بررسی میزان عنصر سرب در بافتهای ماهی کپور پرورشی (Cyprinus carpio)، رسوب و آب برخی استخرهای پرورش ماهیان گرم آبی استان خوزستان
|
مهران جواهری بابلی، پیوند مکتبی*، علیرضا جعفری نژاد، ابوالفضل عسکری ساری |
|
|
چکیده: (4146 مشاهده) |
در این پژوهش، غلظت فلز سرب (Pb) در بافتهای عضله، کبد و آبشش ماهی کپور پرورشی (Cyprinus carpio)، رسوب و آب استخرهای پرورشی در مسیر رودخانه کارون در سه منطقه، شمال (شوشتر)، مرکز (اهواز) و جنوب (خرمشهر) در استان خوزستان در پاییز سال 1389 مطالعه شد. در هر منطقه، سه استخر انتخاب و در هر استخر 5 ماهی و جمعاً 45 نمونه در اندازه بازاری صید و اندازهگیری شد. همچنین، در همان زمان تعداد سه نمونه جفتی رسوب وآب از هر منطقه برداشت گردید. ابتدا ویژگیهای زیست سنجی ماهی تعیین و میزان غلظت سرب، در بافتهای عضله، کبد و آبشش (با استفاده از روش سوزاندن تر)، رسوب و آب با استفاده از دستگاه ICP مدل ULTIMA2C ساخت شرکت HORIBA JOBIN YVON کشور فرانسه اندازهگیری شد. نتایج نشان داد، بین ویژگیهای زیست سنجی در این مناطق تفاوت آماری معنیداری وجود نداشت. بیشترین غلظت سرب در بافت خوراکی (عضله) در منطقه اهواز به میزان 03/3 میلیگرم در کیلوگرم ماده خشک و کمترین آن در منطقه خرمشهر به میزان 13/1 میلیگرم در کیلوگرم ماده خشک تعیین شد. میانگین مقادیر غلظت سرب در هر اندام در مناطق مختلف تعییین و غلظتهای 01/2، 9/1، 73/1 میلیگرم بر کیلوگرم وزن خشک بهترتیب در عضله> کبد> آبشش به دست آمد. بر این اساس، میزان تجمع سرب در بافت خوراکی (عضله) در مناطق مورد مطالعه از مقدار استاندارد Codex Alimentarius Commission (2002) (2/0 میلیگرم بر کیلوگرم وزن خشک) بالاتر بود. نتایج نشان داد میانگین غلظت سرب در رسوب (03/13 میلیگرم در کیلوگرم) و آب (74/5 میکروگرم بر لیتر) در مناطق مورد مطالعه از لحاظ آماری تفاوت معنیداری نداشت (05/0p≥). همچنین، نتایج نشان داد آلودگی سرب در رسوب از مناطق شمالی به سمت جنوب استان افزایش داشت. به این ترتیب کمترین غلظت آن در رسوب در منطقه شوشتر به میزان 98/11 میلیگرم در کیلوگرم و بیشترین غلظت در رسوب در منطقه خرمشهر به میزان 71/13 میلیگرم در کیلوگرم به دست آمد. |
|
واژههای کلیدی: سرب، ماهی کپور پرورشی (Cyprinus carpio)، آب، رسوب، رودخانه کارون. |
|
متن کامل [PDF 6314 kb]
(1282 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1394/1/22 | پذیرش: 1394/1/22 | انتشار: 1394/1/22
|
|
|
|
|
ارسال نظر درباره این مقاله |
|
|