TY - JOUR T1 - Effect of Nitrogen deficiency and light intensity on the fatty acid composition of Chaetoceros calcitrans TT - اثرات کمبود نیتروژن و شدت نور بر روی ترکیب اسید چرب جلبک Chaetoceros calcitrans JF - aqudev JO - aqudev VL - 13 IS - 4 UR - http://aqudev.liau.ac.ir/article-1-534-fa.html Y1 - 2020 SP - 1 EP - 12 KW - Nitrogen KW - light intensity KW - fatty acid KW - Chaetoceros calcitrans algae. N2 - دیاتومه­­­­­­­­­­­­­­های دریایی منابع مهمی از چربی و اسیدهای چرب هستند که برای آبزی پروری و جایگزینی منابع انرژی مورد توجه بوده و این میزان تحت شرایط محیطی قابل تغییر در پیکره جلبک می­باشند. به منظور تأثیر محدودیت نیتروژن و شدت نورمحیط کشت بر ترکیب اسید چرب جلبک C.calcitrans، جلبک­ها در 4 تیمار نیتروژنی (25 ،50 ،70 و 100 درصد نیتروژن) و شدت نور (80، 160 و 240 میکرومول مترمربع در ثانیه) در ارلن مایر 1 لیتری مورد پرورش قرارگرفتند. نمونه­برداری جهت تعیین ترکیب اسیدهای چرب از طریق برداشت در ابتدای مرحله ثابت و با استفاده از دستگاه گاز کروماتو­گرافی صورت گرفت. نتایج نشان داد که مجموعاسیدهای چرب اشباع،14:0 C(اسید میریستیک)،16:0 C(اسید پالمیتیک) و اسیدهای چرب غیراشباع با یک پیوند دوگانه، 7-n1: 16C (اسید پالمیتولئیک)،9-n1: 16 C(اسید هگزادکنوئیک) و 9-n1: 18 C(اسید اولئیک) با افزایش غلظت نیتروژن محیط کشت کاهش معنی­دار پیدا نمودند (05/0P≤). اسیدهای چرب غیراشباع با چند پیوند دوگانه و همینطور اسیدهای چربEPA وDHA با افزایش غلظت نیتروژن، افزایش پیدا نمودند.اسیدهای چرب اشباع،16:0C (اسیدپالمیتیک)،18:0C (اسید استئاریک) و اسیدهای چرب غیراشباع با یک پیوند دوگانه و 7- n1: 16C با افزایش شدت نور، افزایش معنی­داری پیدا نمودند (05/0P≤). میزان اسیدهای چرب غیراشباع با چند پیوند دوگانه با افزایش شدت نور تغییر معنی­داری را نشان ندادند، همچنین میزان اسیدهای چربDHA با افزایش شدت نور تغییرات معنی­داری را نشان نداد اما میزانEPA افزایش معنی­داری را در تیمار 240 میکرومول مترمربع در ثانیه نسبت به 2 شدت نور دیگر (80 و 160 میکرومول متر­مربع در ثانیه) نشان داد.نتایج کلی نشان داد که اسیدهای چرب غیر اشباع با افزایش میزان نیتروژن محیط کشت افزایش پیدا نمود ولی با افزایش شدت نور این گروه از اسیدهای چرب افزایش پیدا ننمودند و بالعکس با افزایش غلظت نیتروژن اسیدهای چرب اشباع کاهش و با افزایش شدت نور اسیدهای چرب اشباع افزایش پیدا نمودند. M3 ER -