هدف تحقیق حاضر بررسی پارامترهای بیوشیمیایی و خونی بچه ماهیان قزل آلای رنگین کمان جهت تعیین قابلیت سازگاری در آب با دامنه شوری 20-0 در هزار بمنظور فراهم آوردن امکان معرفی وپرورش این گونه در محیط های آبی با درجات شوری مختلف بوده است. بچه ماهیان از یک کارگاه ماهیان سرد آبی در استان مازندران تهیه شد و جهت انجام آزمایشات به پژوهشکده اکولوژی دریای خزر منتقل شدند. بچه ماهیان با متوسط وزنی 31گرم و متوسط طول چنگالی14 سانتی متر، در 3 تیمار آزمایشی در آب با شوری های (شیرین ،13 و 20 گرم در هزار) با تراکم 15 عدد به تانک پلی اتیلنی300 لیتری حاوی 250 لیتر از آب مورد آزمایش معرفی گردیدند. آب شیرین از رودخانه تجن و آب psu13 از دریای خزر و آب psu20 از اختلاط آب دریای خزر و نمک دریائی تهیه شد. روزانه به میزان 50 درصد از آب وان ها تعویض گردید. طول دوره آزمایش به مدت 7 شبانه روز بوده است . در طول مدت آزمایش غذادهی انجام نگرفت. سنجش پارامتر های اندازه گیری شده آب در طول مدت آزمایش شامل: اکسیژن محلول 6 میلی گرم در لیتر، pH برابر 2/8، نیتریت کمتر از1/0، نیترات کمتر از 16 میلی گرم بر لیتر، آمونیوم 52/17 میلی گرم بر لیتر و دما 5/15 درجه سانتی گراد بوده است. در دوره آزمایش تلفاتی در گروه های آزمایشی مشاهده نگردید. نتایج نشان داد که بطور نسبی میانگین پارامترهای اسمولاریته، سدیم، کلراید، منیزیم ، کورتیزول، کلسیم، هماتوکریت، هموگلوبین، تعدادگلبول قرمز و سفید در محیط آب شور نسبت به محیط آب شیرین بالاتر بوده است (05/0>p، آزمون دانکن). همچنین نتایج بررسی فاکتورهای خونی و یونی پلاسمای خون بچه ماهیان قزلآلا بیانگر سازگاری فیزیولوژیک بچه ماهیان همسو با تغییرات شوری جهت تطابق پذیری با محیط جدید جهت فراهم آوردن امکان پرورش این ماهیان بوده است .
Ghanei Tehrani M, Matinfar A, Farabi S M V, Hafezieh M, Sharifian M, Binaei M. Investigation of changes in biochemical and blood parameters of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) for breeding in saline water. JAD 2020; 14 (2) :95-109 URL: http://aqudev.liau.ac.ir/article-1-531-fa.html
قانعی تهرانی محمود، متین فر عباس، فارابی محمد وحید، حافظیه محمود، شریفیان منصور، بینایی محمد. بررسی تغییرات پارامترهای بیوشیمیایی و خونی ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) بهمنظورپرورش در آب شور. نشریه توسعه آبزی پروری. 1399; 14 (2) :95-109