[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 8، شماره 4 - ( 4-1393 ) ::
جلد 8 شماره 4 صفحات 49-55 برگشت به فهرست نسخه ها
مقایسه ترکیبات شیمیایی، پروفیل اسیدهای چرب، ویتامین‌های E و D در کبد فیل‏ماهی پرورشی و دریای خزر
زینب رضی کاظمی ، محمد پورکاظمی، ابوالحسن علوی، محمود محسنی
چکیده:   (886 مشاهده)
در این تحقیق ترکیبات شیمیایی، پروفیل اسید چرب وهمچنین مقادیر ویتامین‌های محلول درچربی شامل ویتامینE (آلفاتوکوفرول، بتا و گاما توکوفرول، دلتاتوکوفرول) و ویتامینD درکبد فیل‏ماهی ( Huso huso ) دریای خزر و فیلماهی پرورشی مورد بررسی قرارگرفت. در این راستا 4 نمونه کبد فیل‏ماهی بالغ پرورشی (شرکت قرق طالش-استان گیلان) و 4 نمونه کبد از فیل‏ماهی بالغ دریای خزر جمع‌آوری گردید. ترکیبات شیمیایی، کلسیم، فسفر، پروفیل اسیدهای چرب، ویتامین E و ویتامین D با استفاده از روش‌های استاندارد اندازه‌گیری شد. میزان متوسط درصد رطوبت، خاکستر، پروتئین، چربی کل، فسفر و کلسیم در کبد فیل‏ماهیان پرورشی به-ترتیب68/0±1/72، 08/0±36/1، 93/2±79/18،7/1±75/8، 07/0±72/0، 2/0±76/0 اندازه گیری و ثبت گردید. در حالی‌که این میزان در نمونه‌های دریایی به‌ترتیب 56/6±36/62، 013/0±26/1، 84/3±06/11، 09/4±85/15، 15/0±57/0، 19/0±79/0 بود. از 20 متیل استر اسیدهای چرب ( C12الی C‏22) میانگین هفت اسید چرب بین نمونه‌های پرورشی و دریایی دارای اختلاف معنی‌دار (05/0P≤) بود. اسید چرب اشباع C16:0 و مونو اسید چرب غیر اشباع C18:1 با مقدار قابل توجهی در هر دو نمونه دریایی و پرورشی یافت شدند. در نمونه‌های پرورشی و دریایی مقدار امگا‌3 (n-3) به‏ترتیب 70/6 %و 97/6 %و مقدار امگا 6 (n-6) به‌ترتیب 71/15%و 64/3% بود. میزان آلفاتوکوفرول، در نمونه پرورشی و دریایی به‌ترتیب (21/0±04/1 ،0±05/1) (میلی‌گرم برکیلوگرم)، بتا وگاما توکوفرول (041/0±058/0،21/0±150/0) (میلی‌گرم برکیلوگرم) ودلتاتوکوفرول (040/0±058/0،056/0±058/0) (میلی‌گرم برکیلوگرم) و میزان ویتامینD در هر دو نمونه ناچیز بود. با توجه به مقادیر مناسب ویتامین E و امگا‌3 می‌توان نتیجه‌گیری نمود که کبد فیل‏ماهی حتی در نمونه‌های پرورشی دارای ارزش غذایی و دارویی بوده و می‌توان با استخراج صنعتی آن ضمن تولید فرآورده‌های دارویی، موجب ارتقا ارزش افزوده محصولات شیلاتی و کمک موثر در کاهش آلودگی‌های زیست محیطی شد.
واژه‌های کلیدی: فیل‏ماهی، کبد، پروفیل اسید چرب، ویتامین E
متن کامل [PDF 557 kb]   (683 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: ۱۳۹۴/۱/۲۰ | پذیرش: ۱۳۹۴/۱/۲۰ | انتشار: ۱۳۹۴/۱/۲۰
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

کد امنیتی را در کادر بنویسید >



XML     Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

رضی کاظمی زینب، پورکاظمی محمد، علوی ابوالحسن، محسنی محمود. مقایسه ترکیبات شیمیایی، پروفیل اسیدهای چرب، ویتامین‌های E و D در کبد فیل‏ماهی پرورشی و دریای خزر. نشریه توسعه آبزی پروری. 1393; 8 (4) :49-55

URL: http://aqudev.liau.ac.ir/article-1-38-fa.html

دوره 8، شماره 4 - ( 4-1393 ) برگشت به فهرست نسخه ها
نشریه توسعه آبزی پروری Journal of Aquaculture Development
Persian site map - English site map - Created in 0.049 seconds with 801 queries by yektaweb 3571