:: دوره 14، شماره 4 - ( 10-1399 ) ::
جلد 14 شماره 4 صفحات 93-83 برگشت به فهرست نسخه ها
اثر عصاره‌های متانلی، آبی و هیدروالکلی طاووسی و بادرنجبویه بر قارچ آلوده کننده ماهی‌ها (ساپرولگنیا) در مقایسه با اثر آنتی بیوتیک
ساناز گگونانی ، راضیه تقوی زاد*
گروه زیست شناسی، واحد یادگار امام خمینی (ره) شهرری، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
چکیده:   (1146 مشاهده)
آلودگی به قارچ ساپرولگنیا در ماهی­های خوراکی و زینتی از مشکلات متداول استخرهای پرورش ماهی و آکواریوم­هاست و ضررهای اقتصادی به همراه دارد. عصاره­های آبی، متانلی و هیدروالکلی از گیاهان طاووسی و بادرنجبویه به روش ماسراسیون و به کمک روتاری تهیه شد. چهار غلظت 20، 30، 40، 50  میلی­گرم بر میلی­لیتر از عصاره­ها به کار گرفته شد. قارچ از باله دمی ماهی­های آلوده، جداسازی و در محیط کشت سابورو دکستروز آگار کشت داده شد. برای تأثیر عصاره­ها از روش چاهک استفاده شد. از نرم افزار GraphPad Prism, و آزمون­های واریانس و توکی استفاده شد. در غلظت 50 میلی­گرم بر میلی­لیتر، عصاره آبی بادرنجبویه با میانگین هاله عدم رشد mm06/1 ± 8/20 بیشترین اثر مهارکنندگی رشد را داشته، در مرتبه بعدی عصاره هیدروالکلی بادرنجبویه با هاله عدم رشد mm 1/1±73/17 قرار داشت و عصاره متانلی طاووسی میانگین هاله عدم رشدmm 12/2± 4/15 داشت. آنتی­ بیوتیک نیستاتین هیچ هاله عدم رشدی نداد، بنابراین به کارگیری عصاره­های گیاهی می­تواند جایگزین خوبی به جای آنتی­بیوتیک و مالاشیت گرین باشد. به خصوص استفاده از عصاره آبی بادرنجبویه توصیه می­شود چون بیشترین تأثیر را داشته و برای سلامتی ماهی و انسان مفید است.
واژه‌های کلیدی: آبی، بادرنجبویه، ساپرولگنیا، طاووسی، ماهی.
متن کامل [PDF 752 kb]   (310 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1397/11/4 | پذیرش: 1398/2/21 | انتشار: 1399/10/1


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 14، شماره 4 - ( 10-1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها