:: دوره 18، شماره 1 - ( 1-1403 ) ::
جلد 18 شماره 1 صفحات 12-1 برگشت به فهرست نسخه ها
اثرات متقابل بستر و جیره‌های پروتئینی مختلف بر رشد و زادآوری کرم سفید (Enchytraeus albidus Henle 1837)
بابک تیزکار* ، سهیل علی نژاد ، افشار ذوقی شلمانی ، محمود حافظیه
مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گیلان
چکیده:   (460 مشاهده)
در این تحقیق اثرات متقابل بستر زیستی و میزان پروتئین جیره بر میزان رشد و زادآوری کرم سفید بررسی شد. دو بستر هوموسی و خاک ترکیبی(70 درصد هوموس و 30 درصد پیت ماس) و سه جیره غذایی با میزان20، 25 و 30 درصد پروتئین در قالب 6 تیمار و 3 تکرار از هر یک در نظر گرفته شد. 18 عدد جعبه پلاستیکی با ابعاد 15×20×30 سانتی‌متر  با خاک­های  مورد اشاره تا ارتفاع 8 سانتی‌متر پر شدند. پس از آماده سازی بستر و جیره­های تعیین‌شده، در هر تکرار 10 گرم کرم به عنوان ذخیره اولیه رهاسازی شد.کرم­ها به مدت 3 ماه با جیره های آزمایشی و بر اساس 10 درصد وزن زنده تغذیه شدند. طی آزمایش میانگین وزنی کرمها در تمامی تکرارها یک‌بار اندازه‌گیری شد. در پایان تعداد لارو، تعداد کرم­های دارای حلقه زایشی، نرخ افزایش مولدین، تعداد لارو به ازای هر مولد، وزن انفرادی مولدین (میلی­گرم)، وزن زنده نهایی (گرم)، تعداد مولدین نهایی و قیمت تمام شده غذا برای هر کیلوگرم کرم محاسبه شد. نتایج نشان داد در برخی از پارامترهای رشد و زادآوری، بین بسترها و جیره‌های غذایی مختلف اثرات متقابلی وجود دارد، به نحوی که در میزان وزن زنده نهایی، نرخ افزایش مولدین، تعداد مولدین نهایی، ضریب ویژه تعداد و هزینه تمام شده غذا، اثرات متقابل معنی‌داری دیده شد (05/0P<). مولدین دارای حلقه زایشی با افزایش میزان پروتئین جیره روند افزایشی از خود نشان دادند (05/0P<). کرم‌ها در بستر ترکیبی عملکرد رشد بهتری نسبت به بستر هوموسی داشتند، به نحوی که تعداد لارو، تعداد مولدین دارای حلقه‌های زایشی، وزن نهایی لارو و ضریب رشد وزنی کرم‌ها در این نوع بستر  به طور معنی‌داری بیشتر از بستر هوموسی بود (05/0P<).
در این تحقیق اثرات متقابل بستر زیستی و میزان پروتئین جیره بر میزان رشد و زادآوری کرم سفید بررسی شد. دو بستر هوموسی و خاک ترکیبی(70 درصد هوموس و 30 درصد پیت ماس) و سه جیره غذایی با میزان20، 25 و 30 درصد پروتئین در قالب 6 تیمار و 3 تکرار از هر یک در نظر گرفته شد. 18 عدد جعبه پلاستیکی با ابعاد 15×20×30 سانتی‌متر  با خاک­های  مورد اشاره تا ارتفاع 8 سانتی‌متر پر شدند. پس از آماده سازی بستر و جیره­های تعیین‌شده، در هر تکرار 10 گرم کرم به عنوان ذخیره اولیه رهاسازی شد.کرم­ها به مدت 3 ماه با جیره های آزمایشی و بر اساس 10 درصد وزن زنده تغذیه شدند. طی آزمایش میانگین وزنی کرمها در تمامی تکرارها یک‌بار اندازه‌گیری شد. در پایان تعداد لارو، تعداد کرم­های دارای حلقه زایشی، نرخ افزایش مولدین، تعداد لارو به ازای هر مولد، وزن انفرادی مولدین (میلی­گرم)، وزن زنده نهایی (گرم)، تعداد مولدین نهایی و قیمت تمام شده غذا برای هر کیلوگرم کرم محاسبه شد. نتایج نشان داد در برخی از پارامترهای رشد و زادآوری، بین بسترها و جیره‌های غذایی مختلف اثرات متقابلی وجود دارد، به نحوی که در میزان وزن زنده نهایی، نرخ افزایش مولدین، تعداد مولدین نهایی، ضریب ویژه تعداد و هزینه تمام شده غذا، اثرات متقابل معنی‌داری دیده شد (05/0P<). مولدین دارای حلقه زایشی با افزایش میزان پروتئین جیره روند افزایشی از خود نشان دادند (05/0P<). کرم‌ها در بستر ترکیبی عملکرد رشد بهتری نسبت به بستر هوموسی داشتند، به نحوی که تعداد لارو، تعداد مولدین دارای حلقه‌های زایشی، وزن نهایی لارو و ضریب رشد وزنی کرم‌ها در این نوع بستر  به طور معنی‌داری بیشتر از بستر هوموسی بود (05/0P<).
 
واژه‌های کلیدی: کرم سفید، بستر رشد، پروتئین جیره، غذای زنده، ماهی زینتی
متن کامل [PDF 531 kb]   (114 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1402/7/24 | پذیرش: 1402/8/28 | انتشار: 1403/1/10


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 18، شماره 1 - ( 1-1403 ) برگشت به فهرست نسخه ها