دانشگاه گیلان، دانشگاه گیلان ، صندوق پستی 1144 صومعه سرا، ایران، ، zahra.shabanzad@hotmail.com 2- دانشگاه گیلان ، صندوق پستی 1144 صومعه سرا، ایران، 3- انستیتو تحقیقات بین المللی تاسماهیان دریای خزر، گیلان، ایران
چکیده: (1814 مشاهده)
افزایشروزافزونسویههایمقاومبهدارودربین میکروارگانیسمها،یافتنترکیباتطبیعی با ویژگی ضدمیکروبی واثراتجانبی اندک را اجتنابناپذیر کرده است. ریزجلبکهامنابعغنیازمتابولیتهایفعالطبیعیمیباشندکهمیتواننددر این زمینه درصنعتداروسازی استفاده شوند. در این مطالعه سویه ریزجلبک Chlorella vulgaris از موسسه تحقیقات بینالمللی ماهیان خاویاری تهیه شد. فعالیت ضدباکتری عصارههای هگزانی و اتری علیه باکتری گرم مثبتluteusMicrococcus و باکتری گرم منفی Aeromonas hydrophila ارزیابی شد. برای این منظور جلبک به طور خالص کشت داده شده و پس از تامین حجم مناسبطبق روش Channell و همکاران عصارهیهگزانی و اتریآناستخراج گردید.ارزیابی خاصیت آنتیباکتریال بهروشچاهک انتشار انجام شد .نتایج نشان داد که عصارههای هگزانی و اتری جلبک C. vulgaris دارای خاصیت مهارکنندگی علیه باکتری M. luteus و A. hydrophila میباشد. قطر هاله عدم رشد عصاره هگزانی علیه باکتریهای M. luteus و A. hydrophila به ترتیب در دامنه 6/11-3/9 و 11- 6/ 9 میلیمتر و عصاره اتری 3/20-25و 16-6/7میلیمتر بود. ترکیبات عصارههای دیاتیلاتر و هگزانی توسط کروماتوگرافی جرمی استخراج شد. بخش اصلی ترکیبات در عصاره اتری، کتون، استر، هیدروکربن، سیلوکسان، سایلیل، ترپن و هیدروسایلیل استر و در عصاره هگزانی استر، هیدروکربن، سیلوکسان، سایلیل و هیدروسایلیل استر میباشند. عصاره اتری اثر مهارکنندگی بیشتری نسبت به عصاره هگزانی داشتو میتواند به عنوان حلال مناسب جهت استخراج ترکیبات ضدمیکروبی بشمار آید.
shabanzad Z, imanpour J, Ramezanpour Z. Extraction and In Vitro Assessment of Antimicrobial Activities of Ether and Hexane Extracts of microalgae Chlorella vulgaris against Aeromonas hydrophila and Micrococcus luteus bacteria. JAD 2019; 13 (3) :55-65 URL: http://aqudev.liau.ac.ir/article-1-242-fa.html
شعبانزاد زهرا، ایمانپور جاوید، رمضانپور زهره. استخراج و بررسی فعالیت ضدباکتری عصارههای اتری و هگزانی ریزجلبک Chlorella vulgaris در شرایط آزمایشگاهی بر باکتریهای Aeromonas hydrophila و luteus Micrococcus. نشریه توسعه آبزی پروری. 1398; 13 (3) :55-65