (در مجموع 60 ماهی) از یک استخر پرورشی در منطقه بهشهر صید و خونگیری انجام شد. طی این بررسی میزان گلبولهای قرمز و سفید، هموگلوبین، هماتوکریت، حجم متوسط سلولی(MCV)، هموگلوبین متوسط سلولی(MCH)، غلظت متوسط هموگلوبین سلولی(MCHC)، گلوکز، کلسترول، تریگلیسرید، پروتئین تام سرم، آلبومین، IgM تام سرم، آلکالین فسفاتاز (ALP)، کراتین فسفوکیناز (CPK) و فعالیت لیزوزیم سرم مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد تعداد گلبولهای قرمز و سفید، هماتوکریت گلوکز، پروتئین تام سرم، آلکالین فسفاتاز (ALP)، کراتین فسفوکیناز (CPK) کلسترول، تریگلیسرید، IgM تام سرم و فعالیت لیزوزیم در نمونه های بدست آمده در اسفند بطور معنی داری (0.05 ≥p) کمتر از اردیبهشت بود. همچنین میزان هموگلوبین،آلبومین، MCV، MCH و MCHC علیرغم تفاوت عددی فاقد تفاوت معنیدار بودند. نتایج این بررسی نشان داد که کاهش شاخصهای خونی، سرمی و ایمنی در طی زمستان گذرانی که احتمالا به به دلیل کاهش متابولیسم و عدم تغذیه ماهیان کپور بوده امری اجتناب ناپذیر است و همین امر میتواند یکی از علل احتمالی تلفات ماهیان طی زمستان و افزایش حساسیت آنها به بعضی از بیماریهای عفونی باشد. لذا توصیه میشود پرورش دهندگان با افزایش دما و شروع تغذیه فعال ماهیان از جیرههای با کیفیت و حاوی محرکهای ایمنی جهت جبران سریعتر شاخصهای خونی، سرمی و ایمنی استفاده نمایند.
Ghiasi M, Solaymani N, Shojaei L, Binaii M. Evaluation of some hematological and sero-immunological parameters of common carp (Cyprinus carpio) during of overwintering. JAD 2020; 14 (1) :81-91 URL: http://aqudev.liau.ac.ir/article-1-645-fa.html
قیاسی مریم، سلیمانی نغمه، شجاعی لیدا، بینایی محمد. ارزیابی تغییرات برخی شاخصهای خونی، سرمی و ایمنی ماهی کپور معمولی(Cyprinus carpio) طی زمستان گذرانی. نشریه توسعه آبزی پروری. 1399; 14 (1) :81-91