استخراج و بررسی فعالیت ضدباکتری عصارههای اتری و هگزانی ریزجلبک Chlorella vulgaris در شرایط آزمایشگاهی بر باکتریهای Aeromonas hydrophila و luteus Micrococcus
|
زهرا شعبانزاد* ، جاوید ایمانپور ، زهره رمضانپور |
دانشگاه گیلان |
|
چکیده: (1456 مشاهده) |
افزایش روزافزون سویههای مقاوم به دارو در بین میکروارگانیسمها، یافتن ترکیبات طبیعی با ویژگی ضدمیکروبی و اثرات جانبی اندک را اجتنابناپذیر کرده است. ریزجلبکها منابع غنی از متابولیتهای فعال طبیعی میباشند که میتوانند در این زمینه در صنعت داروسازی استفاده شوند. در این مطالعه سویه ریزجلبک Chlorella vulgaris از موسسه تحقیقات بینالمللی ماهیان خاویاری تهیه شد. فعالیت ضدباکتری عصارههای هگزانی و اتری علیه باکتری گرم مثبتluteus Micrococcus و باکتری گرم منفی Aeromonas hydrophila ارزیابی شد. برای این منظور جلبک به طور خالص کشت داده شده و پس از تامین حجم مناسب طبق روش Channell و همکاران عصارهی هگزانی و اتری آن استخراج گردید. ارزیابی خاصیت آنتیباکتریال به روش چاهک انتشار انجام شد .نتایج نشان داد که عصارههای هگزانی و اتری جلبک C. vulgaris دارای خاصیت مهارکنندگی علیه باکتری M. luteus و A. hydrophila میباشد. قطر هاله عدم رشد عصاره هگزانی علیه باکتریهای M. luteus و A. hydrophila به ترتیب در دامنه 6/11-3/9 و 11- 6/ 9 میلیمتر و عصاره اتری 3/20-25و 16-6/7 میلیمتر بود. ترکیبات عصارههای دیاتیلاتر و هگزانی توسط کروماتوگرافی جرمی استخراج شد. بخش اصلی ترکیبات در عصاره اتری، کتون، استر، هیدروکربن، سیلوکسان، سایلیل، ترپن و هیدروسایلیل استر و در عصاره هگزانی استر، هیدروکربن، سیلوکسان، سایلیل و هیدروسایلیل استر میباشند. عصاره اتری اثر مهارکنندگی بیشتری نسبت به عصاره هگزانی داشت و میتواند به عنوان حلال مناسب جهت استخراج ترکیبات ضدمیکروبی بشمار آید. |
|
واژههای کلیدی: Chlorella vulgaris، مهار کنندگی، عصاره، luteus Micrococcus، Aeromonas hydrophila |
|
متن کامل [PDF 785 kb]
(423 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1394/9/29 | پذیرش: 1394/11/4 | انتشار: 1398/7/23
|
|
|
|