Journal of Aquaculture Development
نشریه توسعه آبزی پروری
JAD
Agriculture
http://aqudev.liau.ac.ir
1
admin
2322-3545
0000-0000
8
10.61186/aqudev
14
8888
13
fa
jalali
1396
2
1
gregorian
2017
5
1
11
3
online
1
fulltext
fa
تغییرات ترکیب اسیدهای چرب در طول نمو جنینی و لاروی ماهی کپور سر گنده Hypophthalmichthys nobilis
Changes in Fatty Acid Composition in embryonic and larval development Stages of Big head carp Hypophthalmichthys nobilis
تخصصي
Special
پژوهشي
Research
<span style="font-family:b zar;">در این پژوهش تغییرات ترکیب اسیدهای چرب در طول نمو جنینی و لاروی ماهی کپور سر گنده </span><em><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">Hypophthalmichthys nobilis</span></span></span></em> <span style="font-family:b zar;">موردبررسی قرار گرفت. نمونهبرداری از مراحل تخم لقاح یافته، تخم چشم زده، لارو کیسه زرده دار، لارو کیسه زرده جذب کرده و قبل از ورود به استخر انجام شد. شناسایی اسیدهای چرب بهوسیله دستگاه کروماتوگراف گازی انجام گرفت. </span><span style="font-family:b zar;">نتایج نشان دادند که اسیدهای چرب اشباع (</span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">SFA</span></span></span><span style="font-family:b zar;">) در طول دوره جنینی کاهش معنیداری یافت (05/0> </span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">P</span></span></span><span style="font-family:b zar;">). اسیدهای چرب غیراشباع با یک پیوند دوگانه (</span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">MUFA</span></span></span><span style="font-family:b zar;">) در طول دوره جنینی و لاروی کاهش معنیداری نیافتند. نتایج نشان داد که اسیدهای چرب امگا 3 و </span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">DHA</span></span></span><span style="font-family:b zar;"> در طول دوره جنینی ولا روی روند افزایشی و کاهشی را به ترتیب نشان دادند (05/0> </span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">P</span></span></span><span style="font-family:b zar;">). در کل نقش انرژیزایی اسیدهای چرب اشباع در دوره جنینی و نقش ساختاری اسیدهای چرب غیراشباع با یک پیوند دوگانه و اسیدهای چرب غیراشباع با چند پیوند دوگانه در دوران جنینی و لاروی نشان داده شد.</span><br>
In this study, changes in fatty acid composition during embryonic and larval development of Big head carp <em>Hypophthalmichthys nobilis</em> were examined. Samples were taken from stages (fertilized eggs, yolk sac larvae, yolk-sac absorption larvae and before entering the pond). Analyses of fatty acid composition were performed by gas chromatography mass spectrometry. The results showed that saturated fatty acids (SFA) was significantly decreased during the embryonic period (P<0.05). Monounsaturated fatty acids (MUFA) were not significantly reduced during larval development. The results showed that omega-3 fatty acids and DHA during embryonic and larval development were increased and decreased processes, respectively. In total, saturated fatty acids in the embryonic period had energetic role and monounsaturated and polyunsaturated fatty acids had a structural role during embryonic and larval period.<br>
<br>
اسید چرب, ماهی کپور سر گنده, Hypophthalmichthys nobilis, مرحله جنینی, مرحله لاروی
Fatty acid, Big head carp (Hypophthalmichthys nobilis), embryonic stage, larval stage
1
11
http://aqudev.liau.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-158-3&slc_lang=fa&sid=1
Monahil
Jeihon
مناهل
جیحون
10031947532846004556
10031947532846004556
Yes
Department of Fisheries, Ahvaz Branch, Islamic Azad University, Ahvaz, Iran
گروه شیلات، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران
Mehran
Javaheri Baboli
مهران
جواهری بابلی
10031947532846004557
10031947532846004557
No
Department of Fisheries, Ahvaz Branch, Islamic Azad University, Ahvaz, Iran
گروه شیلات، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران