:: دوره 9، شماره 2 - ( 2-1394 ) ::
جلد 9 شماره 2 صفحات 56-45 برگشت به فهرست نسخه ها
مقایسه ترکیبات و ارزش غذایی آزولا (Azolla filiculoides)‌ وحشی و پرورشی
هومن رجبی*، گلنوش وارسته، رضا عصاره، محمد رضا خوانساری
چکیده:   (4237 مشاهده)
تحقیق حاضر به بررسی میزان رطوبت، پروتئین، چربی و خاکستر آزولای (Azolla filiculoides) وحشی و پرورشی به منظور کاربرد تغذیه‏ای آن برای انسان و دام پرداخت. همچنین ترکیب اسیدهای چرب آزولا به عنوان یکی از اجزای مهم برای تصمیم‎گیری در رابطه با ارزش غذایی در هر یک از اشکال وحشی و پرورشی مقایسه گردید. نمونه‏های آزولا برای این منظور از منطقه پیر بازار تالاب انزلی جمع‏آوری و برای بررسی روند رشد و تکثیر در آکواریوم‏های حاوی محیط کشت مناسب پرورش داده شدند. استخراج روغن از هر دو نوع آزولا با روش فولچ (Folch) انجام گرفت. شناسایی ترکیب اسیدهای چرب آزولا پس از انجام فرآیند متیله کردن با استفاده از دستگاه طیف‎سنج گازی انجام گرفت. نتایج این پژوهش نشان داد که تفاوت معنی‏داری در میزان درصد اسیدهای چرب اشباع (SFAs)،‌ اسیدهای چرب غیراشباع با یک پیوند دوگانه (MUFAs) و اسیدهای چرب غیراشباع با چند پیوند دوگانه (PUFAs) بین آزولای وحشی و پرورشی وجود ندارد (05/0P>). با این وجود مقدار اسیدپالمتیک، اسید مارگاریک، اسید سیس- اولئیک، اسید لینولئیک و اسید آلفا-لینولنیک در آزولای وحشی به شکل معنی‏داری بیشتر از آزولای پرورشی بود (05/0P<). در مقابل میزان اسید لیگنوسریک در آزولای پرورشی به شکل معنی‏داری بالاتر از آزولای وحشی بود (05/0P<). با توجه به سطح مناسب چربی در هر دو نوع آزولا می‏توان از آن در مصارف تغذیه‏ای دام، طیور و حتی انسان استفاده نمود، هر چند که آزولای وحشی از سطح مناسب‏تری از چربی برخوردار بود. بعلاوه سرعت بالای تکثیر و زمان کوتاه دو برابر شدن آزولا در شرایط آزمایشگاهی این امکان را فراهم می‏آورد که بتوان مقادیر مناسبی روغن از این سرخس آبزی تهیه نمود.
واژه‌های کلیدی: Azolla filiculoides، تکثیر، اسید‏های چرب، ارزش غذایی، تالاب انزلی، ایران.
متن کامل [PDF 575 kb]   (1743 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1394/6/4 | پذیرش: 1394/6/4 | انتشار: 1394/6/4


XML     Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 9، شماره 2 - ( 2-1394 ) برگشت به فهرست نسخه ها