:: دوره 12، شماره 4 - ( 10-1397 ) ::
جلد 12 شماره 4 صفحات 69-51 برگشت به فهرست نسخه ها
اثرات عصاره الکلی زیره سبز بر آنزیم‌های گوارشی و برخی پارامترهای سرمی ماهی انگشت قد کپور معمولی Cyprinus carpio
نرگس صارمی ، سید محمد موسوی* ، محمد ذاکری ، نسیم زنگویی ، علی شهریاری
دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر
چکیده:   (2054 مشاهده)

در این مطالعه اثرات سطوح مختلف عصاره اتانولی زیره سبز بر فعالیت برخی آنزیم­های گوارشی و پارامترهای سرمی در ماهیان جوان کپور معمولی مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور 150 قطعه ماهی (با میانگین وزنی ابتدایی 89/0 ± 3/20 گرم و وزن نهایی 35/0 ± 34/26 گرم) به طور تصادفی در 15 تانک پلی اتیلنی300 لیتری، توزیع شدند. 5 جیره غذایی با سطح پروتئین و انرژی یکسان دارای مقدار صفر، 5/0، 1، 5/1 و 2 درصد عصاره اتانولی زیره سبز تهیه شدند. ماهی­ها 3 بار در روز و به مدت 8 هفته غذادهی شدند. در پایان دوره آزمایشی سطوح فعالیت آنزیم­های گوارشی (آمیلاز، لیپاز و آلکالین فسفاتاز) و برخی از پارامترهای سرمی (پروتئین کل، آلبومین، گلوکز، کلسترول،HDL ، LDL، تری­گلیسیرید، کلسیم و فسفر) اندازه­گیری گردید. براساس نتایج به دست آمده، افزودن سطوح مختلف عصاره الکلی زیره سبز به جیره غذایی ماهی جوان کپور معمولی فعالیت آنزیم­های گوارشی (آمیلاز، لیپاز و آلکالین فسفاتاز) را در تیمارهای آزمایشی در مقایسه با گروه شاهد به طور معنی­داری افزایش داد (05/0>P). آنالیزهای صورت گرفته کاهش معنی­دار پروتئین کل، آلبومین، گلوکز و کلسترول سرم را در ماهی­های تغذیه شده با جیره­های حاوی عصاره زیره سبز نشان دادند (05/0>P). همچنین افزودن عصاره الکلی زیره سبز به جیره غذایی ماهیان جوان کپور معمولی به طور معنی­داری باعث افزایش سطوح فسفر سرم گردید (05/0>P). نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که جیره­های غذایی حاوی عصاره زیره سبز به خصوص در غلظت­های بالا می­توانند فعالیت آنزیم­های گوارشی و پارامترهای سرمی ماهیان جوان کپور معمولی را بهبود ببخشند. با توجه با رشد بهتر این تیمار، تیمار حاوی 5/1 درصد عصاره اتانولی زیره سبز به عنوان مناسب­ترین سطح مکمل در جیره غذایی ماهیان جوان کپور معمولی پیشنهاد می­گردد.
 

واژه‌های کلیدی: کپور معمولی، زیره سبز، آنزیم‌های گوارشی، پارامترهای سرمی
متن کامل [PDF 762 kb]   (648 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1396/3/12 | پذیرش: 1396/9/12 | انتشار: 1397/10/16


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 12، شماره 4 - ( 10-1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها