:: دوره 14، شماره 1 - ( 1-1399 ) ::
جلد 14 شماره 1 صفحات 78-63 برگشت به فهرست نسخه ها
اثر مکمل نمک در جیره غذایی بر تغییر بافت های آبشش و کلیه بچه ماهی سفید Rutilus kutum
سید محمد وحید فارابی* ، عباس متین‌فر ، شهریار بهروزی ، منصور شریفیان ، محمود قانعی تهرانی
سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، پژوهشکده اکولوژی دریای خزر، ساری ، ایران
چکیده:   (1825 مشاهده)
در این تحقیق از مکمل نمک در خوراک بچه­ماهیان سفید (حدود یک گرم) در محیط آب شیرین به منظور تغییرات بافت آبشش و کلیه جهت تحریک سیستم تنظیم اسمزی استفاده گردید. هدف از این تحقیق، افزایش نرخ بقاء بچه ماهیان به هنگام رهاسازی به آب لب­شور بود. میانگین وزن اولیه بچه ماهیان 0.01±0.91 گرم  (میانگین±خطای استاندارد) بود. آزمایش در دو مرحله انجام شد. در مرحله یک بچه ماهیان بمدت 15 روز در آب شیرین با غذای تجاری و مکمل نمک کلرید سدیم در 4 تیمار (تیمار شاهد بدون مکمل نمک، 5، 7 و 10 درصد) تغذیه شدند. هر تیمار شامل 3 تکرار  بود. در مرحله دو به آب لب­شور دریای خزر (12.5 گرم در هزار)  انتقال و بمدت 28 روز با غذای تجاری بدون مکمل نمک تغذیه گردیدند. نتایج نشان داد که در تیمارهای مرحله یک تغییری در بافت کلیه مشاهده نشد. اما، اختلاف معنی داری بین اندازه گلومرول و لوله های کلیوی بین دو محیط آب شیرین و لب­شور (بین مرحله یک و دو) مشهود بود (0.05>P). در مرحله یک سلول­های جانبی آماده تبدیل به سلول کلراید در آبشش در تیمارهای تغذیه شده با مکمل نمک مشهود بود. در پایان مرحله دو تعداد سلول های کلراید آبشش در تیمار شاهد کمتر از تیمارهای تغذیه شده با مکمل نمک در مرحله یک بود (0.05>P). نتایج نشان داد که بچه­ماهیان در تغذیه از مکمل5 درصد نمک کلرید سدیم در جیره غذایی در مقابل تیمارهای دیگر از نرخ بازماندگی بیشتری برخوردار بودند (0.05>P). بنابراین تغذیه ماهیان سفید انگشت قد در آب شیرین با سطوح پایین  مکمل نمک در جیره غذایی سبب تحریک فیزیولوژی ماهی در برابر محیط آب شور می گردد.
 
واژه‌های کلیدی: بچه ماهیان سفید، مکمل نمک، نرخ بازماندگی، آبشش، کلیه
متن کامل [PDF 862 kb]   (480 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1396/6/3 | پذیرش: 1396/10/11 | انتشار: 1399/1/10


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 14، شماره 1 - ( 1-1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها