:: دوره 10، شماره 4 - ( 10-1395 ) ::
جلد 10 شماره 4 صفحات 111-103 برگشت به فهرست نسخه ها
تأثیر مکمل‌غذایی بتاکاروتن بر برخی بیومار‌‌کر‌های وضعیت‌اکسیداتیو در بافت‌های ماهی‌کپورمعمولی (Cyprinus carpio)
منصوره محبی مقدم ، حسن باغشنی* ، داور شاهسونی
گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی دانشگاه فردوسی مشهد ، مشهد ، baghishani@um.ac.ir
چکیده:   (2931 مشاهده)

 ترکیبات آنتی‌اکسیدانی جیره‌ی غذایی نقش مهمی در حفاظت از آسیب اکسیداتیو ایفا می­کنند و همچنین به‌ سلامت ماهی و کیفیت گوشت آن کمک می­کنند. هدف از این مطالعه بررسی اثر بتاکاروتن جیره‌ی غذایی بر برخی بیومارکرهای وضعیت اکسیداتیو در بافت­های مختلف ماهی کپور معمولی می­باشد. تعداد 70 ماهی کپور (10 ± 60گرم) تهیه و بعد از ضدعفونی به‌طور تصادفی به 2 گروه 35 تایی تقسیم شد. گروه 1 به‌عنوان شاهد جیره‌ی پایه را دریافت کرد. در غذای گروه 2، بتاکاروتن به میزان 100 میلی‌گرم در هر کیلوگرم جیره طی مدت 6 هفته افزوده شد. بر اساس نتایج به‌دست‌آمده، بتاکاروتن به‌طور معنی‌داری (05/0>P) باعث کاهش مالون دی الدهید (MDA) در بافت­های عضله و کبد در مقایسه با گروه کنترل گردید ولی تأثیر معنی­داری بر میزان MDAدر بافت­های آبشش و کلیه نداشت. علاوه بر این بتاکاروتن باعث کاهش معنی­دار میزان گروه‌های کربونیل پروتئین­ها در بافت­های کبد، عضله و آبشش گردید. میزان قدرت آنتی اکسیدانت/قدرت احیای آهن (FRAP) در بافت­های مورد آزمایش افزایش غیرمعنی­دار داشت. مطالعه­ی حاضر نشان می‌دهد بتاکاروتن به عنوان یک آنتی‏اکسیدانت طبیعی تا حدودی در بهبود وضعیت اکسیداتیو از طریق کاهش اکسیداسیون لیپیدها و پروتئین‌ها در برخی از بافت‌های ماهی کپور تاثیرگذار بوده است و کاربرد آن به‌عنوان مکمل غذایی در جیره‌ی ماهیان پرورشی می­تواند در جهت بهبود وضعیت سلامت و نیز از جهت حفظ کیفیت محصولات مد‌نظر قرار گیرد.

واژه‌های کلیدی: تاکاروتن، کپورمعمولی (Cyprinus carpio)، وضعیت اکسیداتیو بافتی
متن کامل [PDF 713 kb]   (1458 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1394/11/5 | پذیرش: 1395/2/7 | انتشار: 1395/10/27


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 10، شماره 4 - ( 10-1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها