:: دوره 13، شماره 3 - ( 7-1398 ) ::
جلد 13 شماره 3 صفحات 65-55 برگشت به فهرست نسخه ها
استخراج و بررسی فعالیت ضدباکتری عصاره‌های اتری و هگزانی ریزجلبک Chlorella vulgaris در شرایط آزمایشگاهی بر باکتری‌های Aeromonas hydrophila و luteus Micrococcus
زهرا شعبانزاد* ، جاوید ایمانپور ، زهره رمضانپور
دانشگاه گیلان
چکیده:   (1456 مشاهده)
افزایش روزافزون سویه­های مقاوم به دارو در بین میکروارگانیسم­ها، یافتن ترکیبات طبیعی با ویژگی ضدمیکروبی و اثرات جانبی اندک را اجتناب­ناپذیر کرده است. ریزجلبک­ها منابع غنی از متابولیت­های فعال طبیعی می­باشند که می­توانند در این زمینه در صنعت داروسازی استفاده شوند. در این مطالعه سویه ریزجلبک Chlorella vulgaris از موسسه تحقیقات بین­المللی ماهیان خاویاری تهیه شد. فعالیت ضدباکتری عصاره­های هگزانی و اتری علیه باکتری گرم مثبتluteus  Micrococcus  و باکتری گرم منفی Aeromonas hydrophila ارزیابی شد. برای این منظور جلبک به طور خالص کشت داده شده و پس از تامین حجم مناسب طبق روش Channell و همکاران عصاره­ی هگزانی و اتری آن استخراج گردید. ارزیابی خاصیت آنتی­باکتریال به روش چاهک انتشار انجام شد .نتایج نشان داد که عصاره­های هگزانی و اتری جلبک C. vulgaris دارای خاصیت مهار­کنندگی علیه باکتری M. luteus و A. hydrophila می­باشد. قطر هاله عدم رشد عصاره هگزانی علیه باکتری­های M. luteus و A. hydrophila به ترتیب در دامنه 6/11-3/9 و 11- 6/ 9 میلی­متر و عصاره اتری 3/20-25و 16-6/7 میلی­متر بود. ترکیبات عصاره­های دی­اتیل­اتر و هگزانی توسط کروماتوگرافی جرمی استخراج شد. بخش اصلی ترکیبات در عصاره اتری، کتون، استر، هیدروکربن، سیلوکسان، سایلیل، ترپن و هیدروسایلیل استر و در عصاره هگزانی استر، هیدروکربن، سیلوکسان، سایلیل و هیدروسایلیل استر می­باشند. عصاره اتری اثر مهار­کنندگی بیشتری نسبت به عصاره هگزانی داشت و می­تواند به عنوان حلال مناسب جهت استخراج ترکیبات ضدمیکروبی بشمار آید.
واژه‌های کلیدی: Chlorella vulgaris، مهار کنندگی، عصاره، luteus Micrococcus، Aeromonas hydrophila
متن کامل [PDF 785 kb]   (423 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1394/9/29 | پذیرش: 1394/11/4 | انتشار: 1398/7/23


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 13، شماره 3 - ( 7-1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها