اثرات متقابل بستر و جیرههای پروتئینی مختلف بر رشد و زادآوری کرم سفید (Enchytraeus albidus Henle 1837)
|
بابک تیزکار* ، سهیل علی نژاد ، افشار ذوقی شلمانی ، محمود حافظیه |
مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گیلان |
|
چکیده: (460 مشاهده) |
در این تحقیق اثرات متقابل بستر زیستی و میزان پروتئین جیره بر میزان رشد و زادآوری کرم سفید بررسی شد. دو بستر هوموسی و خاک ترکیبی(70 درصد هوموس و 30 درصد پیت ماس) و سه جیره غذایی با میزان20، 25 و 30 درصد پروتئین در قالب 6 تیمار و 3 تکرار از هر یک در نظر گرفته شد. 18 عدد جعبه پلاستیکی با ابعاد 15×20×30 سانتیمتر با خاکهای مورد اشاره تا ارتفاع 8 سانتیمتر پر شدند. پس از آماده سازی بستر و جیرههای تعیینشده، در هر تکرار 10 گرم کرم به عنوان ذخیره اولیه رهاسازی شد.کرمها به مدت 3 ماه با جیره های آزمایشی و بر اساس 10 درصد وزن زنده تغذیه شدند. طی آزمایش میانگین وزنی کرمها در تمامی تکرارها یکبار اندازهگیری شد. در پایان تعداد لارو، تعداد کرمهای دارای حلقه زایشی، نرخ افزایش مولدین، تعداد لارو به ازای هر مولد، وزن انفرادی مولدین (میلیگرم)، وزن زنده نهایی (گرم)، تعداد مولدین نهایی و قیمت تمام شده غذا برای هر کیلوگرم کرم محاسبه شد. نتایج نشان داد در برخی از پارامترهای رشد و زادآوری، بین بسترها و جیرههای غذایی مختلف اثرات متقابلی وجود دارد، به نحوی که در میزان وزن زنده نهایی، نرخ افزایش مولدین، تعداد مولدین نهایی، ضریب ویژه تعداد و هزینه تمام شده غذا، اثرات متقابل معنیداری دیده شد (05/0P<). مولدین دارای حلقه زایشی با افزایش میزان پروتئین جیره روند افزایشی از خود نشان دادند (05/0P<). کرمها در بستر ترکیبی عملکرد رشد بهتری نسبت به بستر هوموسی داشتند، به نحوی که تعداد لارو، تعداد مولدین دارای حلقههای زایشی، وزن نهایی لارو و ضریب رشد وزنی کرمها در این نوع بستر به طور معنیداری بیشتر از بستر هوموسی بود (05/0P<).
در این تحقیق اثرات متقابل بستر زیستی و میزان پروتئین جیره بر میزان رشد و زادآوری کرم سفید بررسی شد. دو بستر هوموسی و خاک ترکیبی(70 درصد هوموس و 30 درصد پیت ماس) و سه جیره غذایی با میزان20، 25 و 30 درصد پروتئین در قالب 6 تیمار و 3 تکرار از هر یک در نظر گرفته شد. 18 عدد جعبه پلاستیکی با ابعاد 15×20×30 سانتیمتر با خاکهای مورد اشاره تا ارتفاع 8 سانتیمتر پر شدند. پس از آماده سازی بستر و جیرههای تعیینشده، در هر تکرار 10 گرم کرم به عنوان ذخیره اولیه رهاسازی شد.کرمها به مدت 3 ماه با جیره های آزمایشی و بر اساس 10 درصد وزن زنده تغذیه شدند. طی آزمایش میانگین وزنی کرمها در تمامی تکرارها یکبار اندازهگیری شد. در پایان تعداد لارو، تعداد کرمهای دارای حلقه زایشی، نرخ افزایش مولدین، تعداد لارو به ازای هر مولد، وزن انفرادی مولدین (میلیگرم)، وزن زنده نهایی (گرم)، تعداد مولدین نهایی و قیمت تمام شده غذا برای هر کیلوگرم کرم محاسبه شد. نتایج نشان داد در برخی از پارامترهای رشد و زادآوری، بین بسترها و جیرههای غذایی مختلف اثرات متقابلی وجود دارد، به نحوی که در میزان وزن زنده نهایی، نرخ افزایش مولدین، تعداد مولدین نهایی، ضریب ویژه تعداد و هزینه تمام شده غذا، اثرات متقابل معنیداری دیده شد (05/0P<). مولدین دارای حلقه زایشی با افزایش میزان پروتئین جیره روند افزایشی از خود نشان دادند (05/0P<). کرمها در بستر ترکیبی عملکرد رشد بهتری نسبت به بستر هوموسی داشتند، به نحوی که تعداد لارو، تعداد مولدین دارای حلقههای زایشی، وزن نهایی لارو و ضریب رشد وزنی کرمها در این نوع بستر به طور معنیداری بیشتر از بستر هوموسی بود (05/0P<).
|
|
واژههای کلیدی: کرم سفید، بستر رشد، پروتئین جیره، غذای زنده، ماهی زینتی |
|
متن کامل [PDF 531 kb]
(114 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1402/7/24 | پذیرش: 1402/8/28 | انتشار: 1403/1/10
|
|
|
|