:: دوره 8، شماره 1 - ( 1-1393 ) ::
جلد 8 شماره 1 صفحات 82-73 برگشت به فهرست نسخه ها
اولویت‌بندی منافع و محدودیت‌های کشت توأم برنج و ماهی به روش فازی
سید علی نورحسینی*، محمد صادق الهیاری، فروزان باقرزاده
چکیده:   (3044 مشاهده)
به منظور اولویت‌بندی منافع و محدودیت‌های کشت توأم برنج و ماهی، مطالعه‌ای به روش پیمایش توصیفی در سال 1391 در استان گیلان انجام شد. جامعه آماری این تحقیق، کارشناسان اداره کل شیلات و جهاد کشاورزی استان گیلان بودند. حجم نمونه این تحقیق را 110 نفر از کارشناسان خبره (55 نفر از بخش شیلات و 55 نفر از بخش کشاورزی و زراعت) تشکیل دادند. جهت تحلیل و اولویت‌بندی گویه‌ها از روش غربال‌سازی اعداد فازی مثلثی استفاده شد. نتایج نشان داد که دسترسی بیشتر روستاییان به گوشت سفید از طریق تولید ماهی، استفاده بهینه و دو منظوره از اراضی برنج‌کاری، کاهش آلودگی و پایداری محیط زیست به‌واسطه کاهش مصرف نهاده‌های شیمیایی، تولید ماهی به عنوان یک محصول مضاعف و افزایش درآمد شالیکاران، استفاده دو منظوره از منابع آب آبیاری، افزایش حاصلخیزی خاک مزارع برنج توسط ماهی، کنترل بیولوژیکی علف-های هرز و آفات از مهمترین منافع کشت توأم برنج و ماهی در استان گیلان بودند. در ادامه محدودیت‌هایی همچون کم بودن کارشناسان ترویجی در مناطق روستایی، مسایل و مشکلات اقتصادی و عدم وجود تسهیلات کافی، پایین بودن دانش و تخصص، عدم وجود بیمه، وجود حیوانات شکارچی، کمبود اکسیژن در مزارع برنج، تلفات ماهی در مزارع برنج و مشکلات کم آبی و کیفیت نامناسب آب در اولویت قرار گرفتند.
واژه‌های کلیدی: برنج، ماهی، کشت توام، مزایا، مشکلات
متن کامل [PDF 691 kb]   (1290 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1394/1/21 | پذیرش: 1394/1/21 | انتشار: 1394/1/21


XML     Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 8، شماره 1 - ( 1-1393 ) برگشت به فهرست نسخه ها